Főoldal > AKTUÁLIS > A várandós nők alkoholfogyasztása árthat fiaik termékenységének

A várandós nők alkoholfogyasztása árthat fiaik termékenységének

0

Írta:

Rómában tartotta termékenységről szóló konferenciáját az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ASHRE). A dániai Aarhus egyetemének kutatói itt számoltak be vizsgálataik eredményéről, amely szerint a terhességük alatt heti 4,5 adagnál több alkoholt fogyasztó nők fiainak – húsz év elteltével – egyharmaddal kisebb volt a spermiumszáma, mint azoknak a férfiaknak, akik nem voltak magzati életükben […]

Rómában tartotta termékenységről szóló konferenciáját az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság (ASHRE). A dániai Aarhus egyetemének kutatói itt számoltak be vizsgálataik eredményéről, amely szerint a terhességük alatt heti 4,5 adagnál több alkoholt fogyasztó nők fiainak – húsz év elteltével – egyharmaddal kisebb volt a spermiumszáma, mint azoknak a férfiaknak, akik nem voltak magzati életükben kitéve az alkohol hatásának.

Egy adag italnak 12 gramm alkohol számított a vizsgálatban, ez egy 330 milliliteres dobozos sörnek, egy kis pohár (1,2 deciliter) bornak vagy egy stampedli (40 milliliter) tömény szesznek felel meg.

A dán vizsgálatban eredetileg 1984 és 1987 között kérdeztek ki 12 ezer nőt 36. terhességi hetük környékén. A felmérésbe bevont nők fiai közül 347-et követtek nyomon később, 2005 és 2006 között, amikor életkoruk 18-21 év között volt. A fiatal férfiaktól vér- és ondómintákat vettek, amelyeket elemeztek.   

A terhességük alatt heti 4,5 adag alkoholnál többet fogyasztó anyák fiainál milliliterenként 25 millió volt a spermiumszám az ondómintában, míg azoknál, akik a legkevesebb alkoholnak voltak kitéve magzati korukban, átlagosan 40 millió milliliterenként. A lehetséges magyarázatok között szerepel, hogy magzati életkorban az alkohol hatására károsodhatnak a here szövetei.   

A kutatók hangsúlyozták, hogy a tanulmány megfigyeléseken alapuló jellege miatt egyértelmű ok-okozati összefüggést nem lehet felállítani a kismamák alkoholfogyasztása és a megszületett fiúk későbbi csökkent spermiumszáma között.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X