Főoldal > AKTUÁLIS > A nagy WC-papír teszt

A nagy WC-papír teszt

0

Írta:

A terméktesztben 32 WC-papírt vizsgáltak fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontokból, a csomagoláson feltüntetett információk alapján. A termékeket 12 áruházláncból szerezték be: a Kaiser’s, Spar, CBA, Match, Tesco, Lidl, DM, Rossman, Schlecker, Reál, One Euro Market és Profi üzleteinek kínálatát szondázták. A legmagasabb pontszámot a Profi Takarékos Profi terméke kapta (13 pont), amely Magyarországon, újrahasznosított papírból, színezés […]

A terméktesztben 32 WC-papírt vizsgáltak fogyasztóvédelmi és környezetvédelmi szempontokból, a csomagoláson feltüntetett információk alapján. A termékeket 12 áruházláncból szerezték be: a Kaiser’s, Spar, CBA, Match, Tesco, Lidl, DM, Rossman, Schlecker, Reál, One Euro Market és Profi üzleteinek kínálatát szondázták.

A legmagasabb pontszámot a Profi Takarékos Profi terméke kapta (13 pont), amely Magyarországon, újrahasznosított papírból, színezés és felületkezelés nélkül készült, mellesleg az egyik legkedvezőbb áru terméknek is bizonyult.

A legrosszabb értékelést a Kleenex Premium és a Tesco termékei kapták (6 pont) a rendkívül hiányos tájékoztatás, valamint gyenge környezetvédelmi jellemzőik miatt.

Várakozáson alul és nagyon kis számban szerepelnek a kínálatban újrahasznosított papírból készült termékek. A néhány kapható környezettudatos papíráru némelyikén nem is szerepel az újrahasznosított terméket jelölő embléma, csupán a csomagoláson szereplő apró betűs szöveg utal a másodlagos alapanyagra (szekunder rostanyag/újrahasznosított papírból készült).

A vásárlói döntést segítő független környezetvédelmi minősítő logót, címkét (pl. FSC) egyetlen terméken sem találtak.

Emellett sok esetben – elsősorban a sajátmárkás termékeknél – előfordul, hogy nincs feltüntetve a gyártó neve és a gyártás helye, ami (bár legális) a fogyasztók informálása szempontjából nem előremutató.

A teszt részletes eredménye és az összehasonlító táblázat a www.tudatosvasarlo.hu/cikk/termekteszt-wc-papir oldalon olvasható.

Miért lenne fontos az újrafeldolgozott papírból készülő WC-papír?

A vécépapír-fogyasztással kapcsolatos probléma a papírgyártás, a papír-újrahasznosítás terén merül fel. Annyiban azonban speciális kérdésről van szó, hogy a vécépapír-használatra – legalábbis a mi kultúrkörünkben, jelenleg – nincsen alternatíva. A papír újrahasznosítása mintegy 75%-os víz- és 60%-os energia-megtakarítással jár. Tekintve az óriási fogyasztást, mind a fa-, mind az energiafelhasználás csökkentése felé nagy lépést jelentene az újrahasznosított papírból készült, minél kevésbé kezelt termékek arányának növekedése.

Az illatosított papír káros és ártalmas

A környezetvédelem mellett nem elhanyagolható szempont az egészségügyi vonatkozás. A vécépapír illatosítása nem csak fölösleges, de káros is a fogyasztó számára, ugyanis bőrirritáló, allergizáló hatású lehet.

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X