Főoldal > AKTUÁLIS > HUNGARYTHM, ahol a tánc és a zene életre kelt

HUNGARYTHM, ahol a tánc és a zene életre kelt

0

Írta:

Különleges produkcióra készül hazánk két nemrégiben alakult, a népzenét, a népi kultúrát, új, modern felfogásban feldolgozó formációja, a Holdviola zenekar és a Presidance Company táncegyüttes.  A produkció érdekessége, a tánc és a zene különleges összefonódása, melyben zenei részről a Holdviola együttes játékát a Presidance Company csodálatos táncművészei egészítik ki mozgással. A Presidance művészeti koncepciójának megalkotója […]

Különleges produkcióra készül hazánk két nemrégiben alakult, a népzenét, a népi kultúrát, új, modern felfogásban feldolgozó formációja, a Holdviola zenekar és a Presidance Company táncegyüttes.

 A produkció érdekessége, a tánc és a zene különleges összefonódása, melyben zenei részről a Holdviola együttes játékát a Presidance Company csodálatos táncművészei egészítik ki mozgással. A Presidance művészeti koncepciójának megalkotója Vári Bertalan nemcsak saját, eddigi tapasztalatait foglalja össze az előadásban, hanem Magyarországon eddig ismeretlen, a külföldi sztárfellépők – Cirque du Soleil, Michael Flatley – viszonylatában is egyedülálló produkciót és látványvilágot hozott létre.

A Presidance Company és a Holdviola együttes egymásra találása nem a véletlen műve, hiszen két olyan nagyszerű csapatról van szó, akik hasonló étékeket követnek és képviselnek napjaink kulturális életében: mindketten ötvözik a modern kultúrát a régi magyar zenei és tánc hagyományokkal. Ennek eredményeként született meg az a produkció, amely a maga nemében egyedülálló, értékteremtő mégis hagyományápoló vállalkozás: ez a HUNGARYTHM, ahol „a tánc és a zene életre kelt…”

A Presidance Company 2008-ban alakult. Az ország minden tájáról érkező jelentkezők közül válogatták ki a társulatot alkotó 12 táncost. Legtöbbjük a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, és fiatal koruk ellenére jelentős szakmai tapasztalattal rendelkeznek. Július 10-én, a Margitsziget szabadtéri színpadán a táncosokat a Holdviola mellett, a Kerekes Band és a Csík Zenekar zenéjét játszó Presidance Sound System kíséri. Különleges érdekessége még az előadásnak, hogy fellép egy Cirque du Soleil-t megjárt artista is, cirkuszi elemeket csempészve a darabba.

A Holdviola zenekar 2006 tavaszán alakult Miskolcon. Sokan nem tudják, hogy a nevét egy Bükk hegységben honos virág után kapta. Barta Zsófi, Farkas Péter és Gál Lajos élete egy ponton szerencsésen összefonódott: zenekart alapítottak és megszületett az elmúlt pár év egyik legsikeresebb elektro-folk csapata. Dalaik különleges hiánypótlói napjaink elsivárosodó (nem csak) zenei világának, megnyugtató megoldást adva azoknak a gyökereit kereső fiataloknak és öregeknek, akik nélkülük talán hírből sem ismerhetnék a magyar népdalok világát. A zenekar állandó kísérője a Szinvavölgyi Néptáncműhely, akik Maródi Attila gyönyörű koreográfiáival egészítik ki a Holdviola előadását. A Hungarythm egyben a zenekar Madárka című, immár aranylemezzé érett albumának lemezbemutató koncertje.

További információ: www.presidance.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X