Főoldal > AKTUÁLIS > Megszüntethető a mesterséges édesítőszerek kesernyés mellékíze

Megszüntethető a mesterséges édesítőszerek kesernyés mellékíze

0

Írta:

A szabványirodalomból már korábban is ismert volt néhány molekula, amely elnyomja a kesernyés ízt, ám közülük egyik sem volt receptorspecifikus. Most viszont olyan blokkolókat találtak, és írták le működésüket, amelyek bizonyos érzékelőhöz kötődnek – magyarázta Wolfgang Meyerhof, a Német Táplálkozástudományi Intézet molekuláris genetikai osztályának vezetője. Az eredményt úgy sikerült elérniük, hogy kizárásos eljárással teszteltek több […]

A szabványirodalomból már korábban is ismert volt néhány molekula, amely elnyomja a kesernyés ízt, ám közülük egyik sem volt receptorspecifikus. Most viszont olyan blokkolókat találtak, és írták le működésüket, amelyek bizonyos érzékelőhöz kötődnek – magyarázta Wolfgang Meyerhof, a Német Táplálkozástudományi Intézet molekuláris genetikai osztályának vezetője.

Az eredményt úgy sikerült elérniük, hogy kizárásos eljárással teszteltek több ezer anyagot: képesek-e az ember keserűíz-érzékelőit blokkolni. Az egyik vegyület, a GIV3727 jelű a 18 érzékelőből hatot megbénított, többek között azokat, amelyeket két gyakori édesítőszer, a szaharin és az aceszulfám K aktivál.

Lehetséges, hogy egyszer majd mind a 18 receptort sikerül blokkolni, de nehezítő körülmény, hogy a gátló anyagok általában nem egyes receptorokat, hanem azok kisebb csoportjait kapcsolják ki – fejtette ki Meyerhof.

A kutatás mérföldkőnek számít annak feltárásában, hogy az egyes receptorok milyen szerepet töltenek be az ízérzékelés egészében.

 Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X