Főoldal > AKTUÁLIS > 25. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

25. Mesterségek Ünnepe a Budai Várban

0

Írta:

  Már csak néhányat kell aludni és újra felbolydul a Budai Vár élete, hiszen hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt a 25. Mesterségek Ünnepe. Közel 800 mester és több mint 80 000 látogató tölti immár hagyományosan a hagyományok jegyében ezt a pár napot. A rendezvényt megelőző időszakban a jeles szülinap alkalmából két különleges pályázat is […]

 

Már csak néhányat kell aludni és újra felbolydul a Budai Vár élete, hiszen hamarosan megnyitja kapuit a látogatók előtt a 25. Mesterségek Ünnepe. Közel 800 mester és több mint 80 000 látogató tölti immár hagyományosan a hagyományok jegyében ezt a pár napot. A rendezvényt megelőző időszakban a jeles szülinap alkalmából két különleges pályázat is meghirdetésre került, a díjazottak kilétére is most derül majd fény. Természetesen kulturális csemegékben, programokban sem lesz hiány, a jubiláló fesztivál első napi műsorán máris olyan híres muzsikusok szerepelnek, mint Pál István Szalonna, Szalóki Ági, és a Kerekes Band.

Az idei Mesterségek Ünnepe sok mindenben ugyanaz maradt, mint az elmúlt 25 évben, a szervezők lelkesedése, a kézművesek tapasztalata és a rendezvényt látogatók kíváncsisága azonban még magasabbra szárnyal, mint korábban bármikor. A Budai Vár történelmi környezetében négy napon keresztül kézműves mesterek működő műhelyekben mutatják majd be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, a közönséget is bevonva az alkotás folyamatába. Egész nap vásári komédia, utcaszínház, bábszínház, gyermekprogramok, esténként pedig táncház szórakoztatja a közönséget. Idén a Mesterségek Ünnepe a 20 éves Borfesztivállal ünnepli együtt születésnapját és ennek apropójából számos program fog kapcsolódni a borkultúra népszerűsítéséhez is. Lopózás, színező sarok, „palackozd magad” programok és gyerekborász képzés is várja a legfiatalabbakat.
Ahogy minden évben, idén is lesz díszvendége a rendezvénynek, a Balti Államok, azaz Észtország, Litvánia, és Lettország mutatja be mestereinek titkait.

mestersegekcikk.jpg ()A fő téma idén a viselet és kiegészítők lesz, melyhez kapcsolódóan egy pályázat is meghirdetésre került „Tetőtől Talpig” címmel.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Házának közös pályázatának lényege a Kárpát-medence hagyományos öltözet-kultúrájának, valamint népi kézműves értékeinek megőrzése, népszerűsítése, és a mai öltözködéskultúrába történő alkalmazása. Mindezt azzal a céllal, hogy azok ünnepeink és hétköznapjaink szerves részévé válhassanak. 135 pályamű érkezett, melyből 49 került be a döntőbe és ezek közül a pályázatok közül kerül majd ki a győztes, Schmittné Makray Katalin fővédnökségével zajló döntés után. Az eredményhirdetésre augusztus 19-én 19 órától kerül sor egy látványos divatbemutató keretében.

Azonban nem csak férfi, női, gyermek öltözet-, és kiegészítők tervezésére írtak ki pályázatot a szervezők, hanem indult egy jubileumi fotópályázat is, melyre olyan munkákat vártak, amelyek a Mesterségek Ünnepének eddigi pályafutását mutatták be, ragadtak ki az elmúlt 24 évből egy-egy pillanatot. A huszonnégy szép és izgalmas fesztivált, sok-sok emlék, fotó és videó őrzi, így nem volt meglepő, hogy a rövid határidő ellenére is 600 feltöltött fotó érkezett a zsűri színe elé. A fotókiállítás legjobbjaiból augusztus 18-án kiállítás nyílik.

A kézműves bemutatók és kirakodóvásár mellett a Mesterségek Ünnepe gondosan felépített zenei színpadán is fantasztikus pillanatokra számíthatunk. Már a nyitó napon olyan országos hírnévnek örvendő zenekarok lépnek fel a Palota Színpadon, mint Pál István Szalonna és Szalóki Ági, az Oroszlános-udvarban pedig a Kerekes Band csap majd a húrok közé. Augusztus 19-én többek között a Latin Spirit Trió hozza el a fesztiválhangulatot, 20-án pedig ünnepi nagykoncertet ad a Kaláka együttes, akik több, mint negyvenéves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek ezreit, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal.

A részletes programról a rendezvény hivatalos weboldalán és Facebook oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők: www.mestersegekunnepe.hu

www.facebook.com/mestersegekunnepe

Jegyek elővételben válthatóak a Ticketportálnál: www.ticketportal.hu

Forrás: Arterego.hu

Látogass el Sárvárra! – 7 ok, amiért érdemes


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X