Főoldal > AKTUÁLIS > Károsíthatják a szívet a népszerű fájdalomcsillapítók

Károsíthatják a szívet a népszerű fájdalomcsillapítók

0

Írta:

Fejfájás, ízületi vagy izombántalmak miatt alig van olyan ember, aki ne kapna be valamilyen tablettát, amiről már tapasztalta, hogy használ, vagy látta a tv-reklámban, mennyire gyorsan és hatékonyan szüntet meg minden ilyen panaszt. A fájdalomcsillapítók egy része ennek megfelelően recept nélkül kapható. A mellékhatások általában ritkák és enyhék, de az utóbbi években mind több megfigyelés […]

Fejfájás, ízületi vagy izombántalmak miatt alig van olyan ember, aki ne kapna be valamilyen tablettát, amiről már tapasztalta, hogy használ, vagy látta a tv-reklámban, mennyire gyorsan és hatékonyan szüntet meg minden ilyen panaszt.

A fájdalomcsillapítók egy része ennek megfelelően recept nélkül kapható. A mellékhatások általában ritkák és enyhék, de az utóbbi években mind több megfigyelés látott napvilágot a szív- és érrendszeri betegségek területén észlelt veszélyekről

Éppen az egyik leghatásosabb fájdalomcsillapító készítmény, a Vioxx szedése során észlelték, hogy az így kezelt betegek szív- és érrendszeri halálának kockázata megduplázódott. Amikor ez kiderült, a gyártó cég a szer forgalomba hozatalát megszüntette, de számítások szerint az Egyesült Államokban addigra 140 000 infarktust vagy szélütést okozhatott az egyébként súlyos ízületi fájdalmak miatt szinte mozgásképtelen betegek kezelésében rendkívül eredményes gyógyszer.

Emil Loldrup Fosbol és dán munkatársai hazájuk egészségügyi nyilvántartásából kigyűjtöttek egy évtizedre visszamenőleg minden adatot azokról a biztosítottakról, akik legalább egy fájdalomcsillapítóra kértek receptet. Ezeket a tételeket hasonlították össze a szív- és érbetegségek okozta halálozás, illetve a kórházi felvételek előfordulásával.

A hatalmas vizsgálat igen figyelmeztető eredményei szerint a sokak által rendszeresen szedett diklofenák készítmények csaknem ugyanolyan mértékben függtek össze szívroham vagy agyi katasztrófa bekövetkezésével, mint az évekkel ezelőtt emiatt forgalomból kivont Vioxx.

Kétségtelen, hogy az ilyen készítményekkel kezelt betegek kockázata a nagy gyógyszeradagok, hosszú ideig történő szedése esetén növekedett, de a szív- és érrendszeri események gyakran már kétheti adagolás után is megjelentek. A fájdalomcsillapítók rendszeres használata az eddiginél több megfontolást igényel, betegtől és orvostól egyaránt – hívták fel a figyelmet a szakemberek.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X