Főoldal > AKTUÁLIS > Újra kukkolunk

Újra kukkolunk

0

Írta: and

A nyár végét, egészen pontosan a kereskedelmi tévék őszi nagyüzemének kezdetét jelentette a hír: újra megnyitja kapuit az RTL Klub Való Világ Villája. Persze vannak, akik már csak néhány kétes hírnevet szerzett celeb miatt emlékeznek a magyar televíziózás egyik legsikeresebb műsorára. Abban viszont mindenki egyetért, hogy páratlan lehetőséghez jutnak azok, akik hetekre, hónapokra kitörhetnek az […]

A nyár végét, egészen pontosan a kereskedelmi tévék őszi nagyüzemének kezdetét jelentette a hír: újra megnyitja kapuit az RTL Klub Való Világ Villája. Persze vannak, akik már csak néhány kétes hírnevet szerzett celeb miatt emlékeznek a magyar televíziózás egyik legsikeresebb műsorára. Abban viszont mindenki egyetért, hogy páratlan lehetőséghez jutnak azok, akik hetekre, hónapokra kitörhetnek az ismeretlenségből. De valóban megéri-e megmutatni magukat ország-világ előtt? A hír bejelentése után egy hét alatt mindenesetre tízezren jelentkeztek a nagy sikerű valóságshow folytatására.

A siker titka a jó arcok kiválogatásában rejlik?

Nyolc éve rekordokat döntögettek az akkor indult valóságshow-k, hiszen korábban csupán egy ilyen műsort lehetett látni idehaza, a Bárt. Csakhogy akkor még sokkal kisebb nézettséget produkált a Viasat, amely elindította a kuriózumnak számító adást, ez pedig meg is határozta a műsor sorsát 2001 tavaszán. Mégis, amikor másfél évvel később elindult a Big Brother a Tv2-n, majd a Való Világ az RTL Klubon, az embereknek már volt némi fogalmuk arról, mit is jelent az, ha a „luxusbörtönben” – amely a játékosok otthonául szolgált több hónapon keresztül – mindent kamera rögzít. A valóságshow-k legálissá tették a kukkolást, talán ennek is volt betudható a BB és a VV átütő nézettsége, bár eleinte mindenki a Nagy Testvér sikerét és a magyar fejlesztésű Való Világ kudarcát jósolta meg.

„Eleinte többen nézték a Big Brothert, de ez köszönhető volt annak is, hogy szeptember elsején indult el, a Való Világ viszont csak két-három héttel később kezdődött. Már az elején sokan azt mondták, ez lefutott verseny, de a széria vége felé a Való Világ felzárkózott, és mind a két műsor hasonló nézettségi adatokat produkált” – nyilatkozta a Maximának Kolosi Péter, az RTL Klub programigazgatója. Ő jelentette be a régóta várt hírt augusztus közepén.  „Az első szériák indulásakor még az újdonság varázsa miatt ültek le a nézők a tévé elé, az akkori adatok szerint nyolcvan százalékos nézettséggel mentek a show-k. Tízből nyolc ember valamelyiket biztosan nézte. Csakhogy a második szériánál már fontosabb volt, mennyire érdekesek a karakterek. A második Való Világ azonnal elindult, a Tv2 későbbre halasztotta a BB indítását, de azt már eleve nem nézték annyian, így aztán előbb késői sávba tették, majd idő előtt véget is ért. Ehhez képest még a harmadik Való Világra is több mint kétmillióan voltak kíváncsiak. Itt már jobban előjött, mi nagyon fontos ebben a műfajban: a jó casting, illetve a műsor készítésének módja.”

Totális csatornaháború várható

Bár a harmadik Való Világ széria is rekordokat döntött, a csatorna akkor – bár sokan várták – mégsem indította el a műsor negyedik részét, annak ellenére, hogy egyes sajtóértesülések szerint már az új villát is építeni kezdték akkoriban. Sokan úgy gondolják, a kereskedelmi televízió most is csak azért döntött a folytatás mellett, mert ezzel is támogatni akarja tehetségkutatóját, az X-Faktort, semmit sem bízva a véletlenre a Megasztár elleni „háborúban”.

„A nézettségért folytatott harc nagyon fontos, de azt is hozzá kell tennem, hogy nem egy valóságshow dönti majd el, melyik tehetségkutatót nézik többen. Azokat ugyanis csak hetente egyszer lehet majd látni a televízió képernyőjén, így tulajdonképpen egy hónapban négy estét érint. A nézettségi versenyt viszont egy hónap átlaga alapján lehet megítélni. Egy-egy csatát meg lehet majd nyerni a tehetségkutatóval, de a háborút nem az dönti el. Így a Való Világot sem ezért veti be az RTL Klub. Valójában a harmadik széria után folyamatosan figyeltük az érdeklődést a Való Világ iránt, és most éreztük úgy, hogy eljött a folytatás ideje” – mondja Kolosi Péter.

A média hullámvasútjára ültek a szereplők

Érdeklődés ugyanis volt, hiszen a villába beköltözött 36 szereplő közül sokan még ma is a média közelében élnek, az más kérdés, hányan mondhatják el magukról, hogy boldogok is. Igen, ennek a show-nak köszönhetjük VV Anikót, VV Ágicát, Majkát, Leót, VV Anettet – megítélés kérdése, mennyire járt velük jól a magyar társadalom. Tény, hogy a játékosok többsége kiugrási lehetőségként tekintett a Való Világra, hirtelen jött pénzt, csillogást, karriert reméltek a műsortól. Sokan, alighogy kiszavazták őket a játékosok közül, heteken belül kiadták életrajzi könyvüket – mintha legalábbis világraszóló eredményeket és sikereket értek volna el a szereplésüknek köszönhetően. Akkoriban divat volt könyvet írni, énekelni, a szereplők társaságában mutatkozni. Akadtak, akik eleinte úgy érezhették, jól jártak a gyorsan jött hírnévvel: Molnár Anikót hamar leszerződtette a konkurencia, és ő volt a Nagy Ő, aki seregnyi férfi közül választhatta ki élete szerelmét. De míg az újabb valóságshow-ban párra lelt (persze a valóságban ez a kapcsolat megmaradt a barátság szintjén), az igazi életben egymás után könyvelhette el a magánéleti kudarcokat. Hiába cserélgette ismert és kevésbé ismert férfipartnereit, mutatta meg többször meztelen valóságát férfimagazinokban, kapott több plasztikai műtétet ajándékba, amolyan ingyenreklám gyanánt, kijelenthető, nem sikerült boldogabbá tenni az életét. Sőt: közel hét év önként vállalt szereplés után kijelentette, tönkretette az életét a sajtó. Más kérdés, hogy ő volt az, aki még a fogyókúráival is házalt az újságoknál, és Havas Henrik róla szóló könyvében saját magára nézve nem túl hízelgő dolgokat vallott be, kiárusítva ezzel végleg a magánéletét.

A cikk folytatását keresd a Maxima Magazin 19. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X