Főoldal > AKTUÁLIS > Így kerüld el a dehidratáltságot télen!

Így kerüld el a dehidratáltságot télen!

folyadékinniitalvíz
0

Írta:

Öt környezetbarát tipp a családnak! Mára nagyon fontossá vált, hogy megtanuljunk takarékoskodni vízkészleteinkkel. Íme néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni, nemcsak nekünk, hanem gyermekeinknek is!. Egy magyar ember naponta 120-130 liter vizet használ fel. Ez a mennyiség azonban kis odafigyeléssel nagy mértékben csökkenthető. Figyeljünk oda vízfogyasztásukra és építsük be a környezettudatosságot ne csak a mi, […]

Öt környezetbarát tipp a családnak!

Mára nagyon fontossá vált, hogy megtanuljunk takarékoskodni vízkészleteinkkel. Íme néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni, nemcsak nekünk, hanem gyermekeinknek is!.

Egy magyar ember naponta 120-130 liter vizet használ fel. Ez a mennyiség azonban kis odafigyeléssel nagy mértékben csökkenthető. Figyeljünk oda vízfogyasztásukra és építsük be a környezettudatosságot ne csak a mi, hanem gyermekeink, családtagjaink mindennapjaiba is. Tippek nekünk és gyermekeinknek:

1. Inkább zuhany, mint fürdés! Ezzel sok víz megspórolható, mert míg egy 4-5 perces tusolással 30-80 liter vizet használunk el, addig egy fürdésnél akár 150-200 liter is elfolyik.

2. Tusfürdő helyett érdemes szappant használnunk, ami gyorsabban és könnyebben leöblíthető, így kevesebb víz szükséges a mosakodáshoz.

3. Fog- és hajmosás közben ne folyjon a csap! Nem is gondolnánk, hogy három percig zubogó vízzel 36 darab 1 literes üveg tölthető meg.

4. A toalett öblítésére használt vízmennyiség csökkenthető, ha olyan öblítő rendszert alkalmazunk, amelynél ez szabályozható.

5. A mosogatógép takarékosabb, mint a kézi mosogatás. Előbbi több étkezés koszos edényeinek megtisztításához átlagosan mindössze kb. 15 liter vizet használ. A kézi mosogatással ennek a mennyiségnek akár 2-3-szorosát is elhasználjuk.

viz2.jpg ()A szakértő válaszol

Valóban túl késő, ha csak akkor iszunk, amikor már szomjasak vagyunk? Hogyan kerülhetjük el a dehidratáltságot a téli időszakban?

A szomjúságérzet már egy enyhe fokú, 1-2%-os folyadékhiány jele. Azonban már ilyen kismértékű veszteség is okozhat például fejfájást, fáradtság érzést és dekoncentrációt. Testünk ilyen és ehhez hasonló jelzéseire azért is érdemes figyelnünk, mert pl. sokszor valójában nem is éhesek, csak szomjasak vagyunk, amely így akár egy pohár víz elfogyasztásával orvosolható. A folytonosság pedig azért fontos, hogy állandóan „dolgoztassuk” a vesénket, amely a salakanyagok kiürítésben segít.

Az egyik fő szabály télen is a napi ajánlott kb. 1,5 liter, azaz 8 pohárnyi víz fogyasztása, amely fizikai tevékenység esetében – séta, síelés, szánkózás – bátran lehet 1-2 pohárral több is. Különösen ügyeljünk a folyadékpótlásra, ha a szabadban tartózkodunk: hidegben a verejtékezés jelei kevésbé láthatóak, de azért szervezetünk ilyenkor is dolgozik; ez pedig folyadékveszteséggel jár. Ugyanekkora figyelmet kell fordítani az ivásra egy jól fűtött meleg szobában is, mert a száraz levegő miatt testünk gyorsabban megszomjazik. A dehidratáltság elkerülésében segít, ha figyeljük mennyi folyadék fogyott a palackból. Emellett érdemes magas víztartalmú ételeket is fogyasztunk: leveseket, lédús gyümölcsöket és zöldségeket, amelyek felmelegítenek, ezen kívül a vitaminpótlásban is segítenek.

Sztárkorty

Görög Zita, modell, műsorvezető

Görög Zita már fiatal modellként rátalált kedvenc ásványvíz típusára: ha teheti, mentes vizet fogyaszt, mert úgy tapasztalta, hogy ezzel teszi a legjobbat a bőrének. Szénsavas vizet már csak elvétve találnánk otthonában, a buborékos fajtát leginkább palacsintakészítéshez használja a műsorvezető. Gyermekei is szeretik az egyszerű hűsítőt, bár a tea számít az aktuális favoritnak. Ennek ellenére Zita kitartóan keresi a különböző trükköket, amelyekkel a megfelelő vízfogyasztásra szoktathatja csemetéit:

„Amíg a gyerekek kisebbek voltak, színes cumis üvegek, kulcsok és poharak segítettek játékossá tenni az ásványvízivást. Most azonban nálunk nem sima víz van az asztalon, hanem „varázsvíz”. – meséli sejtelmesen a híresség. „A vízbe C-vitamint keverve azzal játszunk, hogy kinek pörög tovább a kanál a kancsóban. Akié a legtovább pörög, annak varázslatos napja lesz” – osztja meg a családi titkot Zita. „Ez azért is fontos, mert így mindennap felfigyelnek a jó dolgokra és úgy érzik, hogy az valami varázslat része”.

Görög Zita a téli időszakban sem változtat vízivási szokásain. Mindig van nála ásványvíz, amelyből folyamatosan kortyol, és erre ösztönzi a gyermekeit is. A karácsonyi asztalon sem találunk náluk mást, mint finom illatos teákat és „varázsvizet”.

Forrás: Kékkúti Ásványvíz Zrt. Hírlevél


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X