Főoldal > AKTUÁLIS > Legyél te is tisztában a legújabb állattartási szabályokkal!

Legyél te is tisztában a legújabb állattartási szabályokkal!

0

Írta:

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatokkal foglalkozó szakemberei örömmel fogadják a szigorodó rendeletet. Március 1-én lépett életbe a 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet, amely a házi kedvencekkel való bánásmódot szabályozza, és egyebek mellett az akvaristák, valamint a kutyatulajdonosok számára ír elő új szabályokat – derül ki a Magyar Közlöny 27. számából. A rendelet több pontja 2010. […]

Az Orpheus Állatvédő Egyesület állatokkal foglalkozó szakemberei örömmel fogadják a szigorodó rendeletet. Március 1-én lépett életbe a 41/2010. (II. 26.) számú kormányrendelet, amely a házi kedvencekkel való bánásmódot szabályozza, és egyebek mellett az akvaristák, valamint a kutyatulajdonosok számára ír elő új szabályokat – derül ki a Magyar Közlöny 27. számából. A rendelet több pontja 2010. július 1-től hatályos.

 

Halak és madarak

 

Az állatok jobb életkörülményeinek biztosítására irányuló rendelkezés – amelynek betartását a helyi jegyző bármikor ellenőrizheti – egyik újdonsága, hogy megtiltja a halak gömbakváriumban való tartását. A rendelkezés szerint a madarakat sem lehet már kör alakú kalitkában tartani. Az indoklás szerint ugyanis a gömbformák veszélyeztetik az állatok testi épségét. A rendelet értelmében tilos állatkereskedésekben majomfélékkel kereskedni.

 

A felelős kutyatartásért

 

A kutyatartást is szigorították, csak azonosító chippel ellátott ebeket lehet eladni. A kutyákat tartósan tilos tíz négyzetméternél kisebb területen vagy négy méternél rövidebb láncra kötve tartani. Egy kennelben több kutyát tartva pedig ebenként minimum hat négyzetméteres életteret kötelező biztosítani számukra.

Kutyát közterületen – a kutyafuttatók kivételével – csak pórázon szabad sétáltatni és csak olyan személynek, aki képes a kutyát irányítani. Szájkosarat viszont az utcán nem kötelező négylábú társainkra tenni, csupán akkor, ha agresszívek.

 

Jobb élet reményében

 

Különböző fajhoz tartozó állatok csak úgy tarthatók együtt, ha ez egyik állat testi épségét sem veszélyezteti, és idegi megterhelést sem okoz nekik. Agresszív állatokat pedig egyszerűen tilos bármilyen más állattal együtt tartani.

Az állatok étrendjét és tartási körülményeit egyébként is úgy kell kialakítani, hogy azok a leginkább emlékeztessenek természetes életmódjukra. A kereskedők „kezelési útmutatót – használati utasítást” kötelesek továbbá adni valamennyi házi kedvencként tartott állathoz.

Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint Magyarországon sokkal több állatot tenyésztenek, illetve szaporítanak, mint amennyire a felelős állattartók igényt tartanának. Sok állatot profitcélból, az állatok igényeinek figyelembevétele nélkül tartanak, és számos feketéző is van. Fontos lenne a lakosság körében a környezettudatosabb állatkezelés, és a felelős állattartás elterjesztése. Az állatvédők munkájukkal a mindenki számára jobb környezet kialakításán fáradoznak.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X