Főoldal > AKTUÁLIS > A körte vagy alma típusú elhízás hátterében lévő géneket találtak

A körte vagy alma típusú elhízás hátterében lévő géneket találtak

0

Írta:

280 tudományos intézet négyszáznál több kutatója vett részt abban a munkában, amely az elhízáshoz vezető biológiai folyamatokat tanulmányozta, így eredményei a későbbiekben felhasználhatók annak megelőzésére vagy kezelésére. A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár a géneknek van szerepük a kövérségben és a súlyproblémákban, mégis csupán töredékét jelentik mindazon okoknak, melyek a tényleges elhízáshoz vezetnek. A főbűnös az […]

280 tudományos intézet négyszáznál több kutatója vett részt abban a munkában, amely az elhízáshoz vezető biológiai folyamatokat tanulmányozta, így eredményei a későbbiekben felhasználhatók annak megelőzésére vagy kezelésére.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy bár a géneknek van szerepük a kövérségben és a súlyproblémákban, mégis csupán töredékét jelentik mindazon okoknak, melyek a tényleges elhízáshoz vezetnek. A főbűnös az életvitelünk, elsősorban a helytelen étrend és a mozgáshiány – emelte ki Ruth Loos, a brit orvosi kutatási tanács (MRC) Cambridge-ben működő közegészségügyi egységének munkatársa, a program résztvevője.

Most közzétett kutatásaikban brit genetikusok 13 olyan régiót azonosítottak az örökítőanyagban, ahol a DNS-szekvenciában (betűsorrendben) lévő változatok kapcsolatba hozhatók az egyén alma vagy körte típusú alkatával. Az is kiderült, hogy ezen variációk jóval nagyobb hatással vannak a nők alkatára, mint a férfiakéra.

Korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy az úgynevezett alma típusú elhízás, amikor a többletsúly főként a hason, a derék környékén jelenik meg, nagyobb egészségügyi kockázatot hordoz. Az ilyen jellegű elhízásnál gyakrabban alakul ki felnőttkori, 2-es típus elhízás, valamint a szív- és érrendszeri problémák kockázata is nagyobb.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

levegő

Tisztább levegő otthon és a bolygón! (x)

Írta:
0

Mostanság egyre nagyobb hangsúly helyeződik a környezetvédelem fontosságára, hiszen mindennapi szokásainkkal – ha nem is vagyunk tudatában – befolyásolhatjuk Földünk sorsát. De miért ne döntenénk tudatosan? Miért ne választanánk olyan termékeket, amikről tudjuk, hogy jótékony hatással vannak környezetünkre? Az Aromax-szal most nem csak saját otthondról gondoskodhatsz, de a bolygó jövőjéről is.

Kövess Facebook-on!
X