Főoldal > AKTUÁLIS > A koffeinfüggőket nem dobja fel a reggeli kávé

A koffeinfüggőket nem dobja fel a reggeli kávé

0

Írta:

A Bristoli Egyetem kutatói szerint a függőkben akkora tolerancia alakul ki a koffein izgató és nyugtalanságot kiváltó hatása iránt, hogy a reggeli adag csak a normális szintre emeli éberségüket, nem följebb. Habár a rendszeres fogyasztók éberebbnek érzik magukat, különösen a szokásos reggeli tea, kávé vagy más koffeines italuk után, a bizonyítékok arra utalnak, hogy ezt […]

A Bristoli Egyetem kutatói szerint a függőkben akkora tolerancia alakul ki a koffein izgató és nyugtalanságot kiváltó hatása iránt, hogy a reggeli adag csak a normális szintre emeli éberségüket, nem följebb.

Habár a rendszeres fogyasztók éberebbnek érzik magukat, különösen a szokásos reggeli tea, kávé vagy más koffeines italuk után, a bizonyítékok arra utalnak, hogy ezt inkább az akut koffeinelvonási tünetekből eredő fáradság pillanatnyi oldódása okozza – számolt be a kutatás eredményéről Peter Rogers, a kutatás vezető pszichológusa.

A tudósok 379 felnőttet vontak be a kísérletbe. A csoport fele egyáltalán nem fogyasztott koffeines italt vagy csak keveset, a többiek viszont közepesen, illetve nagyon koffeinfüggők voltak. Mindannyiukat arra kérték, hogy 16 órán át ne vegyenek magukhoz koffeint, aztán adtak nekik egy koffein-, illetve placebo (hatástalan) tablettát.

A résztvevők osztályozták nyugtalansági, éberségi szintjüket és fejfájásukat. A placebo bevétele után a közepesen és nagyon koffeinfüggők csökkenő éberségről és növekvő fejfájásról adtak számot, míg a koffeint kapott függők egyik tünetre sem panaszkodtak.

A mérések ugyanakkor azt mutatták, hogy a függők koffeinbevétel utáni éberségi szintje nem volt magasabb, mint a placebót kapott nem koffeinfüggőké. Ebből következtettek a kutatók arra, hogy a koffein csupán “normális” szintre doppingolja fel a függőket.

Egy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői arra is kitértek, hogy a genetikailag szorongásra fogékonyabb emberek hajlanak rá, hogy kicsit több kávét fogyasszanak, mint a nem szorongók. Rogers szerint ez arra utalhat, hogy a nyugtalanság szintjének enyhe emelkedése “része lehet a koffein okozta kellemes zsongásnak”.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X