Főoldal > AKTUÁLIS > Új megközelítés a fejfájás kezelésében

Új megközelítés a fejfájás kezelésében

diagnosztikafejfájáskezelésmegelőzésrohamkezelés
0

Írta:

A fejfájás kezelésében sokáig a tüneti terápia uralkodott. Az elmúlt években robbanásszerűen fejlődött az orvostudomány ezen a téren is. Az új kutatási eredmények abba az irányba mutatnak, hogy nem a problémát, hanem az azt kiváltó okokat kell a fejfájásról való gondolkodás középpontjába helyezni. A magyar, majd amerikai belgyógyász szakvizsgám után, az USA-ban, a buffaloi Dent […]

A fejfájás kezelésében sokáig a tüneti terápia uralkodott. Az elmúlt években robbanásszerűen fejlődött az orvostudomány ezen a téren is. Az új kutatási eredmények abba az irányba mutatnak, hogy nem a problémát, hanem az azt kiváltó okokat kell a fejfájásról való gondolkodás középpontjába helyezni. A magyar, majd amerikai belgyógyász szakvizsgám után, az USA-ban, a buffaloi Dent Neurológiai Intézetben Dr. Mechtler László mellett sajátítottam el a fejfájás kezelésének speciális módszerét, ahol naponta 500 pácienst látnak el fejfájás miatt

Az emberek 10-12 százaléka szenved valamilyen típusú fejfájástól, többen mint asztmától, vagy cukorbetegségtől. Ez az adat sokkoló, különösen, ha arra gondolunk, hogy a rendszeres fejfájás nem csupán egy kis kellemetlenség, kihathat a munkahelyi teljesítményre, a családi kapcsolatokra, az életminőségre, gyakran elronthat egy-egy családi nyaralást is. A fejfájás kezelésével kapcsolatban sokáig uralkodott az a nézet, hogy különböző szervi elváltozásokat kerestek, így belgyógyászati, teljes neurológiai kivizsgálást, sőt CT és MRI vizsgálatot írtak elő. Gyakran a beteg részletes kikérdezése helyett nagy számú indokolatlan vizsgálatra került sor, amelynek végére a páciensek jellemzően el sem jutnak, mert feladják. A személyre szabott diagnosztika, majd terápia korábban fel sem merült. Az esetek többségében azonban az összes negatív lelet ellenére is fájt a páciens feje, ezért fordult a tudományos érdeklődés az új lehetőségek felkutatása felé.

fejfajascikk.jpg ()Az új megközelítés gyökeres változást jelent, túlmutat azon, hogy csupán a fájdalomra koncentráljunk, és szélesebb perspektívába helyezi a problémát. A diagnosztika és terápia alapja a páciens részletes és pontos kikérdezése, amelynek a fejfájás leírásán túl ki kell terjednie a kórelőzményekre, az esetleges fennálló betegségekre, életmódra, stresszfaktorok kiszűrésére, munkahelyi körülményekre, táplálkozási, alvási, sportolási szokásokra, valamint a gyógyszerszedési szokásokra. A fejfájás esetében gyakran pszichés okok is dominálnak, így a páciens és orvosa közötti bizalom a kórkép és terápiás lehetőségek felállításának lényeges eleme. Összességében elmondható, hogy a fejfájást közel 200 különböző dolog okozhatja, egy embernél egyszerre akár három-négy tényező is állhat a háttérben. Ha csak a fájdalomra koncentrálunk, nem leszünk sikeresek abban, hogy hosszú távú megoldást kínáljunk a pácienseinknek.

A fejfájások alapvetően kategorizálhatóak, lehet migrén típusú, tenziós vagy a rendkívül súlyos cluster fejfájás, amiről kevesen tudják, hogy a legerősebb fájdalom, amit ember érezhet. De ezen kategóriákon belül minden fejfájás egyedi, amely speciális diagnosztikai és kezelési módot igényel. A részletes kikérdezés alapján lehet látni, hogy milyen kezelési terápiára és életmódbeli változásra van szüksége a páciensnek. Azt szoktam mondani a pácienseimnek, hogy mind a kórkép felállításában, mind a kezelés tekintetében a fele munka az enyém, a fele az övék. A terápia során két fő feladat van: a megelőzés és a rohamkezelés. A részletes interjú után felállított kórkép alapján meghatározható, hogy milyen személyre szabott terápiára van szükség a páciensnél. Célunk, hogy a fejfájást megelőzzük, valamint a rohamok számát, erősségét és időtartamát csökkentsük. A megelőzés és rohamkezelés ma már jól beállított, hatékony gyógyszerekkel megoldható, de a terápiának karöltve kell járnia az életmódbeli változásokkal is.

Forrás: Rózsakert Medical Center


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X