Főoldal > szex > Szex babavárás alatt? Eloszlatjuk a tévhiteket!

Szex babavárás alatt? Eloszlatjuk a tévhiteket!

babaszexterhesség
0

Írta:

A terhesség mindenki életében felülmúlhatatlan boldogság, azonban a nagy öröm mellett sokszor helyet

A terhesség mindenki életében felülmúlhatatlan boldogság, azonban a nagy öröm mellett sokszor helyet kap a félelem is. Természetes, hogy mindannyian a lehető legjobban szeretnénk óvni a bennünk lakó cseppséget, és ezért sokan olyan dolgokról is lemondanak, melyekről egyáltalán nem kellene. Ilyen például a szex is. Érdekes, de legtöbbször nem is a nők, hanem a férfiak félnek az együttlétektől, attól tartva, hogy valami kárt tesznek a kicsiben. Vajon tényleg van ok a rettegésre?

Fő a kommunikáció

A legtöbb szakember azt tanácsolja a pároknak, hogy merjenek beszélni az aggodalmaikról egymással. Sokan ugyanis félnek kitárulkozni, és felvállalni azt, hogy esetleg ostobaságokat gondolnak bizonyos dolgokról. Pedig teljesen természetes mind a nő, mind a férfi részéről, hogy miután kiderült, hogy egy kisember növekszik az nő hasában, megriadnak az összebújástól. Ez főleg első gyermek esetében érvényes, mivel nem tudják, mire számítsanak. Amennyiben magunkban tartjuk az aggályainkat, meglehet, hogy azok egyre csak gyarapodni fognak, ami az általános hangulatunkra, közérzetünkre is kihat.

szex2.jpg ()Tehát az őszinte kommunikáció kulcsfontosságú annak érdekében, hogy csillapodjanak a félelmek, sőt, ha valaki úgy érzi, szívesen beszélne egy hozzáértő szakemberrel, arra is lehetőség van. Persze nem csupán a szex miatt lehetnek kételyek, hanem az egész gyermekvállalással kapcsolatban is. Sokakban felmerül, hogy vajon milyen szülők lesznek, hogyan fognak megbírkózni az előttük álló feladatokkal, miképp fogják átvészelni az első, nehezebb évet stb. Amennyiben ezeket is sikerül egymással megbeszélni, nagy valószínűséggel egészséges félelemmel, valamint hatalmas örömmel és várakozással telik majd el az a bizonyos kilenc hónap.

Szex és a pocaklakó

Hogy lehet-e a terhesség alatt szeretkezni? A válasz röviden az, hogy ha az anyuka és a baba is egészséges, akkor nyugodtan, sőt, ha kedvet éreztek hozzá, akkor egyenesen kell is, mivel elvileg az orgazmus közben felszabaduló boldogsághormonok a kicsire is jó hatással vannak. Az pedig, hogy esetleg fájdalmat okoznátok neki szex közben, lehetetlen, sőt, a magzatvíz, a méh, valamint a nyákdugó védi őt az esetleges fertőzésektől is. Természetesen vannak olyan időszakok, amikor a hormoningadozások miatt a nő libidója csökken. Ilyen például az első trimeszter, amikor általában hihetetlen fáradtság lesz úrrá a kismamán, nem beszélve a gyakori rosszullétekről, így érthető, hogy nem a szerelmeskedésen jár az esze.

Az utána következő hetekben, hónapokban azonban a libidó az egekbe kúszik, ezért a kezdeti szexhiány biztosan pótlásra kerül. Méghozzá kamatostul, ugyanis a fokozottabb ösztrogéntermelés hatására a mellbimbók és annak környéke érzékenyebbé válik, csakúgy, mint a hüvely, ami az intenzívebb vérkeringés miatt megnöveli a nemi vágyat. Azonban a férfiak részéről nagyon fontos, hogy próbálják meg ezeket a változásokat követni, legyenek megértőek, és az első időkben inkább várják meg, míg a párjuk kezdeményez.

Amikor már nagyobb a pocakod, akkor néhány pozitúra kényelmetlenné, vagy kivitelezhetetlenné válik, így több kreativitásra lehet szükségetek ahhoz, hogy örömet szerezzetek egymásnak. Így a várandósság utolsó idejében érdemes a nőnek felül lennie, mert akkor szabályozhatja a behatolás mértékét, illetve a has szabadon maradhat. Amennyiben már a mozgás is korlátozottá válik, kiskifli-nagykifliben helyezkedjetek el, így a párod hátulról könnyen hozzádférhet.

Amikor a szex tilos

Sajnos vannak olyan esetek, amikor az orvos kifejezetten megtiltja a szexet egy időre (vagy egész időre). Ilyen például:

– szivárgó magzatvíz
– nyitott méhszáj
– vérzés
– hüvelyi fertőzés
– koraszülés esélye
– előző vetélés

Fotó: Pinterest


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X