Főoldal > EGÉSZSÉG > A szezámmag jótékony hatásai és fogyasztási tippek

A szezámmag jótékony hatásai és fogyasztási tippek

hatásaszezámmag
0

Írta:

A szezámmag, ezt a kis, de annál értékesebb fűszert, már évezredek óta használják a keleti kultúrákban.

A szezámmag a magok királyának számít, hiszen különféle életfontosságú ásványi anyagokat rejt magában.

A szezámmag tápanyagtartalma

A szezámmag különösen gazdag kalciumban, hiszen a súlyához képest hétszer annyi kalciumot tartalmaz, mint a tehéntej. Ez a tápanyag kulcsszerepet játszik a vastagbélrák, a csontritkulás, a migrén és a menstruációs fájdalmak megelőzésében. Továbbá bővelkedik vitaminokban, mint például az E-, B1-, B2-, D-vitamin, foszforsavban, lecitinben, és telítetlen zsírsavakban, amelyek szintén áldásos hatással vannak a szervezetre.

Az egészségre gyakorolt hatásai

A szezámmag emellett értékes forrást jelent a mangánnak, réznek, magnéziumnak, cinknek és rostoknak is. A benne található réz enyhítheti az ízületi gyulladásokat, míg a magnézium hozzájárul az érrendszer és a légzőszervek egészségéhez. Két különleges anyagot is tartalmaz: a szezamint és szezamolint, amelyek koleszterincsökkentő hatással bírnak, és segítenek a vérnyomás kiegyensúlyozásában.

Jótékony hatások

Azok számára, akik a jó közérzet elérésére törekednek, a szezámmag nemcsak az idegszöveteket és a szívizmot erősíti, hanem hatékonyan segít a fáradtság és álmatlanság legyőzésében is. Rendszeres fogyasztása elősegíti a máj és az epehólyag egészségét, és a kisebb epekövek eltávolításában is segíthet. A szezámolaj különösen hatékony lehet a melanoma növekedésének gátlásában, és jótékony hatással van az emésztésre is.

Hogyan fogyaszd a szezámmagot?

A napi ajánlott mennyiség egy evőkanálnyi, amely elmajszolható a reggelinél. Kiválóan kiegészíti a gabonapelyheket, salátákat vagy joghurtokat. Beleteheted a panírba, de a főételeket is megszórhatod vele. Az allergiásoknak azonban javasolt, hogy kis mennyiségben kezdjék el a fogyasztását.

Egészséges szezámrecept ötletek

Natúr szezámkrém

Hozzávalók: egy csomag szezámmag, só, víz. Elkészítés: Pirítsd világosra a szezámmagot, majd kávédarálóval őröld meg. Sózd ízlés szerint, adj hozzá vizet, és keverd krémes állagúra.

Szezámkrém édesen (Halvakrém)

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, méz. Elkészítés: Keverd össze az őrölt szezámmagot mézzel.

Pikáns szezámkrém (Tahini)

Hozzávalók: 20 dkg szezámmag, 1 dl víz, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, tengeri só, 1/2 citrom leve. Elkészítés: Őröld meg a szezámmagot, add hozzá a vizet, fokhagymát, citrom levét, majd keverd össze a sót és az olajat.

szezámmag tehát nemcsak egészséges, hanem változatosan felhasználható is. Érdemes beiktatni az étrendünkbe, hogy kihasználhassuk jótékony hatásait!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X