Főoldal > AKTUÁLIS > Hőguta fenyegeti házi kedvenceinket is – hőségriadó!

Hőguta fenyegeti házi kedvenceinket is – hőségriadó!

0

Írta:

A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható. Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs telefonján rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Az emberek gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) házi kedvenceket. Van, hogy étlen – […]

A felelőtlen gazda ilyen esetben az állatkínzás bűncselekményét követi el, amiért két évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület információs telefonján rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés.

Az emberek gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) házi kedvenceket. Van, hogy étlen – szomjan szenvednek az állatok. Szerencsére egyre többen néznek tovább a saját kerítésükön túlra is, így az állatkínzók könnyebben horogra akadhatnak.

A kutya önszántából, a nagy melegben soha nem mozogna a tűző napon. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét szőrű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutyusok nem tudnak izzadni, ami komoly nehézséget okoz számukra, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés, bizonyos körülmények között nem elegendő. Ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.

shutterstock_35806141.jpg ()A nagy nyári kánikulát könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle “csúcsteljesítményt”!

A napon leparkolt autó belseje hamar hatvan – hetven fokosra is felhevülhet. Ha kutyusunk is velünk utazik, még véletlenül se hagyjuk a leparkolt gépjárműben!

Ha már megtörtént a baj, és látjuk, hogy házi kedvencünk intenzíven liheg, a nyelve folyamatosan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért csakis a gazdáik a felelősek. Egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése.

Forrás: Orpheus Állatvédő Egyesület – zug.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X