Főoldal > AKTUÁLIS > Máshogy élik meg a szerelmet a tengerentúlon és Kelet-Európában

Máshogy élik meg a szerelmet a tengerentúlon és Kelet-Európában

kultúraszerelemszeretet
0

Írta:

Kultúránként eltér, hogy mennyi időre van szükség a szerelembe esés érzéséhez, illetve, hogy mekkora szerepe van a romantikus szerelmi kapcsolatokban a barátság érzésének – állítja a SAGE tudományos lapcsaládba tartózó Cross-Cultural Research folyóiratban megjelent tanulmány. A kérdőíves kutatás azt vizsgálta az amerikai, litván és orosz megkérdezettek körében, hogyan élik meg a szerelmet, majd a kutatók […]

Kultúránként eltér, hogy mennyi időre van szükség a szerelembe esés érzéséhez, illetve, hogy mekkora szerepe van a romantikus szerelmi kapcsolatokban a barátság érzésének – állítja a SAGE tudományos lapcsaládba tartózó Cross-Cultural Research folyóiratban megjelent tanulmány.

A kérdőíves kutatás azt vizsgálta az amerikai, litván és orosz megkérdezettek körében, hogyan élik meg a szerelmet, majd a kutatók azonosították az országok közötti hasonlóságokat és különbségeket. Az eredmények tükrében mindhárom ország lakói számára a szerelem kulcsfontosságú kritériuma az „együttlét” (being together). Ezt leszámítva azonban már jelentős különbségek jelentkeztek az Egyesült Államokban, illetve Kelet-Európában szocializálódott személyek szerelem-definíciójában.

szerelem2.jpg ()

– Az a meggyőződés, hogy a szerelem múlékony és irracionális jelenség, gyakran előkerült a litván és orosz válaszadóknál, de a tengerentúlon szinte alig – idézi fel a tapasztalatokat a tanulmány három szerzője, Andrey Korotayev, Janina de Munck és Darya Khaltourina. Ugyanakkor a barátság, a biztonság és a szeretet az amerikai válaszadóknál kiemelt jelentőségű, miközben a felmérés európai résztvevőinél ezek a szempontok alig játszottak szerepet.

A kutatás a szerelmessé váláshoz szükséges időben is jelentős különbségeket regisztrált. Az amerikai válaszadók 58 százaléka arról számolt be, hogy az érzés kialakulásához jellemzően 2-12 hónapra van szüksége. Ezzel szemben a kutatás litván résztvevőinek 90 százaléka 1 hónapnál rövidebb idő alatt esik szerelembe.

Forrás: ELTE TATK hírlevél


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X