Főoldal > AKTUÁLIS > Top 4 kihagyhatatlan koncert tavaszra

Top 4 kihagyhatatlan koncert tavaszra

koncertprogramajánlótavaszzene
0

Írta:

Faithless Mikor? Március 21. hétfő, 20:00Hol? Papp László Budapest SportarénaJegyárak: 6490 – 14 290 Ft A Faithless zenéje még azokat is magával ragadja, akik nem kifejezetten a stílus rajongói, legyen az kisiskolás, peronőr, polgármester, egyetemista vagy nyugdíjas professzor. A Maxi Jazz, Rollo és Sister Bliss által alapított londoni zenekar tizenöt éves fennállása alatt olyan sajátos, […]

Faithless

Mikor? Március 21. hétfő, 20:00
Hol? Papp László Budapest Sportaréna
Jegyárak: 6490 – 14 290 Ft

A Faithless zenéje még azokat is magával ragadja, akik nem kifejezetten a stílus rajongói, legyen az kisiskolás, peronőr, polgármester, egyetemista vagy nyugdíjas professzor. A Maxi Jazz, Rollo és Sister Bliss által alapított londoni zenekar tizenöt éves fennállása alatt olyan sajátos, intelligens house slágereket gyártott, amelyek ugyanúgy alkalmasak egy önfeledt bulizásra, mint egy elmélyült meditációra. Népszerűségüket jól bizonyítja, hogy eddig megjelent hat albumuk mintegy tizenkét millió példányban fogyott el világszerte.

Salva Mea, Insomnia, God Is A DJ, We Came 1 – elég, ha ezeket az összes slágerlistát végigsöprő dalaikat említjük, amelyek magukkal ragadó lüktetésük mellett békét és szeretetet hirdetnek. Legutóbbi albumuk, a Dance első kislemeze, a Not Going Home szinte azonnal sláger lett, a legújabb maxit, a Tweek Your Nipple-t pedig szeptemberben dobták be a köztudatba, amelyen a Faithless család tagjaként számon tartott Dido-t is hallhatjuk. A csapat egy merész húzással leszerződött Anglia legnagyobb üzlethálózatával, a TESCO-val, és első számú internetes áruházával, az iTunes-szal, és ezeken keresztül terjeszették az albumot. Emellett novemberben megjelentettek egy dupla CD-t The Dance Never Ends címmel, amelyen olyan nevek készítettek remixeket a Dance album dalaira, mint Eric Prydz, Tiesto, ATFC, The Temper Trap, Mark Knight és Calida.

A Faithless első kislemeze a Salva Mea volt 1995-ben, amikor Bliss maga szerezte és „állította elő” a zenéjüket a szintetizátorain és egyéb stúdió berendezésein. Szakavatottan nyúlt a dalokhoz, hiszen több hangszeren is játszik, többek között zongorán, hegedűn és szaxofonon. A női énekes sok dalukban Pauline Taylor volt. Amellett, hogy töretlenül együtt alkotnak a Faithless zászlaja alatt, mindegyikőjük külön utakon is jár. Sister Bliss például elismert DJ-ként is turnézik, és másoknak is készít remixeket. Láthattuk őt például Paul Oakenfold “Weekend” című klipjében. Maxi Jazz egy kalózrádiónak dolgozott eleinte, és még a Faithless előtt készített egy saját albumot. A Faithless másik alapító tagjával, Jamie Cotto-val is volt egy közös produkciója, amelyben Robin Williams is részt vett egy dal erejéig. Rollo pedig a Cheeky Records alapítója, és mint ilyen, számtalan album producere, többek között a húga, Dido albumai is az ő nevéhez fűződnek.

A formáció tagjai hivatalosan is bejelentették, a mostani, európai turnéjuk után búcsút mondanak egymásnak és befejezik tizenöt éve töretlen sikerű pályafutásukat. A Faithless így még a szokásosnál is fergetegesebb koncertre készül hétfőn, március 21-én, este 8-kor a Papp László Budapest Sportarénában, amely egyben a formáció utolsó hazai fellépése is lesz.

