Főoldal > AKTUÁLIS > A friss HIV-fertőzést is kimutatja az érzékeny teszt

A friss HIV-fertőzést is kimutatja az érzékeny teszt

0

Írta:

A HIV-vel való fertőződést követő néhány napban a frissen fertőzött személy vérében kiugró számban van jelen a vírus, nagy a másoknak való átadás kockázata, ám a hagyományos, az ellenanyag kimutatásán alapuló tesztek ilyenkor még tévesen negatív eredményt mutatnak. A vírus genetikai anyagát vizsgáló nukleinsavteszt akár 12 nappal korábban kimutatja a fertőzöttséget, mint az ellenanyag mérésén […]

A HIV-vel való fertőződést követő néhány napban a frissen fertőzött személy vérében kiugró számban van jelen a vírus, nagy a másoknak való átadás kockázata, ám a hagyományos, az ellenanyag kimutatásán alapuló tesztek ilyenkor még tévesen negatív eredményt mutatnak.

A vírus genetikai anyagát vizsgáló nukleinsavteszt akár 12 nappal korábban kimutatja a fertőzöttséget, mint az ellenanyag mérésén alapuló módszer. Sheldon R. Morris, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem munkatársa csoportjával 3100-nál több ember vérét vizsgálta meg mindkét típusú teszttel. Közülük 79 embert találtak fertőzöttnek a nukleinsavteszt segítségével, akik közül 15-nél az ellenanyagot kimutató gyorsteszt hamisan negatív eredményt adott.

A kutatók eredményeikről az Annals of the Internal Medicine című szakfolyóirat (www.annals.org) e heti számában írnak részletesen.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X