Főoldal > AKTUÁLIS > Ilyen az ideális főnök?

Ilyen az ideális főnök?

0

Írta:

Az ideális vezető tulajdonságait kereste a VTsIOM orosz közvélemény-kutató napokban közölt friss felmérése során. Az országszerte 1600 válaszadó részvételével készült megkérdezés szerint az oroszok előnyben részesítenek néhány tradicionális értéket és ragaszkodik a nemzeti érzülethez, ha arról van szó, milyen személyt kívánnak főnökükként látni. A kutatás eredményei szerint a túlnyomó többség, összesen 76 százalék azt szereti, […]

Az ideális vezető tulajdonságait kereste a VTsIOM orosz közvélemény-kutató napokban közölt friss felmérése során. Az országszerte 1600 válaszadó részvételével készült megkérdezés szerint az oroszok előnyben részesítenek néhány tradicionális értéket és ragaszkodik a nemzeti érzülethez, ha arról van szó, milyen személyt kívánnak főnökükként látni.

A kutatás eredményei szerint a túlnyomó többség, összesen 76 százalék azt szereti, ha főnöke is orosz, míg 58 százalék gondolja úgy, az az ideális, ha a főnök és beosztott azonos etnikumból származik. A válaszadóknak csak 4 százaléka kívánna külföldi, és csak 3 százaléka eltérő etnicitásu vezetőt. A megkérdezettek 15 százalékát nem érdekli főnöke nemzetisége, és 34 százalék nem törődik etnikai hovatartozásával.

Mindemellett az oroszok jobb szeretnék, ha főnökük férfi lenne: a válaszadók 50 százaléka a férfi vezetőt, 10 százaléka pedig női vezetőt választana. 30 százalék azok aránya, akiket nem érdekel, hogy felettesük férfi vagy nő.

A kor szintén fontos faktor a megkérdezettek számára: 40 százalék egyöntetűen azt kívánja, hogy főnöke legyen idősebb nála. Minden második válaszadó házas embert látna szívesen feletteseként, ugyanakkor 56 százalékuk nem foglalkozna azzal, vallásos-e az illető. Fontos viszont, milyen a munkastílusa és a beosztottjaival való viszonya. A válaszadók fele olyan főnöket preferálna, aki kreatív a munkájában, nyitott az új dolgok felé és szívesen vezet be újdonságokat. Tízből hatan azt kívánják, főnökük legyen empatikus és érdekelje, beosztottjainak problémái, érdeklődése és családi helyzete.

Forrás: ELTE TÁTK hírlevél


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X