XI. Backpackers Spring Festival

Mikor? Máricus 26. szombat, 20:00
Hol? Gödör Klub
Jegyárak: 2200-2500 Ft

Fellépők: Kelet-Nyugat, Marlboro Man, Velőrózsák (Kispál András zenekarának bemutatkozó koncertje), Vad Fruttik, DJ Bence

A tizenegyedik Backpackers’, az immáron hagyományosnak tekinthető tavaszi zeneáradat március utolsó hétvégéjén lesz a Gödör Klubban. Idén tovább duzzasztották a szervezők a tavasz amúgy is legnagyobb budapesti, könnyűzenei fesztiválját; természetesen most is szeretnék kellemesebbé tenni a külföldi és belföldi fiatalok, turisták, a „hátizsákosok” itt tartózkodását, ezért az budapesti ifjúsági szálláshelyek igazolt szállóvendégei 5 Ft-os, jelképes árú jeggyel látogathatják a koncerteket. A fesztivál felvonultatja hazánk legismertebb, közkedvelt zenekarait, ráadásul Kispál András vadonatúj zenekara is itt tartja bemutatkozó koncertjét.

Március 26-án, szombaton a fesztivál második napja is izgalmasan alakul, fellép például a meglehetősen ritkán játszó Marlboro Man, egyik üde színfoltja a hazai könnyűzenei életnek. Koncertjeiken Szántó Faszi, Gerdesits Faszi, és a többiek emlékeztetnek minket egy eltűnt balatonparti korra, amikor még a szőke német turisták jelentették az éjszakai izgalmak nagyrészét… Előttük viszont még a Kelet-Nyugat melegít be dögös rockkal, szív-és húrszaggató szólókkal és szövegekkel, majd debütál a Kispál és a Borz feloszlása óta színpadon nem látott Kispál András új zenekara, a Velőrózsák! A banda még csak nyáron lesz egy éves, egészen új és kísérletező stádiumban van, ám természetesen már így is hatalmas érdeklődés övezi, és most végre meglátjuk, mire is vártunk ennyit! Az alapító-frontember ezekkel a szavakkal ajánlja csapatát: “A Velőrózsák sportzenekar 2010 nyarán alakult. Néhány viszontagságos hónap után állt fel a kezdőcsapat, Peres Norbert énekes érkezésével. Percsy Zoltán, Tóth Csülök Zoltán, Lórisz Csaba valamint Kispál András alkotja a zenekar tagságát. A Velőrózsák zenei stílusát az „ami eszünkbe jut” – elv határozza meg, így tehát automatikusan az alternatív kategóriába kerül. A hangulat a zenekaron belül kiváló és ez a legfontosabb. Bort, búzát, hangerőt!” És ha még mindez nem lett volna elég, a Vad Fruttik koncertje zárja az estét, akik szintén év vége óta nem léptek fel Budapesten, és nagyobb bulijuk ezenkívül sokáig nem is lesz a fővárosban.

shakira.jpg ()Shakira

Mikor? Május 5. csütörtök, 20:00
Hol? Papp László Budapest Sportaréna
Jegyárak: 9 000 – 68 300 Ft

Shakira Isabel Mebarak Ripoll néven született 1977-ben Kolumbiában. Énekes, dalszerző, zenész, producer és táncos, aki a 90-es évek közepétől a latin pop-rock zene egyik legnagyobb alakja, 2001-től pedig a világ egyik legsikeresebb előadóművésze. 1995-ben megjelent harmadik albuma hozta meg számára a sikert spanyol nyelvterületen, első angol nyelvű albuma, a Laundry Service pedig az egész világon ismertté tette.
Számos zenei díjat nyert, többek között 10 Grammy-, 15 Billboard- és 4 MTV Music Awards tulajdonosa. Ő az egyetlen dél-amerikai művész, aki vezetni tudta az amerikai és angol slágerlistákat.

2010-ben Waka Waka cimű dala a FIFA World Cup hivatalos indulója volt, és a legnagyobb példányszámban eladott futball dallá vált. Shakira a harmadik előadó a világon, akinek a klipjeit több mint egymilliárdan nézték már meg az interneten, és minden idők legsikeresebb latin-amerikai művésze 50 millió eladott lemezzel.
Sale El Sol /The Sun Comes Out című legutolsó albumán folytatja kreatív útját, s ugyanúgy előre tekint, ahogyan a múltba is. “Ez az album pontosan kifejezi, hogy milyen vagyok – a jelenlegi gondolataimat művészként és nőként.” – mondja a lemezről Shakira. “Néhány dal a kezdetekre emlékeztet, mintha szeretnék visszamenni és elölről kezdeni, de egy másik látásmóddal, ahogyan most látom a dolgokat. Amikor Dél-Afrikában voltam, rengeteg pozitív visszajelzést kaptam, még a reptéri határőrök is a Waka Waka táncot járták. Az utóbbi időben egy kicsit elvesztettem a kapcsolatot a rajongóimmal, de ez segített visszatalálnom, s minden energiámat az album elkészítésébe fektetnem.” Ez nem meglepő nyilatkozat egy olyan nőtől, aki 8 éves kora óta ír dalokat, angolul Bob Dylan, Leonard Cohen és Walt Whitman munkásságából tanult meg, és aki történelmet tanul az UCLA-n két album megjelenés között.

