Főoldal > AKTUÁLIS > 5+1 trükk az olcsóbb és zöldebb mosásért

5+1 trükk az olcsóbb és zöldebb mosásért

0

Írta: and

Fél órányi töprengés után végre eldöntötted mit veszel fel, amikor szembesülsz a szomorú ténnyel, miszerint a nyertes ruhadarab a szennyestartó mélyén hever? Moss ügyesen, gyorsan, és környezettudatosan, segítünk! 1. A mosószerek amellett, hogy drágák, vegyi anyag összetételük miatt nagy mértékben terhelik környezetünket, sőt szintetikus változataik allergiás tüneteket is okozhatnak. A mosószer  alternatívájaként érdemes kipróbálnod a […]

Fél órányi töprengés után végre eldöntötted mit veszel fel, amikor szembesülsz a szomorú ténnyel, miszerint a nyertes ruhadarab a szennyestartó mélyén hever? Moss ügyesen, gyorsan, és környezettudatosan, segítünk!

1. A mosószerek amellett, hogy drágák, vegyi anyag összetételük miatt nagy mértékben terhelik környezetünket, sőt szintetikus változataik allergiás tüneteket is okozhatnak. A mosószer  alternatívájaként érdemes kipróbálnod a mosószódát és a mosódiót.

2. Célszerű megvárni amíg összegyűlik egy teljes adagra való mosás, viszont arra is figyelj, hogy a maximálisan mosható ruhamennyiségnél soha ne rakj többet a gépbe, mert az rontja a mosóhatást!

3. Mosógép vásárlásakor érdemes az energiatakarékos, vagyis AA kategóriás darabok közül választanod. Ugyan valamivel drágább, hosszú távon megtérül a befektetés, mivel ezek a gépek kevesebb vizet és áramot fogyasztanak. 

4. Használd ki a mosógép adta lehetőségeket, mint például az  energiatakarékos program, vagy a hőfokszabályozó. A kevésbé piszkos ruhákat akár 40 fokon is tisztára moshatod, a nagyobb szennyeződések eltávolításának érdekében pedig mosás előtt érdemes a ruhát beáztatnod.

5. Ha van lehetőséged a szabadban teregetni, használd a centrifuga-stop és az öblítő-stop funkciókat. Így a centrifugáláson kívül még a vasalást is elhagyhatod, amivel nemcsak időt, de energiát is spórolsz.

6. A mosógépek egyik legnagyobb ellensége a vízkő, de rendszeres karbantartással biztosíthatod masinád hosszabb élettartamát. Évente legalább kétszer futtass le egy hatvanfokos, kímélő programot úgy, hogy a gépbe két liter húszszázalékos ecetet öntesz. Az első öblítő program indulása előtt állítsd le a gépet, és hagyd állni benne az ecetes levet egy napig. Néha forgasd meg a dobot, és másnap melegítsd fel még egyszer.

Wellness Cafe tipp:

Mosódió, vagyis a mosószer, ami a fán terem!

India területén már évszázadok óta ismerik és használják a mosódiófa termésének héját. Ez az anyag vízben kioldódva habzani kezd, majd szappanként hat, így alkalmas a ruhák tisztítására. Nagy előnye, hogy nem tartalmaz környezetszennyező és allergiát okozó anyagokat, sőt még olcsóbb is, mint a hagyományos vegyszerrel történő mosás.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X