Főoldal > AKTUÁLIS > Borítsd virágba otthonod!

Borítsd virágba otthonod!

illatotthonszobanövényvirág
0

Írta: and

Ápolj szeretettel, gondossággal Szinte valamennyi lakásban nevelhető virágról elmondható, hogy nagyon kell vigyázni a túlöntözésre és a kiszáradásra – mondja Benkócs Gyuláné Katalin kertészmérnök. Továbbá az is fontos, hogy a szobanövények tavasztól őszig hetente egyszer virágzó dísznövény-tápoldatot is kapjanak, ősztől tavaszig pedig kéthetente. Vásárláskor mindig ügyelj arra, hogy a virág földje ne legyen száraz, ha […]

Ápolj szeretettel, gondossággal

Szinte valamennyi lakásban nevelhető virágról elmondható, hogy nagyon kell vigyázni a túlöntözésre és a kiszáradásra – mondja Benkócs Gyuláné Katalin kertészmérnök. Továbbá az is fontos, hogy a szobanövények tavasztól őszig hetente egyszer virágzó dísznövény-tápoldatot is kapjanak, ősztől tavaszig pedig kéthetente.

Vásárláskor mindig ügyelj arra, hogy a virág földje ne legyen száraz, ha pedig ajándékba vinnéd szép kaspóban, olyat válassz, melyen sok bimbó van. Figyelj oda, hogy épek legyenek a levelek, illetve a föld tetején ne mászkáljanak bogarak. A virágzó dísznövény tápoldatának adagolása egyébként mindig rajta van a termékcsomagoláson.

Kínai mályvarózsa

A Hibiscus syriacus Ázsiából származik, és feltűnő, csodálatos virágai miatt világszerte népszerű dísznövényként ismerik. Nagy fényigényű és közepes (heti egyszeri) vízigényű virág. Bőségesen és rendszeresen kell öntözni, és fontos, hogy táptalaja mindig nedves legyen. A túlöntözés sárgaságot okoz, és a virág lehullik.  Érdemes ablakba, vagy napfényes helyre tenned, kb. 18-20 Celsius fokos hőmérsékletben. Ha a növény fiatal, célszerű átültetned minden évben, ha pedig öregebb, elegendő 2-3 évente.

Nagyvirágú gardénia

A  Gardenia jasminoides meglehetősen kényes virág, ám a korai tavasz igazán mutatós növénye, mely megköveteli az eredeti élőhelyének megfelelő meleg nappalokat, hidegebb éjszakákat, az optimális nedvességet és a közepes páratartalmú szobát. Elegendő, ha hetente csak egyszer öntözöd meg, mert a virág a pangó vizet nem tűri, ám célszerű havonta egyszer tápoldattal kényeztetned, melynek hiányát levélsárgulással jelzi. A gardénia a savanyú talajt kedveli, és nagyjából 3 hétig bontja szirmait.

Begónia

A begónia büszke virág, melyet az 1700-as évek végén egy szerzetes-botanikus fedezett fel, és ő adta nevét egy karibi kormányzó (Begón) emlékére. A virág fő előnye, hogy hosszan virágzik, csodálatos, ezerféle színben. A huzatot a növény nem tűri, így mindig fényes helyre, vagy tűző napra tedd. Öntözésekor fontos, hogy levelére ne kerüljön víz, és földjének táptalaját (B típusú) állandóan szinten kell tartani. Színpompás virágaiban általában 2 héten át gyönyörködhetsz.

Flamingóvirág

Az Anthurium andreanum Amerikából ered, kecses és egzotikus külseje, élénkpiros, pink vagy fehér levelei lenyűgöző látványban részesítenek. A növény rendkívül tartós, ám nagy fényigényű, és virágzásakor sokkal több folyadékot igényel. Ha sűrűn vágod a leveleket, heteken át friss és üde marad, és akár három hétig is virágozhat.

Mini rózsa

Néhány évvel ezelőtt nálunk is elterjedt a népszerű Rosa, és annak különféle méretű, színű változatai. Az apró növények rendszeresen öntözést igényelnek, és ha a legjobbat szeretnéd számára, kavicsos tálcára helyezed. Így szárazon tarthatod a gyökerét, és a rózsa felszívhatja a számára szükséges páramennyiséget.
A tőzeg- alapú virágföldben folyamatosan pótolnod kell a tápanyagot. Szobanövény fajtája imádja a napot, a fényes helyeket, ezért próbáld meg mindig úgy elhelyezni, hogy minél több óráig érhesse természetes napfény. Ha kellő figyelemmel és türelemmel gondozod, akár 3 hónapig is csodás virágokkal hálálja meg a törődésedet.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: benkocs.gyulane@gmail.com


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X