Főoldal > AKTUÁLIS > Mit tegyünk a mínuszok ellen?

Mit tegyünk a mínuszok ellen?

hidegidőjárásöltözködésruházat
0

Írta:

Ki szeret átfagyott kézzel vagy lábbal ácsorogni a hóban, vagy ki szereti, ha az arcába fúj a jeges szél? Az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász, háziorvos szakorvosa ismerteti velünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha nem védekezünk kellően a hideg ellen. „A nem megfelelő ruházat első sorban megfázáshoz vezethet, amelynek akár súlyosabb szövődményei […]

Ki szeret átfagyott kézzel vagy lábbal ácsorogni a hóban, vagy ki szereti, ha az arcába fúj a jeges szél? Az alábbiakban Dr. Nagy Judit, a Budai Egészségközpont belgyógyász, háziorvos szakorvosa ismerteti velünk, hogy milyen következményekkel járhat, ha nem védekezünk kellően a hideg ellen.

„A nem megfelelő ruházat első sorban megfázáshoz vezethet, amelynek akár súlyosabb szövődményei is lehetnek. Öltözzünk rétegesen annak érdekében, hogy ha meleg van, le tudjunk venni néhány ruhadarabot. Ha tudjuk, hogy hosszú ideig fogunk a szabadban tartózkodni, vegyünk vastag zoknit, kesztyűt, viseljünk sapkát és tegyünk a nyakunkba meleg sálat. Az sem árt, ha viszünk magunkkal plusz pulóvert. A hideg miatt bőrünk kiszáradhat, ezért a bőrpanaszok elkerülése érdekében arcunkat és kezünket télen ápoljuk intenzívebben” – mondta Dr. Nagy Judit.

minuszokcikk.jpg ()Ha érezzük, hogy fázunk, mozgassuk meg a fázós részeket, ezzel is serkentve a vérkeringést. Ha túrázni, síelni megyünk, mindig alkalmazkodjunk a kinti hőmérséklethez és öltözzünk a tevékenységnek megfelelően. Ha autóval indulunk útnak, akkor is öltözzünk úgy, mintha gyalogosan közlekednénk. Az autóban mindig legyen elegendő üzemanyag annak érdekében, hogy tudjuk fűteni az autót, ha esetleg dugóba kerülnénk vagy az útviszonyok miatt több órás ácsorgásra kényszerülnénk. Legyen az autóban pléd, plusz pulóver és zokni. Ha fagyással találkozunk, az első és legfontosabb, hogy a fagyott testrész vérkeringését helyreállítsuk. Fokozatosan melegítsük, és ne tegyük meleg vízbe!

Sokan szenvednek az alacsony hőmérséklet hatására jelentkező hidegallergiától. A betegség különböző tünetekkel járhat, mint például a bőrpír, viszketés, kiütés, bőrfájdalom vagy bőrhólyagosodás. Az említett tünetek meleg hatására elmúlnak. Aki hidegallergiában szenved, annak arra is figyelnie kell, hogy ne igyon hideg folyadékot, vagy ne menjen hirtelen a hideg vízbe. Az allergiás reakció ugyanis ekkor is jelentkezhet, és a szervezetet ért sokk nyelési és légzési nehézséget is okozhat.  Az asthma betegségben szenvedők már gyakorlottak, mert a hideg gyakran provokálhatja a nehézlégzést. Ennek ismeretében – különösen sportolásnál – sállal az arc előtt javasolt kimenni a szabadba. Mindazok számára pedig, akik allergiás asthmáról nem tudnak, figyelemfelkeltő lehet, ha nehézlégzésük, száraz köhögésük a hidegben fokozódik. Ebben az esetben érdemes tüdőgyógyászhoz fordulni.

„Fontos orvosi tanács, hogy akik megfáznak, felső légúti betegséget kapnak, azoknak az egy-két nap melegben tartózkodás a legfontosabb terápia. Érdemes betartani, hiszen a visszaesés leggyakoribb oka, hogy a betegséget nem fekszik ki a páciensek, valamint a lázcsillapítók szedése mellett izzadtan mennek a szabadba és még súlyosabban megbetegszenek” – mondta Dr. Nagy Judit.

Forrás: morpho.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X