Főoldal > AKTUÁLIS > Zsírréteg a hason = több zsír az erekben?

Zsírréteg a hason = több zsír az erekben?

0

Írta:

A hasra hízó emberek gyakrabban kerülnek heveny szivinfarktus miatt kórházba. Ennek okairól a szakemberek már sokat vitatkoztak. Ohasi Norihiko japán kutató és munkacsoportja Hiroshimában 427, koszorúér-betegségben szenvedő – vagy annak gyanújával élő – elhízott embert vizsgált komputeres tomográfiával. A szív és az erek tanulmányozására kidolgozott CT-technika útján a mellkas körül forgó, sugárzó fej 64 síkban […]

A hasra hízó emberek gyakrabban kerülnek heveny szivinfarktus miatt kórházba. Ennek okairól a szakemberek már sokat vitatkoztak. Ohasi Norihiko japán kutató és munkacsoportja Hiroshimában 427, koszorúér-betegségben szenvedő – vagy annak gyanújával élő – elhízott embert vizsgált komputeres tomográfiával.

A szív és az erek tanulmányozására kidolgozott CT-technika útján a mellkas körül forgó, sugárzó fej 64 síkban készít röntgenképet a szívről, és a 64 szeletfelvételt a számítógép háromdimenziós képpé egyesíti. Az így alkotott térhatású felvételen jól láthatóak a koszorúerek és a bennük lévő, szűkületet okozó lerakódások az erek falán. A módszer azokat az érben kialakuló párnákat is láthatóvá teszi, melyekben még nem rakódott le mész, és éppen ezért ezek a szűkületek sérülékenyek: ha felszínük megpattan, a koszorúérben gyorsan kialakul az elzáródáshoz vezető véralvadék.
   
A párnák belsejében folyékony zsír található, mely igen erősen fokozza a véralvadást. Ha a zsírpárna felszakad és tartalma a véráramba kerül, másodpercek alatt megalvad a vér, elzárja az eret, és a szívizomnak az a része, melyet ez a koszorúér látott el táplélékkal, oxigénnel gyorsan elhal, vagyis bekövetkezik a szívinfarktus.
   
A vizsgált betegeknek 61 százalékában észleltek még nem meszes zsírpárnákat. A japán azt is igazolták, hogy ezek a veszélyes érszakaszok főleg azokban a betegekben találhatók, akiknek sok a hasüregben lerakódott zsírszövete.
   
Ohasi professzor hangsúlyozza, hogy a hasüregben kimutatható zsírszövet útján a fokozott szív- és érrendszeri kockázatú betegek kiemelhetők, és ezáltal a nagyobb valószinűséggel bekövetkező, súlyos események – az infarktus vagy az agyi katasztrófa – megelőzése céljából minden életviteli változtatás, vagy gyógyszeres kezelés időben elindítható.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X