Főoldal > AKTUÁLIS > Házhoz viszik az egészséget – Jótékonysági oltás sztáranyukákkal

Házhoz viszik az egészséget – Jótékonysági oltás sztáranyukákkal

0

Írta:

Epres Panni modell, valamint Nagy Tünde és Vámos Erika televíziós műsorvezetők személyes érintettségük révén is fel kívánják felhívni a figyelmet a védőoltások fontosságára. A három közéleti személyiség támogatásával és jelenlétében nyílik lehetőség beoltatni a legújabb 13 komponensű Pneumococcus elleni védőoltással olyan kisgyermeket, akinek korábban nem részesülhettek a ma már minden 2 év alatti gyermeknek ingyenesen […]

Epres Panni modell, valamint Nagy Tünde és Vámos Erika televíziós műsorvezetők személyes érintettségük révén is fel kívánják felhívni a figyelmet a védőoltások fontosságára. A három közéleti személyiség támogatásával és jelenlétében nyílik lehetőség beoltatni a legújabb 13 komponensű Pneumococcus elleni védőoltással olyan kisgyermeket, akinek korábban nem részesülhettek a ma már minden 2 év alatti gyermeknek ingyenesen járó oltásban.

Az új oltóanyag az eddig elérhető legszélesebb védelmet biztosítja azzal a baktériummal szemben, amely agyhártyagyulladás leggyakoribb kórokozója, de okozhat agyvelőgyulladást, vérmérgezést, tüdőgyulladást, komoly légzőszervi, illetve fül-orr-gégészeti megbetegedéseket, sőt súlyos esetben halálos kimenetelű is lehet.

A WHO adatai szerint a Pneumococcus fertőzés következménye világviszonylatban másfél millió öt év alatti kisgyermek halálát okozza. Az is tény, hogy csaknem minden negyedik kisgyermek, aki megkapta e baktérium okozta agyhártyagyulladást, belehalt a fertőzésbe.

Ingyen, ami megfizethetetlen

A Pneumococcus elleni védőoltást csak 2008. október 1-től biztosítja ingyenesen az állam a két évesnél fiatalabb gyermekek részére, így a 2006. szeptember 30-a előtt született gyermekek eddig nem kaphatták meg térítésmentesen a számos betegségtől megóvó vakcinát. A gyermekek, különösen a bölcsődés, óvódás  korosztály az intézményes ellátásokba való bekerülést követően fokozottan veszélyeztetettek a különféle vírusos, bakteriális megbetegedésekre. Ezért jött létre a nevezett jótékonysági megmozdulás, mely több millió forint értékben biztosít oltóanyagot azoknak a kisgyermekeknek is, akik kimaradtak a kormányprogramból.

A szervezők szeptember 21-én olyan borsod megyei településeket látogatnak meg, és viszik el az oltóanyagot, ahol néhány hete még árvíz pusztított. A kórokozókkal szembeni gyenge immunrendszerük miatt az öt év alatti kisgyermekek a legveszélyeztetettebbek, ők ugyanis még nem tudnak védekezni a nevezett baktériummal szemben. A védettség meghatározó lehet az influenzajárvány esetén is, a szövődmények elkerülése miatt.

EpresPanni.jpg ()Védelmező anyai szívek

Az ügy mellé álló médiaszemélyiségek egybehangzóan rendkívül fontosnak tartják a gyermekek fertőzések és vírusok elleni védekezőképességének fokozását.

A kétgyermekes Epres Panni és férje, az olimpiai bajnok vízilabdázó Benedek Tibor, már 3 és 1 éves gyermekeiknek is beadatta a Pneumococus elleni vakcinát. „Mostanában divatossá vált számtalan betegség ellen oltást kérni, amivel nem teljesen értek egyet. Ám a szabadon választható oltások közül ez volt az, aminek a beadatásán egyáltalán nem gondolkodtam, hiszen olyan komoly betegségtől óv meg, amik nagyon ijesztően hangoznak, és előfordulhatnak akár a közvetlen környezetünkben. Édesapámnak volt agyhártyagyulladása, tudom, mivel járhat egy ilyen betegség. Szeretném ezt a gyermekeimnél elkerülni.” – vallja a modell.

NagyTunde_01.jpg ()

 

Nagy Tünde sem késlekedett, hiszen néhány hónapos gyermekének máris beadatta a vakcinát. „Mindent megtennék azért, hogy megvédjem a gyermekemet attól, ami neki ártalmas lehet. Ahogy szeretném megvédeni attól is, hogy nagyot essen, ugyanúgy szeretném megvédeni a betegségektől is, főleg azoktól, amelyek annyira súlyosak, mint amilyeneket ez a baktérium okozhat. Azt gondolom, hogy manapság éppen azért hallunk ezekről a tünetekről kevesebbet, mert jó a rendelkezésre álló védőoltás. Tehát az, hogy viszonylag kevesen halnak bele ebbe a fertőzésbe, éppen arra hívja fel a figyelmet, hogy érdemes oltatni, nem pedig az ellenkezőjére.” – nyilatkozta a televíziós.

 

VamosErika.jpg ()Vámos Eriának, aki leendő anyuka, hiszen örökbefogadás előtt áll, szívügye az egészségvédelem. „Jóleső érzés nem csak beszélni a megelőzésről, hanem tenni is érte. Mostani összefogásunk példa erre, hogy szó szerint házhoz vihetjük az egészséget a felajánlásnak köszönhetően a legmodernebb oltóanyag segítségével. A gyerekek azok, akik a leginkább kiszolgáltatottabbak, így hatalmas a szülők felelőssége.” – mondta a képernyős szerkesztő-műsorvezető.

Az oltóanyagról: Az 1800-as évek vége óta ismert Pneumococcus baktériumnak több mint 90 típusa ismert, ám közülük csak néhány okoz súlyos, akár halálos kimenetelű megbetegedést. A regisztrált PCV13 (Prevenar13) 13 komponensű védőoltást úgy alkották meg, hogy a lehető legszélesebb szerotípus-lefedettséget biztosítsa a konjugált vakcinák között. Ez a vakcina, úgynevezett immunmemóriát ad, legfeljebb emlékeztető oltásra lehet szükség a fokozott kockázatú betegeknél.

Forrás: Integral Communications


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X