Főoldal > AKTUÁLIS > Így küzdj a migrén ellen!

Így küzdj a migrén ellen!

0

Írta:

Dr. Ertsey Csaba neurológus elmondta, hogy hazánkban legalább egymillió ember szenved a súlyos, sokszor akár elviselhetetlenül erős fájdalommal együtt járó migrénben, ami mind a munkavégzést, mind a legegyszerűbb hétköznapi teendők elvégzését is gátolhatja. Ez a különösen a nőket gyakran elérő fejfájás-forma az agy, az ép idegrendszer működészavara következtében alakul ki, mintegy annak „szoftverhibája”. Egyénenként változó […]

Dr. Ertsey Csaba neurológus elmondta, hogy hazánkban legalább egymillió ember szenved a súlyos, sokszor akár elviselhetetlenül erős fájdalommal együtt járó migrénben, ami mind a munkavégzést, mind a legegyszerűbb hétköznapi teendők elvégzését is gátolhatja.

Ez a különösen a nőket gyakran elérő fejfájás-forma az agy, az ép idegrendszer működészavara következtében alakul ki, mintegy annak „szoftverhibája”. Egyénenként változó rendszerességgel lép fel, sokaknál havonta többször is.

Ajánlatos minél előbb kideríteni, hogy a sűrű fejfájás valamilyen más betegség kísérőtünete-e, vagy pedig az önálló fejfájás-betegségek egyike.  Ezek közül – súlyosságát és előfordulási gyakoriságát tekintve – a többnyire féloldalon jelentkező, lüktető, mozgásra fokozódó, esetleg hányingerrel, hányással, fény- és hangérzékenységgel együtt járó migrén a legfontosabb. Kezeletlen esetben 4 órától akár 3 teljes napig eltarthat.

Érdemes felkeresni az országban működő mintegy 30 fejfájás centrum valamelyikét a háziorvos beutalójával. Itt neurológus szakorvosok – a migrén diagnózisának felállítását követően – hatékony rohamgyógyszert, azaz a már meglévő fejfájást megszüntető készítményt tudnak adni a betegnek. Ezt az ő javaslatukra később a háziorvos is felírhatja. Azoknak, akiknél nagyon sűrűn jelentkeznek a migrénes rohamok, ajánlottak a megelőző gyógyszerek is, illetve az olyan életmódbeli változtatások (ritmusos életvitel, mozgás, stb.), amelyek ugyancsak a rohamok számát mérséklik.

A Fejfájás Centrumok listája a www.fejfajas-tarsasag.hu oldalon található.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X