Főoldal > AKTUÁLIS > Naptejek tesztje – melyiket válaszd?

Naptejek tesztje – melyiket válaszd?

0

Írta:

A termékek kiválasztásakor nagy hangsúlyt fektettek a gyermekek napfénytől való védelmére. Számos olyan, piacon lévő naptejet ellenőriztek, amelyet kifejezetten babáknak vagy gyerekeknek ajánlanak a gyártók. A napozószerek hatóanyaguk segítségével elnyelik vagy visszaverik a nap káros sugarait. A flakonon feltüntetett faktorszám ugyanakkor nem egyenértékű a készítmény UVA- és UVB-védelmével! A naptejek védőfaktora azt fejezi ki, hogy […]

A termékek kiválasztásakor nagy hangsúlyt fektettek a gyermekek napfénytől való védelmére. Számos olyan, piacon lévő naptejet ellenőriztek, amelyet kifejezetten babáknak vagy gyerekeknek ajánlanak a gyártók.

A napozószerek hatóanyaguk segítségével elnyelik vagy visszaverik a nap káros sugarait. A flakonon feltüntetett faktorszám ugyanakkor nem egyenértékű a készítmény UVA- és UVB-védelmével! A naptejek védőfaktora azt fejezi ki, hogy hányszor hosszabb besugárzási idő szükséges a fény okozta bőrpír kialakulásához fényvédő használatával, mint a nélkül. A napvédő faktor főleg az UVB sugarak tartományában véd. Napvédő készítmény nélkül, bőrtípusunktól függően, akár már 10 percnyi napozás után leéghetünk.

A szakemberek 3-féle UV sugárzási tartományt különböztetnek meg élettani hatásuk és hullámhosszuk szerint. Közülük a földfelszínen a bőrrák kialakulásának nagyobb kockázata miatt kettőnek van jelentősége.

UVA – csökkenti a D-vitamin-szintet és ez okozza a „fényöregedést”. Azaz, amikor a bőr elveszíti rugalmasságát, víztartalmát és a ráncok elmélyülnek.

UVB – ez okozza a bőr leégését és ennek hatására keletkezik D-vitamin a szervezetben.

sun2.jpg ()A napozószerek használata sem nyújt 100%-os védelmet a bőrrák ellen. A naptejek címkéjén nem szerepelhet a „teljes körű védelem” vagy a „napfényblokkoló” felirat, mert valótlanságot sugall, illetve a „hosszú távú védelem” is félrevezető állítás, hiszen pár óra elteltével újra kell kenni magunkat.

Számos termék faktorszámát ellenőrizték kétféle laboratóriumi módszerrel: mesterséges felületen és élő bőrszöveten. Sőt ez utóbbin a vízállóságot is kontrollálták, hiszen sok terméken szerepel, hogy vízálló. A legjobbnak bizonyult a La Roche Posay (30), a Vichy Capital Soleil (30), az Ombia Sun (30) és a Protectyl Végétal (30). Kevesebb faktort tartalmazott az Avon Sun + (30), a Garnier Ambre Solaire gyorsan ható spray gyerekeknek (30) és a Garnier terméke a gyermek napspray színellenőrzővel (30).

A naptejek vízálló hatását az izzadás, az úszás, a tartós testedzés, a vízi sportok jelentősen csökkenthetik, e zavaró körülmény kiküszöbölésére a gyártók vízálló készítményeket ajánlanak. A vízállóság mértéke alapján a termékek két csoportba oszthatók, a vízálló (water resistant) és a nagyon vízálló (waterproof) kategóriákba. Amennyiben egy termék faktorszámértékének 50%-át megőrizte a vízpróba után, úgy vízállónak minősült, ha értékének több mint felét elvesztette, akkor nem kaphatott vízálló minősítést. Lényeges azonban, hogy egy napozószer „vízállósága” maximum az úszás végéig tart, ezért fürdőzés után ne felejtsük el újrakenni magunkat. A teszt alapján rossz vízállósága volt a Nivea Sun gyerekeknek való csomag (30), valamint szintén a Nivea Sun naptej gyerekeknek (30) típusú terméknek és az Ombra Sun Care napvédő spaynek (30).

A naptej-használat szabályai

Lehetőleg már azelőtt kenjük be magunkat, mielőtt kilépünk a szabad ég alá, ugyanis a napvédő készítmények 20 perccel a felvitel után fejtik ki hatásukat. Ha hosszabb ideig házon kívül tartózkodunk, kétóránként kenjük újra magunkat, és lehetőleg ne lépjük túl a napvédő faktor által engedélyezett, nap alatt tölthető időt. A megfelelő védelmi szint eléréséhez 2 mg/cm2 mennyiségben vigyük fel a krémet. A szükséges mennyiség körülbelül 36 gramm felnőtt testfelületére számolva, ami egy kisebb flakon harmadát is kiteheti. Ne feledkezzünk meg a fülek, a térdhajlatok, a kezek és a lábfejek bekenéséről sem, mert attól, hogy ezek a testrészek nincsenek szem előtt, a nap még éri őket. Felhős, szeles időben vagy árnyékos helyeken sem érezhetjük magunkat biztonságban, mert az UV sugárzás 50-60 százaléka ide is behatol.

Forrás: Teszt plussz magazin


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X