Emellett jelentős munkát végez saját Pies Descalzos alapítványánál, amelyet 18 évesen indított és már túl van a hatodik iskola megnyitóján is. Az alapítvány több mint hatezer kolumbiai szegénysorban élő gyermek oktatását és élelmezését biztosítja, valamint már nemzetközi tevékenységet is végez, Haitin és Dél-Afrikában.
“Nem úgy gondolunk rá, mint egy adományra.” – nyilatkozta az énekesnő. “Minden gyerek képes fejlődni és a társadalom alkotó tagjává válni. Az oktatás erős eszköz a tehetség kibontakoztatásában, és segít kitörni a körből, amibe a nincstelen gyerekek rendszerint bekerülnek.”
Shakira az oktatás szószólójává vált, folyamatosan próbálja meggyőzni a világ vezetőit, hogy változtassák meg a kormányok oktatáshoz való hozzáállását az egész világon.

gipsykings.jpg ()Gipsy Kings

Mikor? Május 7. szombat, 20:00
Hol? Papp László Budapest Sportaréna
Jegyárak: álló 7 900 Ft, ülő 11900, 9 900 Ft

A Gipsy Kings neve mára egyet jelent a latin életérzéssel. Nem túlzás azt állítani, hogy a formáció a valaha legtöbbet tett zenekar a flamenco muzsika világszintű megismertetéséért és népszerűsítéséért immár több mint húsz éve. Idén májusban a csapat hosszú évek után lép majd fel klasszikus felállásában Budapesten az Aréna színpadára.

A zenekar Franciaországban alakult, 1979-ben, két zenész família tagjaiból. A híres flamencogitáros, Jose Reyes fiai, Nicolas és Andre, valamint unokatestvéreik, a híres spanyol zenészlegenda, Manitas de Plata két fia, Maurice és Tonio Baliardo voltak az alapító tagok. A két apa (Reyes és de Plata) már az 1950-es években is koncerteztek duóként, ezzel népszerűsítve a flamenco zenét. A kezdeti sikereket mi sem bizonyította jobban, hogy a formáció csodálói közt olyan neveket láthatunk, mint Charlie Chaplin, Paplo Picasso, vagy Salvador Dali. A közös fellépések alkalmával a két család – ez idő tájt még háttérvokalista – fiai egy jövőbeni zenekarról kezdtek álmodozni, amely 79-ben meg is alakult Los Reyers néven.

Az utcazenélést esküvőkön való muzsikálások, majd egyre gyakoribb utazással járó nemzetközi felkérések követték. Mivel a “Los Reyes” név angolul Kings-t, vagyis “királyok”-at jelent, megváltoztatták a nevüket Gypsy
Kings-re. Új producerük Claude Martinez, 1986-tól a spanyol mellett és más népzenei motívumok variálására bíztatta, őket, populárisabbá téve hangzásvilágukat. Slágereik közül a Djobi Djoba, a Bambolero, vagy a Volare
hatalmas sikert aratott Franciaországban, majd egész Európában. A Sony 1988-as lemezszerződése és ennek folyományaként az Egyesült Államok meghódítása már egyet jelentett a világhírrel. Sikerük azóta is töretlen. A föld legprominensebb koncerthelyszínein adott koncertjük, 14 millió eladott albumuk, számos filmzenéjük nyomán a szakma és a hallgatóság is saját műfajuk meghatározó sztárjaként jegyzi a Gipsy Kingst.

Május 7-én a Papp László Budapest Sportarénában egy igazi vérpezsdítő latin estének lehetnek szem-és fültanúi a kilátogatók. A hangulatkeltésről a 2010-es Megasztár vetélkedő legjobb együttese, a Fivérek legénysége gondoskodik majd, akik feltehetően ezúttal is kitesznek majd magukért világsztár példaképeik előtt. Az est várva várt főattrakciója a Gipsy Kings rendkívül erőteljes, de ugyanakkor vidám gitárjátéka, és megbabonázó éneke idén minden bizonnyal egy hónappal előbbre hozza a nyár beköszöntét Budapesten.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X