Főoldal > AKTUÁLIS > Azt tudtad az immunterápiáról, hogy…?

Azt tudtad az immunterápiáról, hogy…?

allergiaimmunterápiakészítménykezelés
0

Írta:

Mi az immunterápia? Az immunterápia, hivatalos néven allergén-specifikus immunterápia célja, hogy megfékezze az allergiát kiváltó allergén hatására bekövetkező kóros túlreakciót, méghozzá azáltal, hogy a beteg szervezetét az allergén magas fokban tisztított kivonatának szigorúan ellenőrzött adagolásával hozzászoktatjuk ahhoz. Az immunterápia szó arra utal, hogy az allergiás beteg esetében a kórosan kisiklott immunreakció más irányba terelésével szünteti a […]

Mi az immunterápia?

Az immunterápia, hivatalos néven allergén-specifikus immunterápia célja, hogy megfékezze az allergiát kiváltó allergén hatására bekövetkező kóros túlreakciót, méghozzá azáltal, hogy a beteg szervezetét az allergén magas fokban tisztított kivonatának szigorúan ellenőrzött adagolásával hozzászoktatjuk ahhoz. Az immunterápia szó arra utal, hogy az allergiás beteg esetében a kórosan kisiklott immunreakció más irányba terelésével szünteti a panaszokat, akadályozza meg, hogy újabb dolgokra váljon allergiássá és hogy súlyosabb betegség, asztma alakuljon ki.

Milyen esetekben és milyen korosztály számára javasolt a kezelés?

Az allergén specifikus immunterápia alsó korhatára általában 5 év, ez készítményenként változhat. Felső korhatár lényegében nincs, a beteg egészségi állapota határozza meg. Általában 60-65 év felett nem szoktunk kezelést kezdeni, annál is inkább, mivel a kor előre haladtával az allergiás panaszok általában csökkennek.

Összességében elmondhatjuk, hogy az immunterápia gyermekek és felnőttek számára egyaránt választható az allergia kezelésére, ha kevesebb gyógyszert szeretne szedni, zavarják a súlyos tünetek, szénanáthás, ekcémás, enyhe asztma esetén, ha háziporatka / virágpor / méh- vagy darázsméreg allergiás.

immuncikk.jpg ()Kinél nem javasolt az immunterápiás kezelés?

Léteznek olyan okok, melyek eleve kizárják az immunterápia megkezdését. Ilyen például a súlyos asztma, bizonyos gyógyszerek szedése, rosszindulatú daganat, súlyos pszichés zavarok és autoimmun betegség.

A terhesség szintén kizáró ok, bár ha valaki a terápia ideje alatt esik teherbe, csak emiatt nem szoktuk abbahagyni a kezelést, mert kifejezett veszélyei nincsenek sem a kismamára, sem a magzatra nézve. De ha valaki gyermeket tervez, annak inkább azt szoktuk javasolni, hogy halassza el az immunterápia megkezdését későbbre.

Ha valaki feledékeny, annak sem ajánljuk, hogy elkezdje, a készítményeket ugyanis rendszeresen kell szedni, egyébként nem hatnak megfelelően.

Összességében elmondható, hogy mindenképpen körültekintő és alapos egyeztetésre van szükség a beteggel a kezelés megkezdése előtt, nehogy valamiféle kizáró ok álljon fent vele kapcsolatban, és a kezelés alatt végig fontos az együttműködés a beteg és az orvos között.

Hogyan zajlik a kezelés, milyen gyakorisággal szükséges a készítményeket alkalmazni?

-Az immunterápiát nemzetközileg elfogadott, az illetékes hazai szakmai kollégiumok által megerősített előírások szabályozzák. Alapfeltétel, hogy a terápiát kizárólag allergológus szakorvos végezheti és csak szigorúan ellenőrzött készítményeket lehet használni a kezeléshez.

Injekciós és szájon át-nyelv alatt- alkalmazható készítmények léteznek. Hogy melyik készítménnyel kezelünk, minden esetben a beteg és a kezelőorvosa közötti megbeszélés során dől el. A kezelés megkezdéséhez alapfeltétel az allergén pontos azonosítása, ez történhet alkaros bőrteszt segítségével, vagy laboratóriumi úton.

A vizsgálatok szerint az injekciós készítmények valamivel hatásosabbak, de több a mellékhatás is, ezért ezeket csak fekvőbeteg, súlyos reakció ellátására felkészült háttérrel rendelkező intézményekben szabad alkalmazni. Méh- és darázsméreg allergia esetében csak injekciós terápiára van lehetőség.  

A szájon át alkalmazott cseppek mellett szól a lényegesen kedvezőbb mellékhatás spektrum mellett, hogy ezeket a beteg otthon, magának tudja adagolni, nem kell rendszeresen orvoshoz járnia. A sublingualis (nyelv alatti) immunterápia során a beteg a meghatározott allergén mennyiséget cseppek vagy tabletta formájában a nyelv alá juttatja, ahonnan az felszívódik. A kezelést a beteg az otthonában maga végezheti. A kezelés itt is minimum 3 év, és két fázisból áll. Az első fázis a kezdő kezelés, amikor az egészen alacsony allergén mennyiséggel kezdve az adagot folyamatosan emeljük, ennek időtartama készítményenként más és más,  míg elérjük a kezelés második fázisát, a fenntartó kezelést. Pollenallergiák  esetében többnyire szezon előtti és szezon alatti kezelést alkalmazunk, házipor, kutya-, macskaszőr allergia esetében a terápia folyamatos, egész évben tart.

Az immunterápia valóban hosszútávú megoldást nyújt az allergiás tünetek ellen?

Az immunterápiás kezelés segítségével a beteg szervezete lépésről-lépésre hozzászokik az allergiát kiváltó anyaghoz. Az immunterápia tehát azért jelentős az allergia kezelésében, mert csupán ez képes a tüneteken kívül az allergia okára is hatni. Segítségével megelőzhetőek az olyan súlyosabb, allergia következtében kialakuló szövődmények is, mint az asztma.

A tapasztalatok szerint az allergiás tünetek már az első évben jelentősen csökkenek, a teljes terápia időtartama azonban egyéntől függően 3-5 év. A kezelés hatására 10-12 éves tünetmentes időszak érhető el.

Forrás: www.allergiakozpont.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X