Főoldal > AKTUÁLIS > Szolárium helyett télen pótoljuk tejjel a D-vitamint!

Szolárium helyett télen pótoljuk tejjel a D-vitamint!

D-vitaminnapnapfényszoláriumtej
0

Írta:

Télen, a napsütéses órák számának csökkenésével csökken a szervezet D-vitamin előállítása is, jelentős problémát okozva a hölgyeknek, mivel az elsősorban a kalcium felszívódását segítő vitamin hiánya tehető felelőssé a száraz bőr, fénytelen haj és töredezett körmök megjelenéséért. A D-vitamin legnagyobb része ugyanis napsugárzás hatására, a bőr alatt elraktározott elővitaminokból alakul ki. Jó hír azonban, hogy […]

Télen, a napsütéses órák számának csökkenésével csökken a szervezet D-vitamin előállítása is, jelentős problémát okozva a hölgyeknek, mivel az elsősorban a kalcium felszívódását segítő vitamin hiánya tehető felelőssé a száraz bőr, fénytelen haj és töredezett körmök megjelenéséért. A D-vitamin legnagyobb része ugyanis napsugárzás hatására, a bőr alatt elraktározott elővitaminokból alakul ki. Jó hír azonban, hogy a D-vitamin bizonyos tejből, tejtermékekből, halból és halolajból is biztosítható. Ezt bizonyítja a Norvég Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány, melynek megállapítása szerint az északi nép esetében jóval kisebb arányban fordul elő D-vitamin hiány, mint akár a dél-európaiak esetében, annak ellenére, hogy napsütésben nem bővelkednek a skandináv ország lakói.

Az ok a táplálkozásban rejlik: Norvégiában mindennapi élelmiszerekből biztosítják a szervezet D-vitamin ellátását. A Magyar Dermatológiai Társulat ajánlása alapján ahelyett, hogy mesterséges sugárzásnak tennénk ki bőrünket szoláriumokban, fogyasszunk télen több D-vitamint tartalmazó ételt, tejet, tejtermékeket, melyek szépítik is bőrünket és elősegítik annak regenerációját.

December, a „legsötétebb hónap”

Magyarországon télen a napsütéses órák száma hatodára csökken a nyári átlagnak, ami jelentősen megnehezíti, hogy szervezetünk ily módon állítson elő D-vitamint. Különösen decemberben jelentős ez a visszaesés, ilyenkor ugyanis összesen átlagosan 50 napos órával számolhatunk, vagyis napi 1,6 órával, szemben a nyári átlag 9 órányi napsütéssel.

tej2.jpg ()„Sokakban él az a tévhit, hogy a télen napfény hiányában nélkülözött D-vitamin rendszeres szolárium használattal pótolható, de ez nagy veszélyt rejt magában, hiszen az UV sugarak elősegítik a bőrdaganatok kialakulását” – mondta Dr. Wikonkál Norbert, bőrgyógyász szakorvos, a Magyar Dermatológiai Társulat főtitkára. „A téli időszakban ezért azt javasoljuk, inkább magasabb D-vitamin tartalmú ételek, így tej és tejtermékek, halak fogyasztásával biztosítsuk a vitaminbevitelt, amelyeknek természetes szépítő hatása is van” – tette hozzá a szakorvos.

A norvég példa

Azokat a fontos vitaminokat és ásványi anyagokat, amiket a szervezetünk nem tud önmagától előállítani, más, természetes módon is elérhetjük. A tej és tejtermékek, halak, halolajak és a teljes kiőrlésű gabonáknak is magas a D-vitamin tartalmuk. Télen, amikor nem éri elég természetes napfény a bőrünket, ezek az élelmiszerek válnak a legfontosabb D-vitamin forrásokká. Mivel Norvégiában erre az ország földrajzi adottságai miatt is különösen nagy figyelmet szentelnek, a 75 éves, leginkább otthonában tartózkodó ember D-vitamin szintje is magas, míg Magyarországon a lakosság 65 év feletti csoportjának kb. egyharmada D-vitamin hiányban szenved.

Évezredek szépészeti hagyatéka, a tej

Már az ókor nagyasszonyai is saját bőrükön tapasztalhatták meg, milyen áldásos hatásai vannak a tejfürdőnek. A tej pH értéke megegyezik a bőr pH értékével, így óvja annak savköpenyét.
Köztudott, hogy a kalcium elsődleges szerepet játszik csontjaink egészségében és védelmében, a D-vitamin pedig ennek az ásványi anyagnak a felszívódásáért felelős. E két anyag együtt a tejben található meg optimális arányban, nemhiába használja a szépségipar évezredek óta fontos alapanyagként a természetes vitaminforrást.

Olyan vitaminok találhatók benne, mint például A és B6-vitamin, biotin és kálium, amelyek mind szerepet játszanak a haj puhaságának és fényének megőrzésében. A tejben lévő protein emellett növesztő hatással van hajra és körömre, amellett a B-vitamin visszaadja a bőr természetes fényét, egészséges ragyogást kölcsönöz a hajnak és segíti megelőzni a hajhullást. A tej kalcium tartalma fontos szerepet játszik a keratin, a haj szaruanyagának újratermelődésében. Rendszeres tejfogyasztással szépíthetjük a körmöt, fogat, bőrt és hajat, lefekvés előtt pedig a tej, L-tryptohan tartalmának köszönhetően könnyebbé teszi az elalvást, így a szem alatti karikák leküzdéséhez is hatékony fegyverül szolgál.

Elég 2 pohár tej

A téli hideg okozta haj, köröm és bőrártalmak ellen kiegyensúlyozott táplálkozással védekezhetünk leghatékonyabban, mellyel biztosítjuk szervezetünk D-vitamin ellátottságát. A Magyar Élelmiszerkönyv előírása szerint naponta 5 μg D-vitamin fogyasztása javasolt, melyet a kiegyensúlyozott étrendhez elengedhetetlen a tejtermékek, teljes kiőrlésű gabonákkal biztosíthatunk. Napi két pohár tej pedig nélkülözhetetlen a téli étrendhez, hiszen a tejben egyszerre és optimális arányban található fehérje, D-vitamin, foszfor, tejzsír és tejcukor, amelyek segítik a kalcium felszívódását.

Itt a Vitálkonyha, teszteld! 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X