Főoldal > AKTUÁLIS > Kisbabát vársz? Készülj könyvekkel!

Kisbabát vársz? Készülj könyvekkel!

ajánlóanyaságkismamakönyvterhesség
0

Írta:

Az a 9 hónap – TerhesnaplóSzerző:  Heidi Murkoff, Sharon MazelÁra: 3500 Ft274 oldalspirálos kartonáltPark Kiadó Hónapról hónapra és napról napra, hogy megörökíthesse a baba „készülődésének” emlékezetes mozzanatait a pozitív terhességi teszttől az első ultrahangfelvételig. A baba megmozdulásától a terhesség hónapjain át a szülésig és a boldog pillanatig, amikor gyermekét a karjában tartja. Fontos időpontok, elintézendők […]

Az a 9 hónap – Terhesnapló
Szerző:  Heidi Murkoff, Sharon Mazel
Ára: 3500 Ft
274 oldal
spirálos kartonált
Park Kiadó

Hónapról hónapra és napról napra, hogy megörökíthesse a baba „készülődésének” emlékezetes mozzanatait a pozitív terhességi teszttől az első ultrahangfelvételig. A baba megmozdulásától a terhesség hónapjain át a szülésig és a boldog pillanatig, amikor gyermekét a karjában tartja.

terheskonyv4.jpg ()Fontos időpontok, elintézendők és beszerzendő holmik feljegyzésére: hogy mindig tudja, mikor esedékes a soron következő vizsgálat, feljegyezhesse az eredményeket és számba vehesse, mi mindent kell a babának beszereznie.
Minden egy helyen van itt: ráadásul feljegyezheti, mit érzett ön és partnere, míg várták a babát; beragaszthatja ide az első ultrahangfelvételt; és megörökíthet minden olyan pillanatot, amit később is szívesen felidézne.

  

 

 

 

Barátnőim a terhességről – Amit inkább nem az orvostól kérdeznél
Szerző:  Vicki Iovine
Ára:  3000 Ft
328 oldal
füles kartonált
Park Kiadó

Vicki Iovine, a szülőszoba négyszeres „veteránja” amolyan legjobb barátnőként, csevegve és őszintén kalauzolja olvasóit az ominózus kilenc hónap alatt gomolygó riasztó, kaotikus és szentimentális érzések között.

