Főoldal > AKTUÁLIS > Az apáknál sem ritka az újszülött érkezésekor a depresszió

Az apáknál sem ritka az újszülött érkezésekor a depresszió

0

Írta:

A Journal of the American Medical Association (JAMA) mentális egészséggel foglalkozó különkiadásában megjelent dolgozat szerint átlagosan a kispapák mintegy 10 százaléka szenved a szülést megelőzően vagy azt követően depresszióban. Az apák depressziója a babák születése utáni három-hat hónapon belül a leggyakoribb, ekkor minden negyediket érinti a probléma – állítja a James Paulson által vezetett kutatócsoport. […]

A Journal of the American Medical Association (JAMA) mentális egészséggel foglalkozó különkiadásában megjelent dolgozat szerint átlagosan a kispapák mintegy 10 százaléka szenved a szülést megelőzően vagy azt követően depresszióban. Az apák depressziója a babák születése utáni három-hat hónapon belül a leggyakoribb, ekkor minden negyediket érinti a probléma – állítja a James Paulson által vezetett kutatócsoport.

A nemzetközi összehasonlításból az derült ki, hogy az amerikai újdonsült apák tizennégy százaléka válik depresszióssá a baba érkezésekor, míg más országokban 8,2 százalékuk. Ezzel szemben egy 12 hónapos periódusban a férfiak 4,8 százalékánál jelentkezik depresszió.
 
Az anyáknál több mint kétszer gyakrabban jelenik meg a terhességgel vagy szüléssel összefüggő depresszió, mint az apáknál, az összes szülő nő 24 százaléka érintett. Náluk is a szülést követő három-hat hónapban jelentkezik a csúcs, amikor az anyák 42 százaléka számolt be depresszióról.

A kutatók 28 ezernél több ember bevonásával készült 43 tanulmány adatait elemezték közleményükhöz

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X