Főoldal > AKTUÁLIS > Nem elég a fittség, fogyni is kell a vérnyomás csökkentéséhez

Nem elég a fittség, fogyni is kell a vérnyomás csökkentéséhez

0

Írta:

Harmincötezer ember bevonásával készült vizsgálatukban a Texasi Egyetem munkatársai – nem meglepő módon – azt találták, hogy a túlsúlyos vagy elhízott embereknek nagyobb eséllyel volt magasabb a szisztolés vérnyomásuk (a vérnyomást jellemző értékpár első száma). Az American Heart Journal című szakfolyóiratban Susan Lakoski kardiológus és kollégái egy dallasi klinikán az elmúlt húsz évben  összegyűlt adatokat elemezték. […]

Harmincötezer ember bevonásával készült vizsgálatukban a Texasi Egyetem munkatársai – nem meglepő módon – azt találták, hogy a túlsúlyos vagy elhízott embereknek nagyobb eséllyel volt magasabb a szisztolés vérnyomásuk (a vérnyomást jellemző értékpár első száma).

Az American Heart Journal című szakfolyóiratban Susan Lakoski kardiológus és kollégái egy dallasi klinikán az elmúlt húsz évben  összegyűlt adatokat elemezték. A klinikára érkező emberek – főként fehér férfiak – testtömegét, magasságát, vérnyomását és állóképességét mérték az orvosok.
   
Kiderült, hogy az állóképességet jelző érték – például a futószalagon legyalogolt idő hossza – kisebb hatással volt a vérnyomásra, mint a testtömegindex (BMI) értéke. Csak a normál testtömegű emberek esetében mutatkozott előnye a vérnyomás szempontjából az edzettségi állapotnak.
   
Lakoski szerint a többlet testsúly hátrányai nagyobbak lehetnek, mint az esetlegesen nagyobb állóképesség előnye, ez magyarázhatja, hogy a vérnyomásértéket nem látszott javítani a fittség.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X