Főoldal > szex > Vágyak nélkül? Rejtett libidócsökkentők, amikre nem is gondolnál

Vágyak nélkül? Rejtett libidócsökkentők, amikre nem is gondolnál

párkapcsolatszerelemszexvágy
0

Írta:

1. Stresszforrások Az élethelyzeti stressz, legyen szó munkahelyi megterhelésről, tanulási teljesítmé

1. Stresszforrások

Az élethelyzeti stressz, legyen szó munkahelyi megterhelésről, tanulási teljesítményhelyzetről vagy kialvatlanságról, az egyik leggyakoribb libidócsökkentő. A tartós stressz hatására túltermelődő hormonok, bonyolult idegrendszeri-hormonális kapcsolatokon keresztül, kibillentik a szexuális vágyért felelős tesztoszteron-ösztrogén egyensúlyt.

Mit tehetsz?
Elsősorban stresszoldó technikák elsajátítása javasolt, nem csupán vágyaid felébresztése, hanem testi – lelki jólléted miatt is.

A stressz – kialvatlanság ördögi köre megszakítható, elegendő mennyiségű alvással, mely a nemi hormonok egyensúlyának s így, az ébredő libidónak is kedvez.
Az előjáték, elmélyíti az intimitást, erősíti a vágyat és stresszoldó hatása is ismert, ezért érdemes színesíteni szexuális életeteket. Sőt, enélkül elképzelhetetlen tartalmas szexualitás.

2. Szexuális szokások

A tartós kapcsolatban élők jól tudják, hogy az összehangolt, harmonikus szexuális élet, az egyik legjobb vágynövelő. Libidócsökkentő, ha a pár tagjai nincsenek összhangban, vágyaik ritmusa nincs szinkronban, ezért egyikük számára mindig „áldozat” a szex. Így hosszú távon kudarckerülés, szorongás alakul kell, ami libidócsökkentő hatású. A férfi hajnalban – hormontermelődésének csúcsán – és világosban – mivel látványvezérelt – igényelné a szexet s előjáték nélkül is tettre kész, míg a nő lámpaoltás után, napi feladatainak befejeztével, stresszoldó előjátékkal fűszerezve, vágyna a szexre?

libido2.jpg ()Mit tehetsz?
A tartós kapcsolat és az izgalmas szex nem egymást kizáró fogalmak, ha kölcsönösen kimondjátok vágyaitokat és összehangoljátok igényeitek ritmusát. Ha  megtanuljátok, milyen praktikákkal éljetek egymás és önmagatok felpörgetésében, nem csalódhattok.

Segít az előjáték, a szeretkezések kreativitásának megőrzése, az első randik hangulatának felidézése. A női szexualitás nagyon érzékeny a kapcsolat érzelmi légkörére.  Egy nő akkor vágyik a szexre igazán, ha kellően oldottan és biztonságban érzi magát partnerével. Légy aktív a szeretkezés alatt, bátran fejezd ki igényeidet párod felé, akár az érintés módját, akár a tempót illetően. Ez is része a kölcsönös bizalomnak.                    

3. Önbecsülés, testeddel való elégedettség

Ha nem vagy jóban önmagaddal, az több szempontból is vágyblokkoló. Mivel úgy gondolod, tested nem szerethető, nem hiszel abban, hogy partnered vonzónak találja. Így igyekszel elkerülni az intimitást, testközelséget. Ha mégis szeretkezésre kerül sor, képtelen vagy elengedni magad, mert attól félsz, valamelyik testrészed nem tetszik, és kínosan ügyelsz arra, nehogy elveszítsd a kontrollt, kizárva ezzel a gyönyört.

Mit tehetsz?
A testkép, szerencsére fejben alakítható, változtatható. Önmagad elfogadása segít abban, hogy elhidd, partnered is vonzónak talál. Mert megérdemled… Ha szereted a tested, akkor becsülöd csodálatos működését és elhiszed, hogy lehet örömök forrása. Próbálj kibékülni saját testeddel!

Sokan nincsenek tisztában nemi szervük anatómiájával, ismerd meg, tükör segítségével. Az önkielégítés segíthet, hogy megismerd, tested hogyan reagál a szexuális ingerekre, milyen módon tudsz felizgulni és milyen élményeket élsz át közben. Ahhoz, hogy megtanuld élvezni a szexet, rendszeres szexuális életre van szükséged.

Jó, ha tudod, hogy a férfi szem, nem részleteket érzékel, főleg nem a szenvedély pillanatában. Egy kis pocak vagy kevésbé feszes fenék… mindezeket az izgalmas szex teljesen feledteti.

4. Alkoholfogyasztás

Ha sok alkoholt fogyasztottál, ne csodálkozz, ha vágyaidnak nyoma sincs. Ha önkontrollodat elveszítve keveredsz egyéjszakás kalandba, amire később nem is emlékszel… nos, ez aligha nevezhető kielégítő szexuális élménynek.

Kevés alkohol fogyasztása, oldhatja ugyan a gátlásokat, ám bizonyos mennyiség – egyéni érzékenységtől függően – elbágyaszt és lassítja a reakcióidat. Ez a szexre is érvényes! Ráadásul, blokkolódik a felizgulás, így a hüvelyed sem síkosodik kellően.

Mit tehetsz?
Inkább szexuális szokásaitok megújításával (spontán helyzetek teremtésével, új helyszínnel, szerepjátékkal, segédeszközzel) pörgessétek fel az estét.

Nagyon eltérő a nők és férfiak szexhez való viszonya. Míg a férfi számára egy erotikus ábrándkép elég a felizguláshoz, addig a nők számára a gyöngédség, testük izgatása vágyébresztő, és csak ezután kívánják a nemi kielégülést. Vagyis partnereddel közösen tehettek azért, hogy felizgult állapotba kerülj és hüvelyed kellően nedves legyen. Ne légy görcsös, add át magad az örömöknek, és hagyd egyszerűen megtörténni a dolgokat. A gátlások oldására, alkohol helyett, a simogatás, cirógatás, bókok, zenehallgatás, romantikus légkör teremtése a legalkalmasabb.

5.Túl sok evés

A nagy adag zsír- és szénhidrátdús étel megemésztése elbágyaszt, elálmosít.  Ráadásul puffadást okoz, aminek következtében, fájdalmassá válhat a behatolás. Mivel az alsó belek a méh felső részénél találhatóak, így a gyulladást vagy a szorulást is mély medencei fájdalomként érezhetjük.

Mit tehetsz?
A nagy vacsora és az azt követő alvás, egyébként sem javasolt, ha karcsú és egészséges szeretnél maradni. A közös étkezés, beszélgetés, nevetgélés azonban kellemes – hálószobán kívüli – bevezetése lehet a meghitt együttlétnek. Ha étkezés után gyakran rossz a közérzeted, indokolt az orvosi vizsgálat.

6. Fogamzásgátló tabletta vagy teherbeeséstől való szorongás

Egyéni érzékenység függvényében változik a fogamzásgátló libidóra gyakorolt hatása, mivel az ösztrogén – progeszteron – tesztoszteron egyensúlyra hat. A fogamzásgátlás mellőzésével azonban felesleges aggodalommal kell szembenézned.

Mit tehetsz?
Érdemes első körben nőgyógyásszal konzultálnod és más összetételű tablettát kipróbálnod. Ha valóban a fogamzásgátló okozza a vágycsökkenést, akkor javasolt alternatív módszereket beiktatni (óvszer, helyi fogamzásgátlás, stb.) A fogamzásgátlás megoldatlansága miatt, a nem kívánt terhességtől való szorongás hasonlóan vágycsökkentő hatású.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X