Főoldal > AKTUÁLIS > Íme, a legjobb stresszűző

Íme, a legjobb stresszűző

0

Írta:

Néma csend. Egy táncteremnyi nő és férfi, idős és fiatal mély meghajlással üdvözli a bemutató vendégeit. Majd csodálatos összhangban bemutatják a Taoista Tai Chi 108 lépésből álló mozgássorozatát. Csak a parketta nyikordul néha. Látszik, hogy a mozdulatoknak célja és jelentése van. A bemutató végét ismét meghajlás jelzi. A Taoista Tai Chi megalkotója, Moy Lin-shin mester, […]

Néma csend. Egy táncteremnyi nő és férfi, idős és fiatal mély meghajlással üdvözli a bemutató vendégeit. Majd csodálatos összhangban bemutatják a Taoista Tai Chi 108 lépésből álló mozgássorozatát. Csak a parketta nyikordul néha. Látszik, hogy a mozdulatoknak célja és jelentése van. A bemutató végét ismét meghajlás jelzi.

A Taoista Tai Chi megalkotója, Moy Lin-shin mester, 1970-ben Kínából Kanadába emigrált, ahol megalapította a Kanadai Taoista Tai Chi Társaságot, majd létrehozta a Nemzetközi Taoista Tai Chi Társaságot. A szervezetnek mára a világ közel harminc országában vannak tagegyesületei és összesen mintegy negyvenezren művelik a Taoista Tai Chi-t. A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság 1994 óta közvetíti Moy mester örökségét, országszerte hét városban: Budapesten, Sopronban, Győrött, Pannonhalmán, Fertőszentmiklóson, Egerben és Miskolcon. A Társaság több mint 500 tagot számlál.

Moy mester a tai chi-t nem harcművészetként használta és tanította. Az általa létrehozott Taoista Tai Chi gyakorlatsorozat a fizikai és szellemi egészség megőrzését szolgálja, kortól és egészségi állapottól függetlenül bárki végezheti. A Taoista Tai Chi egészségre gyakorolt jótékony hatásai többek között a vérkeringés serkentése, a tartás és egyensúlyérzék javítása, az erő és rugalmasság fejlesztése, a stressz csökkentése, valamint a kiegyensúlyozottság és a jó közérzet kialakítása. Átmozgatja az ínszalagokat, ízületeket, gerincet, kötőszöveteket és belső szerveket.

taichi.jpg ()A Taoista Tai Chi Társaság nonprofit szervezetként működik. Moy mester hagyománya szerint mind az edzők, mind a Társaság adminisztratív működésében résztvevők önkéntesként dolgoznak. A Társaság rendszeresen szervez bemutatókat, amely egyben a három hónapos kezdő tanfolyam első órája. A harmadik hónap végére a kezdők elsajátítják a Taoista Tai Chi néhány alapgyakorlatát és a 108 lépésből álló mozgássorozatot. Ezután mindenki haladóvá válik és az is marad élete végéig. A Taoista Tai Chi-t ugyanis az ember egy egész életen át tanulja. Kezdőként a tanfolyam heti két órás elfoglaltságot jelent, ennyi ideig tart egy edzés. Haladóként pedig már annyi edzésre járhatunk, amennyit a szabadidőnk megenged. Edzések délelőtt, délután és a késő esti órákban is vannak, így mindenki talál számára megfelelő időpontot.

Edző bárki lehet, aki kellő bátorságot érez magában és tudását szeretné megosztani másokkal. Az edzőket a Nemzetközi Taoista Tai Chi Társaság akkreditálja. A nemzetközi tagság előnye egyébként, hogy a minimális tagdíj ellenében akár itthon, akár a világ bármely táján található Társaságba bemehetünk és gyakorolhatjuk a lépéseket. A tagdíj a Társaság által bérelt helyiségek fenntartását fedezi.

A Taoista Tai Chi Társaság aktív közösségi élettel is büszkélkedhet. A folyamatos fejlődés biztosítására a Társaság mind országos, mind nemzetközi szinten évente több alkalommal szervez
2-5 napos edzőtáborokat. Ezeket kiegészítik az ún. intenzív edzések, melyek a megszokott kettő helyett négy órán át teszik lehetővé a gyakorlást. Ezenkívül klubdélutánokat tartanak, nagyszabású ünnepségeket rendeznek a kínai újévkor és karácsonykor, valamint rendszeresen hirdetnek bemutatókat a Társaság különböző helyszínein, illetve jó időben szabadtéren is.

Egy ilyen szabadtéri bemutató részese lehet bárki 2011. augusztus 13-án, szombaton 16 órától Budapesten, az Erzsébet téren. A bemutató különlegessége, hogy a Nemzetközi Taoista Tai Chi Társaság hagyományos éves ünnepségének része. Az Awareness Day célja a mozgásforma egészségre gyakorolt jótékony hatásainak minél szélesebb körű megismertetése.

További információ: www.taoistataichi.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X