terheskonyv2.jpg ()A szerző a könyvről:
Négy gyereket hoztam a világra hat éven belül, két fiút, két lányt, ikerpár nincs közte, és a következő tanulságot szűrtem le (azon túl, hogy a Lamaze-gyakorlatokba vetett feltétlen bizalom alaptalan): terhességeim során értékes tájékoztatást túlnyomórészt olyan barátnőimtől kaptam, akiknek már volt gyerekük. Hogyne, se szeri, se száma a terhességről szóló könyveknek. Jó tanulói vénám (és a cidri) rávitt, hogy beszerezzem mindet, és a nagyját el is olvastam. (Alighanem te is így leszel vele: begyűjtöd a témába vágó irodalmat, aztán kiszemeled belőle, ami nem zavaros, ijesztő vagy leverő, és máris felkopik olvasói állad.) A terhesség technikai kérdéseiben olyan jártas lettem, hogy bátran vállalom akár a te szülésed levezetését is, nem gond a császármetszés a száguldó taxiban, az sem, ha csupán újságpapír van kéznél az újszülött bebugyolálásához. Fújom az összes szakkifejezést, úgymint „jóslófájás”, „placenta praevia” meg „fundus”.
Csakhogy a terhesség élménye annyival több orvosi esetnél: érzelmi, testi, társadalmi tapasztalat, és hét év kitartó keresés sem juttatott olyan könyv birtokába, amely erről úgy tudott volna megnyilatkozni, ahogyan egy jó szándékú, tapasztalt, és ami a fő, őszinte barátnő. A sok könyv az én terhességeim lényegéről nem szólt. Szenvtelenebb, higgadtabb, takarosabb, mérsékeltebb volt mindannál, amit átéltem. Számomra a terhesség riasztó, lenyűgöző, rendetlen, szentimentális ügylet. „Pillanatnyi kellemetlenség”, „tapintásra érzékeny”: ilyen fordulatok távolról sem fedik, milyen, ha magzatvízvizsgálatot végeznek rajtunk, vagy a mellünk megváltozik a terhesség kezdetén. „Érzékeny”, „szeszélyes”: mondhatom, erőtlenül festik a terhes nő érzelmi életét! Az írott betű, miszerint a szülés után néhány hétig folyásom lesz, nem készített fel arra, hogy kórházi ágyamtól a fürdőszoba felé egyetlen métert sem tehetek meg gyilkosságra utaló véres nyomok hátrahagyása nélkül. Nem hőn szeretett orvosomtól vagy a hagyományos terhességi kézikönyvekből tudtam meg, mi vár rám – a barátnőim nyitották fel a szemem. Barátnőim intettek, hogy ne mondjak hősiesen nemet az orvosom által felajánlott szülés utáni fájdalomcsillapításra, mert mire az epidurális érzéstelenítés hatása elmúlik, ő az igazak álmát fogja aludni puha nyoszolyáján, miközben én kemény kórházi ágyacskámban hánykolódom egy Algopyrin vigaszára utalva. Megint csak a barátnőim nyugtattak meg, hogy a férjem nagyszerű apa lesz akkor is, ha elájul az ultrahangvizsgálat alatt és megtagadja a köldökzsinór átmetszését. Barátnőim tudatták velem, mely szerelés mutatja a fenekemet óriásibbnak annál is, amekkora, továbbá figyelmeztettek elviselhetetlenül premenstruális viselkedésemre. A gyerekvárástól egyszer-másszor kifeküdtem, és rendszerint a barátnőim vertek belém lelket.
„Na de – mondod te erre magadban – az én nagyszerű orvosom mindenről felvilágosít majd, amit a szüléshez tudnom kell.” Már megbocsáss, hol élsz te? A doktorokat a szívem közepében hordom – nem győzök fohászkodni, hogy a gyerekeim közül legalább egy az orvosi fakultást válassza, komolyan –, de elvétve tudakoltam a rendelőben olyat, ami igazán érintett. Olykor féltem rabolni az orvosom idejét: nyaggassam, hogy mikor lehet legkorábban epidurális érzéstelenítést kérni, hiszen annyi nő keresi fel valódi problémákkal? Olykor nem akarózott kimutatnom, hogy egyre idétlenebbnek, esetenként taszítónak élem meg önmagam. Ki tudja, miért, egyáltalán nem zavart, hogy ez a férfi megtapintja a méhszájamat, de inkább leharaptam volna a nyelvem, mintsem megkérdezzem tőle, miért nőtt szőrszál a mellbimbómon. Kérdéseim zöme nem volt igazán orvosi jellegű, pl. „Miért nem árulnak kék indigós terhesnadrágot?”, és jeges félelem környékezett, hogy lerí-e rólam a hülyeség annyira, amennyire belül fáj. Végtére a gyerekszülés mindennapos dolog, születnek rá a nők, eleve tudják, mit hogyan kell, vagy nem? Meg fogsz lepődni, mi mindent nem tudsz!

Barátnőim az anyaság első évéről – Amit magadnak se mersz bevallani
Szerző:  Vicki Iovine
Ára: 3000 Ft
351 oldal
füles kartonált
Park Kiadó

terheskonyv3.jpg ()Ha a terhességet túlélted velünk, kalandra fel! Most jön a java!
Lehet, hogy egész évben az lesz az egyetlen önzésed, hogy elolvasod ezt a könyvet – másra nem lesz időd!
A csecsemővel kapcsolatban mindenki számtalan tanáccsal látja el a kismamákat. Abban azonban senki sem nyújt segítséget, hogyan foglalkozzunk saját magunkkal. Minden helyzetben alkalmazható csodaszerek természetesen nem léteznek, de a szülőszoba négyszeres veteránja, Vicki Iovine válaszol a kérdéseinkre, körüljárja félelmeinket és megnevettet minket – úgy, ahogy csak a legjobb barátnőnk képes.
„Könnyed hangvételű, őszinte, humoros alapmű kezdő anyák számára.” People Magazine


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X