Főoldal > AKTUÁLIS > Segíts te is a vörösiszap áldozatainak!

Segíts te is a vörösiszap áldozatainak!

0

Írta: and

Rajtunk a világ szeme! Hiába hívták fel már évekkel ezelőtt a civil szervezetek a veszélyes tevékenységet végző vállalkozás kötelezettségeire a figyelmet, az ökobomba felrobbant! 2010. október 14-én az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának nyugati gátja átszakadt, ami egy csapásra megváltoztatta a történelmet! A gátszakadás következtében 600-700 ezer m3 vörösiszap és víz keveréke a Torna patakon keresztül 800 […]

Rajtunk a világ szeme!

Hiába hívták fel már évekkel ezelőtt a civil szervezetek a veszélyes tevékenységet végző vállalkozás kötelezettségeire a figyelmet, az ökobomba felrobbant!

2010. október 14-én az ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának nyugati gátja átszakadt, ami egy csapásra megváltoztatta a történelmet! A gátszakadás következtében 600-700 ezer m3 vörösiszap és víz keveréke a Torna patakon keresztül 800 hektáron elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely településeket! A világsajtó címlapon foglalkozott a magyar katasztrófával, és Európa egyik legnagyobb környezeti szennyezésének nevezte. A szomorú tragédiának már kilenc halottja van, több mint 120-an sérültek meg, ötvenen fekszenek jelenleg is kórházban, a sérültek közül többen még mindig súlyos, életveszélyes állapotban vannak.

iszap2.jpg ()

Tények a vörösiszapról

A vörösiszap az alumíniumipar mellékterméke, melyet bauxitból állítanak elő. A kibányászott bauxitot timföldgyárakban dolgozzák fel, ami a benne lévő vasoxidtól vörös színű. A finomra őrölt bauxitot nagy nyomás alatt, magas hőmérsékleten nátronlúgban főzik, a folyamat eredménye a fehér-és vörösiszap. Ezt követően a fehériszapot víztelenítik, hogy timföldet nyerjenek belőle, melyet alumíniumkohóban elektrolizálnak. Ennek végterméke a fém alumínium, a vörösiszap pedig tömény lúgos szuszpenzió formájában különböző tárolómedencékbe kerül.

Rendkívül káros az egészségre!

A vörösiszap pH értéke 12–13,5 között van, ami a Bázeli Egyezmény szerint 11,5 pH feletti közeg, tehát veszélyes. A rendkívül tömény lúgnak maró hatása van, emberi vagy állati szervezettel érintkezve megtámadja a bőr nyálkahártya sejtjeit, és égési sebekhez hasonló sérüléseket okoz. A testfelület 10 százalékának felmaródása esetén olyan belső elváltozások történhetnek a szervezetben, mint a vörösvértestek szétesése vagy a veseelégtelenség. A vörösiszap káros hatásai akár évek múlva jelentkező súlyos betegségeket jelenthetnek a katasztrófát átélt települések lakóinak.

iszap3.jpg ()A vörösiszap az emberi szervezeten kívül a folyóvizek élővilágát is károsítja, a nehézfémek belekerülhetnek az ökorendszerekbe és veszélyeztetik a talaj-és karsztvizet, bár lúgos állapotban nehezen kerülnek ki a nehézfémek a vörösiszapból.

A vörösiszap a legnagyobb mennyiségű veszélyes hulladék Magyarországon, noha a hivatalos besorolás nem minősítette annak toxikusság ellenére – nyilatkozta a WellnessCafe-nak a Levegő Munkacsoport környezetkémikusa, Simon Gergely.

Magyarországon feldolgozása és semlegesítése jelen pillanatban nem megoldott.
A kiszáradt vörösiszap maró lehet, továbbá toxikus fémeket tartalmazó porrá válik, ebben rákkeltő, idegrendszert károsító anyagok jelenhetnek meg, melynek tartós belégzése károsíthatja a légzőszerveket.

A másodlagosan szennyezett területeken néhány éven belül komoly revitalizációs munkák folytán javulhat a talaj állapota, ám azokon a részeken, amelyeket közvetlenül ért a vörösiszap, a talajfunkciók megszűnnek és csak a talajcsere segíthet.

