Főoldal > szex > A sikeres párkapcsolatok titka

A sikeres párkapcsolatok titka

harmóniapárkapcsolatszerelemszex
0

Írta:

Csilla és Péter egy gimnáziumban jártak, több mint húsz éve ismerik egymást, 12 éve házasok. Született két gyermekük és elmondásuk szerint még mindig nagyon jól működik a kapcsolatuk. „Nem süllyedünk bele a hétköznapokba, igyekszünk figyelni egymásra. Annál sokkal értékesebbnek tartjuk a párkapcsolatunkat, minthogy tönkre tegyük” – mondja Csilla, aki szerint egyetlen kapcsolat sem működik magától, […]

Csilla és Péter egy gimnáziumban jártak, több mint húsz éve ismerik egymást, 12 éve házasok. Született két gyermekük és elmondásuk szerint még mindig nagyon jól működik a kapcsolatuk. „Nem süllyedünk bele a hétköznapokba, igyekszünk figyelni egymásra. Annál sokkal értékesebbnek tartjuk a párkapcsolatunkat, minthogy tönkre tegyük” – mondja Csilla, aki szerint egyetlen kapcsolat sem működik magától, sokat kell tenni a harmóniáért. „Mindketten dolgozunk, így minden percet megbecsülünk, amit együtt tölthetünk: rendszeresen programokat szervezünk és nem csak a gyerekekkel. Szerencsések vagyunk, mert a szüleink segítenek abban, hogy ha kettesben szeretnénk kicsit lenni, akkor azt megtehessük. Fontos, hogy megértsük, a gyerekek nem azért jönnek egy kapcsolatba, hogy onnantól kezdve egymással ne törődjünk csak velük. Kettőnk között nem változtak a dolgok.”

Péter hangsúlyozza: az egymásra hangolódás legalább ennyire fontos. „Észre kell venni, amikor a párunknak valami problémája van, segíteni kell, ha fáradtabb, a gyerekek körüli teendőket is el kell osztani és mindent meg kell beszélni. Van nálunk egy fontos szabály: ha látom, hogy mindenki ingerültebb, akkor a jelszó: kupaktanács. Mindenki leül az asztalhoz és előadja, ami a szívét nyomja. Csak őszintén. Működik. Így mindenki mindenkit meghallgat és tanácsot adhat. Mindenkinek csak ajánlani tudom.”

shutterstock_27836683.jpg ()Áginak korántsem volt ilyen szerencséje. Férjével öt éve ismerkedett meg, de két év házasság után elváltak. „Kezdetben úgy éreztem, hogy Lacit nekem <<gyúrták össze>>. Minden megvolt benne, amit egy férfiban kerestem. De valamiért nem működött. Sokat dolgoztunk, hajtottuk a pénzt, hogy saját lakásunk, autónk legyen, hogy sokat utazzunk, csak a legfontosabb maradt el: hogy figyeljünk a kapcsolatunkra. A szexuális életünk havi egy aktusra korlátozódott, már semmit sem tudtunk megbeszélni és úgy éltünk egymás mellett, mint két idegen. Próbáltuk menteni, újrakezdeni, de valahogy már nem volt ugyanaz.”

Geist Klára pszichológus szerint van néhány terület, amelynek kiegyensúlyozott működése kell a jó kapcsolathoz: szex, intimitás, barátság, együttműködés, gazdasági egységként való lét. Ha valamelyik terület nem megfelelő, akkor elkezd illegni-billegni a kapcsolat.

shutterstock_50218423.jpg ()„Sokat számít az értékrendek hasonlósága és egy közös <<mi>> tudat megfogalmazása, miközben fontos, hogy senki ne veszítse el önmagát. A jó kapcsolatban fejlődünk közös és egyéni céljaink felé és erős a kapcsolatba vetett hit is. Személyiségjegyként a lelkiismeretes és együttműködő emberek képesek jól menedzselni egy kapcsolatot, és a felek szabadsága nem csorbul” – foglalja össze a szakember.

És mit tehetünk azért, hogy megtartsuk és sikeresen menedzseljük a párkapcsolatunkat? Többek között fontos az igények folyamatos egyeztetése, a nyílt kommunikáció, az őszinteség, egészséges kompromisszum és célok, amelyeket közösen tervezünk elérni.

Hotel Bonvino Wine & Spa – Éld át Badacsonyt!

5 megdöbbentő tévhit a dezodorokról

Győzd le az allergiát!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X