Főoldal > szex > Akkor is félrelépsz, ha boldog vagy?

Akkor is félrelépsz, ha boldog vagy?

boldogságfélrelépéskalandmegcsaláspárkapcsolat
0

Írta:

Leadtad már a vészjeleket? „A nők – mivel monogámok – ha félre is lépnek, sokkal megfontoltabban és érzelmi alapon teszik, hisz érzékenyebbek a meglévő kapcsolat emocionális minőségére, és előbb a partnerüknek jeleznek. Abban az esetben, ha nem találnak meghallgatásra, a kielégítetlen igények talaján bonyolódnak szexuális kalandba másokkal” – mondja Geist Klára, tanácsadó szakpszichológus, család- és […]

Leadtad már a vészjeleket?

„A nők – mivel monogámok – ha félre is lépnek, sokkal megfontoltabban és érzelmi alapon teszik, hisz érzékenyebbek a meglévő kapcsolat emocionális minőségére, és előbb a partnerüknek jeleznek. Abban az esetben, ha nem találnak meghallgatásra, a kielégítetlen igények talaján bonyolódnak szexuális kalandba másokkal” – mondja Geist Klára, tanácsadó szakpszichológus, család- és párterapeuta.

Változó társadalmi moralitás

„A csonka családok miatt, a gyermekkori sérülések kapcsán ma már egyre több a kötődési problémás ember, akik nem képesek kizárólagosan kötődni meglévő partnerükhöz. Mivel a fiatal nem lát mintát szüleinél jól működő férfi-nő kapcsolatra, képtelen ezt saját kapcsolatában kialakítani” – vélekedik szakértőnk.

Az egyéni boldogság mutatója sokkal érzékenyebb manapság, ahol narcisztikus, öncélú szemlélet jellemzi a kapcsolatokat. Értékrendi változás, hogy míg régebben a türelem, az elfogadás, a kapcsolatért való felelősségvállalás volt jellemzőbb, most a saját érdek, az egyéni öröm, az „élvezd az életet” elv uralkodik. Akit valamely szülője elhagyott, vagy igényeire nem figyeltek, az érzelmekről nem beszéltek a családban, negatív önbecsülésűvé válik, így hajlamosabb lesz hamarabb feladni egy kapcsolatot, valamint kevésbé lesz türelmes, elfogadó, felelősségvállaló.

A nyitott kapcsolat nem megoldás

Sokan azért sodródnak egyik kapcsolatból a másikba, mert nem tudnak önmaguknak kérni, igényeket megfogalmazni, vagy még nem tanulták meg. Így, amíg a kapcsolat szenvedélyes szakasza zajlik (nagyjából 1-3 évig), addig kielégül a szenvedély, a szexualitás, a közelség iránti igényük.

„Később azonban, amikor a valódi elköteleződés következne egy meghittebb, nyugodtabb, kevésbé szenvedélyes szakaszban, illetve megfogalmazódna az összetartozás; inkább tudattalan „időkérés” – az elköteleződés elodázásaként – megcsalás és szakítás következik” – fűzi hozzá Geist Klára. Fontos tudni, hogy egy nyitott kapcsolatban az összes résztvevő sérül, és még ha járható útnak is tűnik, könnyen lehet két szék között a pad alá esni.

boldogparcikk.jpg ()Mi számít megcsalásnak?

Szakértőnk véleménye szerint a hűségre, a monogámiára való képesség az éréssel együtt alakul ki, így kb. a 20-as éveink második felében válunk képessé a monogám kapcsolatra (jó esetben).

Tényszerűen a nők számára fájdalmasabb, ha partnerük a „testi” élményen túl szerelmes lesz a szeretőbe, evolúciósan ez a viselkedés fenyegeti jobban a nő és gyermeke biztonságérzetét. Sajnos, az említett eset eléggé gyakori, hisz a jó szex, a törődés, a hétköznapoktól távoli problémamentesség könnyen létrehozza a szerelmet egy szeretői kapcsolatban. A férfiakat ugyanakkor kevésbé érinti meg, ha párjuk beszélget, barátkozik – ők a testi megcsalást érzékelik súlyosabbnak.

„Érzelmi szinten bármilyen megcsalásra oda kell figyelni – teszi hozzá szakértőnk – hisz akár egy apró csók, az illetőről való álmodozás, vagy a már megtörtént szexuális aktus a kapcsolat megromlásának egyértelmű tünete, mely annak gyengeségére, hiányosságára hívja fel a figyelmet.”

Wellness Cafe tipp: Ha félreléptél, gondold végig, hogyan járultatok hozzá mindketten a megcsaláshoz, és mit kell tenned azért, hogy a hasonló helyzeteket elkerüld a jövőben.

Minden kiderül egyszer

Amennyiben megcsaltad a kedvesedet, mindenképpen színt kell vallanod! Előfordulhat, hogy nem tényszerűen a megcsalás, hanem a hiányok, az elégedetlenség, a titok, a feszültség vagy rossz légkör uralkodik a kapcsolatban, ám ezekről nyíltan, őszintén beszélgetnetek kell.

Az esetek nagy részében – akár a nő, akár a férfi lép félre – nem az egyszeri turpisság derül ki. „A problémát inkább az okozza – mondja Geist Klára – hogy a szeretői kapcsolatokat nem sikerül lezárni vagy megismétlődik az alkalmi félrelépés. Mivel a kapcsolati problémák ugyanúgy jelen vannak, a megoldatlan gondok következtében ismétlődik a megcsalás, egyfajta „helyzetmegoldásként”.

Az egyszeri botlás hasznotokra is válhat

Kizárólag abban az esetben tehet jót az egyik fél kalandja a párkapcsolatban, ha a figyelmet a gondokra irányítja, a krízisből megerősödve jönnek ki a résztvevők, majd közösen oldják meg problémáikat.
Szakértőnk tapasztalatai nyomán egy rossz kapcsolatot sokszor úgy tartanak fenn évekig a felek, hogy szeretőkkel pótolják a kapcsolatban kielégítetlen igényeket. Természetesen ezek a helyzetek nagyon rombolóak bármely résztvevő tekintetében.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.terapia-parkapcsolat.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X