Veszélyes lehet a lakosság visszatelepítése!

Jelenleg, több mint 1000 hektár területet borít el a kiszáradt vörösiszap. A Levegő Munkacsoport szerint a lakosság visszaköltöztetése több veszélyt is hordozhat magában.

A levegőbe kerülő jelentős mennyiségű vörösiszap-por lúgos, ám az nem ismert, hogy a por milyen mennyiségben tartalmaz mérgező fémeket. A szálló por legveszélyesebb, legkisebb átmérőjű összetevője Devecser térségében kétszeresen meghaladta a múlt heti Greenpeace vizsgálatok során az Amerikai Egyesült Államokban elfogadott határértékeket.

A Levegő Munkacsoport szerint elhamarkodott döntés a lakosság visszatelepítése, amíg nincsenek megfelelő ismeretek a por összetételéről, melyet a hazai szálló por határértékekkel összevetni nem elegendő, hiszen ez nem ugyanaz a szálló por, ami jellemző. Simon Gergely véleménye alapján a szennyezettséget a szigorú rákkeltő anyagokra vonatkozó levegős határértékekkel kellene összehasonlítani.

A te adományod is segítheted!

A sajtóban folyamatosan jelennek meg friss hírek arról, hogy a katasztrófa áldozatainak mire van igazán szüksége. A www.vorosiszap.com oldalon minden fontos információt megtalálhatsz, ha adományokat küldenél, vagy munkáddal segítenél.

Alapítványok, segélyszervezetek:

Magyar Kármentő Alap – Központi számlaszámok belföldön: 11794022-22222222, külföldön: HU, 28117940-2222222222-00000000 /www.vm.gov.hu/.

Nemzeti Segélyvonal – 1752-es telefonszám (hívásonként bruttó 250 forint), vagy a Segélyvonal bankszámlaszámlája: OTP Bank 11702036-20707637 /www.nsv.hu/.

Vöröskereszt – Bármelyik hálózatból tárcsázhatod a 1749-es telefonszámot (hívásonként bruttó 200 forint), vagy sms-ben az “iszap” szót is elküldheted.
A Vöröskereszt számlaszáma: K&H Bank 10405004-00026547-00000000 /www.voroskereszt.hu/.

Magyar Ökumenikus Segélyszervezet 11705008-20464565-es bankszámlaszámlájára is utalhatsz, “Vörösiszap károsultjainak megsegítése” közleménnyel /www.segelyszervezet.hu/.

Magyar Máltai Szeretetszolgálat OTP Bank 11784009-20200673 bankszámlájára várják adományaidat, a közleménybe pedig az “iszapkárosultak” szót írd be /www.maltai.hu/.

Közösségi oldalak, akikhez te is csatlakozhatsz:

Hazipatika.com, nlcafe.hu, gyujtopont.blog.hu, szivesseg.net, facebook.com, iszapkatasztrofa.blog.hu, segitsunkmiis.blogspot.com, onkentestoborzo.hu.netboard.hu.

Megrendezésre kerülő jótékonysági rendezvények:

Az ÁRKÁD és a Magyar Vöröskereszt szervezésében  induló egy hetes adománygyűjtő akció teljes bevételét a Magyar Vöröskereszt eljuttatja az iszapkatasztrófa áldozataihoz.

A Magyar Táncművészeti Főiskola október 20-21-én hallgatói jótékonysági estet tart.

A Kincsem Park október 31-én minden közlekedőt meghív, hogy együtt segítsenek a bajba jutottakon.

A Győri Balett november 12-én jótékonysági előadását rendez a Győri Nemzeti Színházban.

Az emberek halálával, súlyos sérüléseikkel, tetemes anyagi károkkal és a természet hatalmas pusztulásával járó öko-tragédia ismét megerősíti az illetékesek – különösen a kormány – felelősségteljes viselkedését, hogy ehhez hasonló katasztrófák soha többet ne következhessenek be!

A képek forrása: www.vorosiszap.com

 

Ismerd meg hazánk gyógynövénykincseit!

Élj hosszabb életet a szójától! 

Játssz és nyerj wellness hétvégét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X