Főoldal > AKTUÁLIS > A magas koleszterinszint a fiatal felnőttekre is komoly veszélyt jelent

A magas koleszterinszint a fiatal felnőttekre is komoly veszélyt jelent

0

Írta:

A amerikai szakemberek húsz éven keresztül követtek figyelemmel egy 18 és 30 éves kor közötti személyekből álló csoportot, és arra a megállapításra jutottak, hogy a viszonylag fiatalkorban jelentkező magas koleszterinszint növeli a szívbetegség és az agyvérzés kialakulásának kockázatát. “Amíg középkorúak vagyunk, általában nem aggódunk túlságosan a szívbetegség kockázata miatt, hiszen elég ritka dolog, hogy valaki […]

A amerikai szakemberek húsz éven keresztül követtek figyelemmel egy 18 és 30 éves kor közötti személyekből álló csoportot, és arra a megállapításra jutottak, hogy a viszonylag fiatalkorban jelentkező magas koleszterinszint növeli a szívbetegség és az agyvérzés kialakulásának kockázatát.

“Amíg középkorúak vagyunk, általában nem aggódunk túlságosan a szívbetegség kockázata miatt, hiszen elég ritka dolog, hogy valaki fiatal felnőttkorban kapjon szívrohamot” – mondta Mark Pletcher, a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem munkatársa. “A fiatal felnőttkor azonban fontos időszak. Az a károsodás, amelynek ilyenkor kitesszük a koszorúereinket, valószínűleg komoly problémákat okoz majd az idő előrehaladásával” – tette hozzá.
   
Pletcher és kollégái több mint 3200 fiatal felnőtt adatait dolgozta fel munkája során. (A megfigyelt személyek között nagyjából egyenlő volt a feketék és a fehérek, illetve a férfiak és a nők aránya.) Azoknál a személyeknél, akiknél már fiatalkorban magas értéket mutatott a “rossz” koleszterin, vagyis az LDL, nagyobb valószínűséggel alakult ki később szívbetegség, függetlenül attól, hogy idősebb korukban milyen volt a koleszterinszintjük.
   
A szakemberek szerint az eredmények nem azt jelentik, hogy a fiatal felnőtteknek mindenképpen gyógyszerekkel kell alacsonyan tartaniuk a koleszterinszintjüket, hanem azt, hogy több figyelmet kell fordítaniuk az egészséges táplálkozásra és a mozgásban gazdag életmódra.
  
“A megfelelő ételek és a sok mozgás valószínűleg sokkal hasznosabb számukra, mint a gyógyszeres kezelés. Ráadásul nem állnak rendelkezésünkre olyan pontos adatok ezeknek a kezeléseknek a hatékonyságáról és a biztonságosságáról, hogy ajánlani tudjuk őket” – hangoztatta Pletcher.
   
Az Annals of Internal Medicine hasábjain megjelent egyik korábbi tanulmányában Pletcher arra is rámutatott, hogy a fiatal felnőttek esetében a magas vérnyomás is megnöveli a koszorúér-betegség későbbi életkorban való kialakulásának kockázatát. Az Amerikai Szív Szövetség (AHA) azt javasolja minden húszéves, illetve annál idősebb fiatalnak, hogy legalább ötévente ellenőriztesse a koleszterinszintjét.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X