Főoldal > AKTUÁLIS > Így élhetsz tovább 5 évvel

Így élhetsz tovább 5 évvel

0

Írta:

Drámai adatok A magas vérnyomással élő emberek életkilátása 50 éves korban 5 évvel rövidebb, mint a normális vérnyomással bíró társaiké.   50 éves cukorbeteg férfiak 7,5 évvel, nők 8,2 évvel élnek rövidebb ideig, mint nem cukorbeteg társaik.  18-39 év közötti férfiaknál az emelkedett koleszterinszint 3,8-8,7 évvel rövidíti meg az életet.  Közepes elhízás (BMI 30-35 között) 3 […]

Drámai adatok

A magas vérnyomással élő emberek életkilátása 50 éves korban 5 évvel rövidebb, mint a normális vérnyomással bíró társaiké.  

50 éves cukorbeteg férfiak 7,5 évvel, nők 8,2 évvel élnek rövidebb ideig, mint nem cukorbeteg társaik. 

18-39 év közötti férfiaknál az emelkedett koleszterinszint 3,8-8,7 évvel rövidíti meg az életet. 

Közepes elhízás (BMI 30-35 között) 3 évvel, erős elhízás (BMI 40-50 között) 10 évvel rövidíti meg az életet. 

A magas vérnyomás, a dohányzás és a magas koleszterinszint együttes megléte 10 évvel csökkenti az 50 éves férfiak életkilátást. 

Hazánkban a halálozások 50 százalékáért szív- és érrendszeri okok tehetőek felelőssé, úgy, mint a magas vérnyomás, az érelmeszesedés és a szívinfarktus. Az elhízás is óriási tehertétel, óránként hét ember hal meg Magyarországon az ennek következtében kialakult betegségekben.

A mozgás hiánya döntő faktor az élet minőségének és az egészségnek a romlásában is. Szerepe van a mozgásszervi megbetegedések, a magas vérnyomás, egyéb szervi betegségek, sőt a depresszió kialakulásában is.

Mit tehetünk?

Változtassunk a szemléletünkön!

Be kell látnunk, hogy a mozgás nem úri passzió, hanem az egészségmegőrzés egyik legfontosabb alapja. Ha elfogadjuk, hogy a magunkra fordított idő nem pazarlás, hanem befektetés, könnyebb lesz beépítenünk a sportot a mindennapjainkba.

Szánjunk heti 150 percet az egészségünkre!

Az egészség hosszú távú megőrzésének alapja a megfelelő mennyiségű és minőségű mozgás.

Megdöbbentő, hogy míg a nyugat-európai országokban a lakosság 40 %-a mozog heti rendszerességgel, Magyarországon ez az arány mindössze 23 %, sőt a lakosság több mint fele soha nem sportol. A mozgáshiány jelenleg Magyarországon évente kb. 400 milliárd Ft veszteséget eredményez. Holott a rendszeres mozgás csökkenti a vércukor- és koleszterinszintet, a vérnyomást, a testtömeg-indexet, és a stressz. Ugyanakkor segít megelőzni a vastagbél-, prosztata-, tüdő- és emlőrákot, valamint a csontritkulást, pihentetőbb alvást biztosít. Hetente már 150 perc kardiomozgás, három alkalomra osztva már elegendő ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk, fittebbnek és bizonyítottan javuljon az egészségünk, és legalább 5 évvel hosszabb, minőségi életet élhessünk.

Vegyünk részt szűréseken!

Az Élj Tovább 5 Évvel! program által kidolgozott fittségi felmérés gyors képet ad a legfontosabb belgyógyászati értékekről, a kockázatokról, és a testi állapotról A mérés részei a  vércukor-, vérnyomás-, koleszterinszint mérés, a BMI, a testzsír-százalék, az izomtömeg és a fittségi index megállapítása. A program célja, hogy ezzel a gyors és egyszerű felméréssel a résztvevőknél egyénileg hívhassa fel a figyelmet a megelőzés és az egészségmegőrzés jelentőségére.

Forrás: www.oxygenmedical.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X