Főoldal > AKTUÁLIS > Akár meddőséget is okozhat a petefészekciszta!

Akár meddőséget is okozhat a petefészekciszta!

0

Írta:

Tömlők a petefészekben A ciszta magyarul hólyagot, tömlőt jelent, vagyis a petefészekben megjelenő ciszták folyadékkal telt, hártyával vagy vastagabb fallal körülvett elváltozások. Jelentős részben semmiféle tünetet nem okoznak, ugyanis fogamzóképes korban a petefészekben növő tüszők a peteérést követően – amennyiben nem reped meg a tüsző fala – tovább növekedvén könnyen cisztává alakulhatnak. Az így kialakult […]

Tömlők a petefészekben

A ciszta magyarul hólyagot, tömlőt jelent, vagyis a petefészekben megjelenő ciszták folyadékkal telt, hártyával vagy vastagabb fallal körülvett elváltozások. Jelentős részben semmiféle tünetet nem okoznak, ugyanis fogamzóképes korban a petefészekben növő tüszők a peteérést követően – amennyiben nem reped meg a tüsző fala – tovább növekedvén könnyen cisztává alakulhatnak. Az így kialakult tömlők néhány menstruációs ciklus után minden beavatkozás nélkül elmúlhatnak. Ilyen esetben esetleg csak a rutinvizsgálat során derül fény az elváltozásra.

Előfordul azonban, hogy a petefészekciszta panaszt okoz, ami miatt a beteg nőgyógyászhoz fordul, aki ultrahangos vizsgálattal fedezheti fel a tömlők jelenlét és szerkezetét. Méterüket tekintve a petefészek tömlők két csoportba sorolhatók: a funkcionális, panaszt nem mindig okozó ciszták, illetve a hormonrendszer működési zavara miatt kialakult elváltozások. Ezek általában nem haladják meg az 5 centis átmérőt, az ennél kisebb elváltozások esetén a megfigyelés, az ellenőrzés, esetleges gyógyszeres kezelés a megoldás, de akár szövettani anyagvételre is sor kerülhet, hogy kizárható legyen a valódi daganatok jelenléte.

Endometriózis és PCOS

petefeszek2.jpg ()A méh nyálkahártyája az egyedfejlődés korai szakaszában szétszóródhat a szervezetben, vagy a menstruációs vérrel visszakerülhetnek a hasüregbe a méhnyálkahártya-darabok, és ott azután megtapadhatnak – ezt nevezik endometriózisnak. Ennek velejárójaként petefészekciszta alakulhat ki. Ennek egyik legjellemzőbb tünete az erős alhasi fájdalom a menzesz során, amely szükségessé teszi az orvosi kontrollt. Fontos, hogy akár gyógyszeres kezeléssel, akár műtéttel megszüntessék az endometriózist, hiszen a kellemetlen tüneteken kívül ez akár meddőséget is okozhat.

Ugyanilyen súlyos következménye lehet a PCOS (policisztás ovárium szindróma) nevű betegségnek, amely igen gyakori, hazánkban a becslések szerint a nők 5-10 százalékát érinti. A vizsgálatok során fény derülhet emelkedett inzulinszintre, inzulinrezisztenciára vagy lappangó diabéteszre, illetve sok, apró ciszta jelenlétére a petefészekben.
Tudni kell, hogy az elhízás nem csak a PCOS következménye, de egyben kiváltó oka is lehet.  Az elhízás gyakran jár együtt a metabolikus szindrómának nevezett kórképpel. A metabolikus szindróma jelei a magas koleszterin, megnövekedett vérzsír- és vércukorértékek. Mindezek együttese, különösen öröklött hajlam esetén nagymértékben növeli a PCOS kialakulásának kockázatát.

Magas szívroham-kockázat

Az Iowa Egyetem kutatásai szerint azoknál a fiatal vagy középkorú, túlsúlyos nőknél, akik PCOS-ben szenvednek, nagyobb eséllyel alakul ki érelmeszesedés a szívkoszorúereikben, így fennállhat a szívinfarktus veszélye. Emiatt a PCOS-ben szenvedő nőknél minél hamarabb érdemes megkezdeni a szívbetegségek megelőzését szolgáló kezeléseket a kockázati tényezőktől függetlenül.

A petefészek ciszták kialakulását megelőzni nem lehet, azonban a szájon át szedhető, hormontartalmú fogamzásgátló tabletták alkalmazása csökkenti egyes cisztatípusok előfordulási gyakoriságát. A ciszták, illetve rosszindulatú petefészek elváltozások gyakran öröklődnek, ezért azoknak, akinek a családjában már volt ilyen megbetegedés, rendkívül fontos a rendszeres, célzott nőgyógyászati szűrővizsgálat.

Mi legyen a cisztákkal?

Előfordulhat, hogy a rendszeres ellenőrzésnél, esetleg gyógyszeres kúránál komolyabb eljárást nem szükséges alkalmazni. Ám amennyiben a ciszta nem szívódik fel, vagy nem múlnak a panaszok, vagy más okból gyanakodni lehet a rosszindulatú elváltozásra, sor kerülhet a műtétre.

A legkisebb beavatkozás során a hüvelyen át lecsapolják a cisztában felgyülemlett folyadékot, ám ilyenkor fennáll a kiújulás esélye. A végleges eltávolítás történhet hasmetszéssel és hastükrözéses módszerrel. Míg előbbi elsősorban a nagyobb ciszták eltávolítására szolgál, a műtétet altatásban végzik, 10-15 centis metszéssel. A tükrözéses beavatkozásnál kisebb metszéssel is be lehet jutni a kismedencébe, és a gyógyulási idő is rövidebb. Mindkét esetben elvégzik a műtét utáni szövettani vizsgálatot, és ha beigazolódik a petefészek-daganat diagnózisa, az egész petefészket el kell távolítani.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X