Főoldal > AKTUÁLIS > Itt a karácsony, ne maradjon harag a lelkedben!

Itt a karácsony, ne maradjon harag a lelkedben!

0

Írta: and

A megbocsátás kapcsolatfüggő Olvass tovább! Természetes segítség fájdalmas női bajokra Ettől gyönyörű a szépségkirálynő Fedezd fel a mozgás örömét a NIA-val Ajurvédikus étrenddel a karcsúságért Melegedj az egészségért A megbocsátás hiányának sok oka lehet. Ha a másik fél semmilyen jelét nem mutatja a bűnbánatnak, nincs könnyű dolgod, ám tudatosíthatod magadban azt, hogy a megbocsátással saját […]

A megbocsátás kapcsolatfüggő

A megbocsátás hiányának sok oka lehet. Ha a másik fél semmilyen jelét nem mutatja a bűnbánatnak, nincs könnyű dolgod, ám tudatosíthatod magadban azt, hogy a megbocsátással saját magadon segítesz, és testi, lelki egészségedért is teszel – mondja Dr. Szondy Máté pszichológus, családterapeuta és egyetemi adjunktus.  Szeretteiddel kapcsolatban minden érzelmet intenzívebben élsz át, mint ismerőseiddel: a sérelmek fájóbbak, ugyanakkor általában motiváltabb vagy a kapcsolat helyreállítására.

Mi a megbocsátás?

Amikor sérelem ér, negatív érzések alakulnak ki a másikkal szemben: düh, harag, megbántottság, megalázottság. A megbocsátás ezeknek a negatív érzelmeknek a gyengülését jelenti. Nem elfelejted az eseményt, hanem már kevesebb negatív érzelmet élsz át vele kapcsolatban. Az, hogy megbocsátasz a másiknak, nem jelenti azt, hogy folytatod vele a kapcsolatot – lehet, hogy nem is szeretnéd (például egy rosszul működő párkapcsolat esetén), de ennek ellenére mégis megbocsátasz a másiknak.
A megbocsátás nem mindent vagy semmit jelenség: olyan folyamat, amiben időnként gyengülnek, máskor erősödhetnek a negatív érzések.

megbocsat2.jpg ()Számolj le a mérgező gondolatokkal!

A tartós, sokáig fennálló bosszúvágy ugyanúgy hat szervezetünkre, mintha folyamatosan stresszhelyzetben lennénk. A megbocsátásra általában képtelen emberek szervezetében magas az ún. stresszhormok (pl. kortizol) szintje. Bár ezeknek a hormonoknak megvan a feladata stresszhelyzetben, ha tartósan magas a szintjük, akkor károsan hatnak a testi egészségre (például különböző szív – és érrendszeri problémákat okoznak).
Szakértőnk véleménye szerint a sérelem lelkileg is megterhelő lehet, illetve a bosszúvágy „dédelgetése”: nő a negatív érzelmek szintje, és hajlamos leszel arra, hogy újra és újra kényszeres rágódásba, töprengésbe merülj az adott az eseménnyel kapcsolatban.

Könnyíts a szíveden!

A megbocsátás során a legfontosabb „összetevő” az elkövetővel szembeni empátia kialakítása: ez annak a végiggondolását jelenti, hogy mi vezethette a másikat az adott dolog elkövetéséhez, mire gondolt, milyen érzései voltak. Ha képes vagy empatizálni a másikkal, jó úton indulsz a megbocsátás felé – mondja dr. Szondy Máté.

Az első feladat a belső munka: amíg saját magadban nem születik meg a megbocsátásra való elhatározás, addig „kifele” mondhatsz vagy tehetsz bármit, nem fogod jobban érezni magadat.

Szakértőnk véleménye szerint a megbocsátásra nincs általános recept, ezt mindenkinek egyénileg kell eldöntenie. Ha a sérelmen sokáig rágódsz, és úgy érzed, nehézkes a továbblépés, akkor valószínűleg még dolgod van a megbocsátással. Az, hogy mi számít megbocsáthatatlannak, egyéni döntés és mérlegelés kérdése.  
A megbocsátás pszichológiája épp erről szól: folyamatosan erősítened, gyakorolnod és fejlesztened kell empátiára való képességedet!

Legyen felhőtlen az ünnep!

A karácsony ünnepe egy nagyon fontos rituálé (ahogyan más családi események, születésnapok, esküvők, temetések is rituálénak tekinthetőek). Ilyenkor az adott család szokásai szabják meg, hogy mi történik, illetve kinek mi a feladata, szerepe – mondja dr. Szondy Máté. A rituálék érzelmileg telített események és igen gyakori, hogy akár negatív, akár pozitív érzelmek „robbannak ki” közben. Ez a magyarázata annak, hogy karácsonykor sokkal jobban igyekszünk szeretteinkkel az esetleges konfliktusokat, vitákat rendezni, és megoldani.

Engedd el sérelmeidet, bocsáss meg azoknak, akik megbántottak, és töltsd úgy a karácsonyt, hogy béke legyen a lelkedben!

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: szondymate@gmail.com, www.facebook.com/boldogsagkutatas


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X