Főoldal > AKTUÁLIS > Mégsem csökkenti a zöld tea a mellrák kialakulásának kockázatát

Mégsem csökkenti a zöld tea a mellrák kialakulásának kockázatát

0

Írta:

“Mivel a kockázati arány szempontjából csak nagyon kis különbséget találtunk a kevés, illetve a naponta akár tíz csészényi zöld teát is elfogyasztó nők között, ezért “úgy véljük, hogy annak nincsen mellrákmegelőző hatása” – mondta Ivaszaki Motoki, a központ Járványtani és Megelőzési Részlegének vezetője. A szakemberek beszámolója szerint a korábbi, állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy […]

“Mivel a kockázati arány szempontjából csak nagyon kis különbséget találtunk a kevés, illetve a naponta akár tíz csészényi zöld teát is elfogyasztó nők között, ezért “úgy véljük, hogy annak nincsen mellrákmegelőző hatása” – mondta Ivaszaki Motoki, a központ Járványtani és Megelőzési Részlegének vezetője. A szakemberek beszámolója szerint a korábbi, állatokon végzett kísérletek azt mutatták, hogy a zöld teában található katekin és más polifenolok valószínűleg segíthetnek a mellrák megelőzésében, azonban a járványtani tanulmányok változó eredményeket hoztak.
   
A központ 1990 és 1993 között indult hosszútávú kutatása során összesen 14 éven keresztül követett nyomon 54 ezer nőt, akik az ország kilenc különböző prefektusában éltek. A 40 és 69 éves kor közötti résztvevők közül 581 nőnél fejlődött ki mellrák a megfigyelés végéig. A felmérést követően a szakemberek hat csoportba osztották az alanyokat aszerint, hogy azok milyen gyakran – kevesebbszer, mint heti egy vagy naponta több mint öt alkalommal – fogyasztottak zöld teát.
   
Az eredmények nem mutattak egyértelmű összefüggést a zöld tea fogyasztásának gyakorisága és a mellrák kialakulásának kockázata között. Még azoknál a nőknél sem volt kimutatható kapcsolat, akik rendszeresen, vagyis naponta 7-9, vagy akár tíz csészényit is megittak kedvenc teájukból. A jelentés szerint a tealevelek minősége – legyen az közepes, vagy egészen olcsó – sem befolyásolja a forró ital mellrák elleni jótékony hatását.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X