Főoldal > szex > Esküvő előtt: Valóban összeilletek?

Esküvő előtt: Valóban összeilletek?

döntésesküvőkérdéskétségőszinteség
0

Írta:

„Esküvő-para” Természetes, hogy a házasságkötésre gondolva, az esküvő miatt érzett öröm és várakozás mellett kétségeket és aggodalmat is érzel. Hogyne, hiszen életed egyik legfontosabb döntését hozod meg. Ezért lényeges, hogy pároddal nyíltan beszélgessetek aggodalmaitokról is, hiszen így tudjátok kölcsönösen megnyugtatni és támogatni egymást. Az esküvői döntés kapcsán érzett aggodalmad, a többségnél jelentkező „esküvő- para” természetes, […]

„Esküvő-para”

Természetes, hogy a házasságkötésre gondolva, az esküvő miatt érzett öröm és várakozás mellett kétségeket és aggodalmat is érzel. Hogyne, hiszen életed egyik legfontosabb döntését hozod meg. Ezért lényeges, hogy pároddal nyíltan beszélgessetek aggodalmaitokról is, hiszen így tudjátok kölcsönösen megnyugtatni és támogatni egymást.

Az esküvői döntés kapcsán érzett aggodalmad, a többségnél jelentkező „esküvő- para” természetes, ezért nem jelenti azt, hogy rosszul döntesz, ha a házasságkötés mellett kötelezed el magad .

osszeilletekcikk1.jpg ()Ha az élet egyéb területein is nehezen hozol döntéseket, kevéssé vagy kockázatvállaló, rosszul tűröd, ha nem kontrollálhatsz mindent előre, akkor természetes, hogy egyre aggodalmaskodóbbá válsz az esküvő közeledtével.

A legénybúcsú és leánybúcsú hagyománya tulajdonképpen ennek a rendkívül összetett érzelmi állapotnak a kivetülése. Öröm, várakozás, ugyanakkor sok kétség is megjelenhet az esküvőt megelőzően. Valóban búcsút mondasz régi életednek, hogy aztán közös Mi alakulhasson ki, amiben az Én és Te is megmaradhat, fejlődhet.

A kétségek tudatosítása és kimondása nem jelenti azt, hogy nem szeretitek egymást eléggé. Ha sikerül egymást megnyugtatni és támogatni, már megtettétek az első lépést a sikeres házasság felé.

Senki sem változtatható meg

Ha abban reménykedsz, hogy párod majd megváltozik a kedvedért, biztosan csalódni fogsz. Bizonyos dolgokban, pl. otthoni rend vagy szabadidő eltöltése lehetséges alkalmazkodni bizonyos mértékig, de nem kívánhatod partneredtől, hogy temperamentuma megváltozzon pl. pörgős létére, nyugodttá váljon, esetleg alvásritmusát átalakítsa vagy feladja hitét. Ilyen dolgokban lehetetlen a változás, ám a türelem és elfogadás működhet.

Döntő kérdések, őszinte válaszok

A következő kérdések végiggondolása segít eldönteni, tudatosítani, hogy valóban összeilletek-e. Ha jövőképetek összeegyeztethető, sőt még támogatni is tudjátok egymást terveitek megvalósulásában, akkor megalapozott a közös jövő tervezése. Ha azonban a jövőbeli terveitek nagyon eltérnek egymástól, sajnos az egyik fél biztosan csalódni fog.

A kérdések egy része nyilván előkerült már az együttélés során, ám célszerűbb kimondani az elvárásokat, mint csupán sejteni vagy a véletlenre bízni.

Kapcsolat és hűség

Vajon mit jelent az, hogy két ember egy pár? Mit jelent számodra a hűség fogalma? Szerinted mennyi együtt töltött idő szükséges, és mennyi időt szeretnél külön tölteni? (szabadidő, hobbi, barátok stb.) Mik azok a dolgok, amiket meg kell osztani és mit szeretnél egyedül birtokolni? (kiadások, bankszámla, használati tárgyak stb.)

osszeilletekcikk2.jpg ()Tervek, célok a kapcsolatban

Mit gondolsz az elköteleződésről? Mi a véleményed a válásról? Szerinted hogyan változik két ember kapcsolata az évek során? A gyermekvállalás összeegyeztethető-e a terveiddel? (kb. mikorra és hány gyermeket szeretnél stb.)

Tenni kell a kapcsolatért!

Vajon mi véd meg attól, hogy a kapcsolat idővel ellaposodjon? Mit tehetsz az intimitás megőrzéséért? Megmaradhat-e a romantika? Hogyan lehet kezelni a nézeteltéréseket egy kapcsolatban?

Mit gondolsz a veszekedések, konfliktusok rendezéséről? Szerinted ki a „főnök”, ha van ilyen? Hogyan kell jól vitatkozni? Rendelkezel-e megfelelő vitakultúrával?

Hogyan gondolkodsz a pénzről, takarékosságról, költekezésről? Milyen pénzügyi szabályok érvényesek egy házasságban? Ki kezeli a kasszát? Ki határozza meg a fontosabb kiadásokat? Mi a teendő, ha az egyik fél munkanélkülivé válik?

Egészség és betegség

Hogyan tudod támogatni a párodat, ha megbetegszik, vagy kiszolgáltatottá válik? Te mit vársz hasonló helyzetben? Mit gondolsz a nehézségek, szomorúság megosztásáról?

Szeretet és gyengédség, figyelem és gondoskodás

Az egymás iránti szeretetet, szerelmet hogyan lehet kifejezni a hétköznapok során? A figyelem, törődés mit jelent számodra? Mennyire fontos a szex a kapcsolatban? És az összebújás, dédelgetés? A meghitt beszélgetések?

A következő szempontok alapján beszélgethettek a leírtakról:

Kölcsönös szeretet és tisztelet egymás iránt….
Az összetartozás és hűség jelentése…
Egymás elfogadása olyannak amilyen; személyes fejlődés, saját célok elfogadása…
Hasonló elvárásokat támasztotok-e a házassággal kapcsolatban….
Ahogyan a kapcsolat örömeiről és nehézségeiről vélekedtek…
Az közös élet „nagy” kérdései: gyermekvállalás, rokonokkal és barátokkal való kapcsolat, életstílus – szabadidő és munka…
Tudjátok-e a konfliktusokat kezelni, mit gondoltok a vitatkozásról…

Érdemes időt szánni ezekre a kérdésekre, akár összeírogatni a főbb egyeztetnivalókat. Ne félj ezektől a beszélgetésektől, hisz ahelyett, hogy szétválasztanának, még inkább összehoznak jövendőbeliddel.

Amikor lankad a libidó…


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X