Főoldal > AKTUÁLIS > Alakítsd stílusosan a lakásod a tavaszi lakberendezési trendek segítségével!

Alakítsd stílusosan a lakásod a tavaszi lakberendezési trendek segítségével!

hasznosságlakberendezéstavasztrend
0

Írta: and

Hasznosság és tartósság A tavasszal megrendezett, hosszú hagyománnyal bíró nemzetközi kiállítások izgalmas alapanyagai, merész technológiai újításai, mozgalmas, öntörvényű formái, grandiózus koncepciói a hazai lakberendezők számára is inspirálóak. Szakértőnk segítségével most megismerkedhetsz a kiállítások legaktuálisabb trendjeivel, és ihletet meríthetsz lakásod megújításához is. „A gyorsuló életforma, a folyton változó élethelyzet egyre nagyobb igényt ébreszt az emberekben a […]

Hasznosság és tartósság

A tavasszal megrendezett, hosszú hagyománnyal bíró nemzetközi kiállítások izgalmas alapanyagai, merész technológiai újításai, mozgalmas, öntörvényű formái, grandiózus koncepciói a hazai lakberendezők számára is inspirálóak. Szakértőnk segítségével most megismerkedhetsz a kiállítások legaktuálisabb trendjeivel, és ihletet meríthetsz lakásod megújításához is.

„A gyorsuló életforma, a folyton változó élethelyzet egyre nagyobb igényt ébreszt az emberekben a tudatos életre, az egyéniséget szolgáló, harmóniát nyújtó, praktikus és jól élhető otthon megteremtésére” – véli Oláhné Tóth Ilona lakberendező. A szakértő szerint éppen ezért az aktuális lakberendezési trendeket, a technológiát és az anyaghasználatot a hasznosság és a tartósság igénye határozza meg. Előtérbe kerül mindaz, ami fenntartható, gazdaságos, egyszerű és praktikus. Lényegi kérdéssé válik az újrahasznosított anyagok alkalmazása, a rugalmas megoldások, a funkcionalizmus.

Vissza a természetbe

„A hasznosság mellett meghatározó tendencia az ún. Mix-Mash stílus, melyben a kultúrák keveredése, a más népek életstílusára való nyitottság, a határok összeolvadása köszön vissza” – fejti ki a szakértő. A high-tech és a népművészet keveredésében a kézzel készített design, a szintetikussal vegyített naturális anyaghasználat, a horgolt, kötött és sztreccs újraéledése jelenik meg. Egyértelműen látható a tradíció és a modernizmus szembeállítása, újraértelmezése, és a lazán, merészen kezelt anyaghasználat, színvilág. Szinte a már giccses, absztrakt formák, újraértelmezett etnikai minták átfogalmazott megjelenítése jellemző. Színhasználatát a telített sötétek, a lila és a zöld határozza meg.

„Meghatározó trend lesz az 50-es éveket fémjelző józanság, a kevesebb néha több elve is. Erre az irányzatra a szerény, ugyanakkor igényesen kidolgozott motívumok, a gyapjú, a bőr és a kasmír használata jellemző” – árulja el Oláhné Tóth Ilona.  Újra megjelenik a halszálkás motívum, a csíkos és a koptatott selyem, a tartós, mindig divatban maradó klasszikus anyagok és az erős minimalizmus.

lakaskulturajpeg.jpg ()Az idei trendekben nagyon erősen jelenik meg a „vissza a természetbe” elve is. A vadság, a nyersesség, a folklór igazi újjászületése tapasztalható. Erénye a tökéletlenség – ez teszi személyesebbé az egyes tárgyakat –, az egyszerű előállítási mód – jellemzője a föld színek, az irha, a szőr, valamint a szőrme utánzatok. A széna, szalma, gabona, len anyagok, csomózott, fonott, ráncolt alkalmazása párosul a nagyolt kidolgozással, a durva részletekkel. A luxus újra a természet felé fordul, értékét a limitált design szériákkal emeli.          

Tavaszi trendek személyre szabottan

„Jól látszik tehát, hogy az aktuális irányzatokban megjelenő természetesség, vadság, folklór, hasznosság mind-mind napjaink felgyorsult, személytelen, technika által meghatározott világára adott reflexiók, leképeződések.  Hasonlóképpen otthonunk is a személyiségünk tükre, a terek, formák, színek segítségével megfogalmazott „személyiség-lenyomat”, ami a külső tényezőkön túl elsősorban a mi egyéniségünktől függ, formálódik, alakul” – hangsúlyozza a szakértő.

„A stílusos, egyedi otthon tehát nem kizárólag az aktuális design mentén valósul meg, hiszen elsődleges a személyiség és az életforma, valamint az adottságok és a lehetőségek.  Mindenki megtalálhatja, kialakíthatja tehát magának azt az enteriőrt, amely a leghitelesebben tükrözi vissza személyiségét, legyen az visszafogott pasztell, mértéktartó, decens vagy merészen, harsogóan színes”– bíztat Oláhné Tóth Ilona. „A szoliter virágokat, lendületes, tiszta motívumokat, mértani alakzatokat éppúgy megtaláljuk, mint a fémes, vagy a természetes anyagok érzetét visszaadó felületeket, ahogyan a szín- és motívumvilág is nagy szabadságot biztosít” – teszi hozzá a szakértő. Fontos viszont a harmónia megtalálása, az egységesség, az egyensúly, a funkció és a praktikum.

Ha tehát szívesen varázsolnánk új színeket, megoldásokat, érzéseket lakásunkba, a március 11-én nyíló Lakáskultúra Élőben szakkiállításon az újdonságok mellett előadások és díjmentes lakberendezési tanácsadás segíti elhatározásunkat.  

Szakértőnktől, Oláhné Tóth Ilona, lakberendezőtől itt kérdezhetsz: www.dekorgraf.hu

Lakáskultúra Élőben – március 11-12-13., SYMA Sport- és Rendezvényközpont (Bp., Dózsa György út 1.) Minden nap 10 és 18 óra között. www.lakaskulturaeloben.hu

Nyerj csodás, kényeztető utazást álmaid világába!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X