Főoldal > EGÉSZSÉG > Ez történik a testedben, amikor szomjas vagy

Ez történik a testedben, amikor szomjas vagy

folyadékhidratációszomjúság
0

Írta:

Azt mondják, ha már szomjúságot érzel, régen késő. A cél az, hogy folyamatosan pótold a folyadékot, ne csak akkor, amikor az már szomjúságérzettel is párosul. Ha ezt mégsem teszed, egy sor változás indul el a testedben, amit jobb, ha megelőzöl.

Egy felnőtt testének körülbelül 65%-a víz. Ez szabályozza a test hőmérsékletét, kipárnázza az ízületeket, szállítja a tápanyagot és a hormonokat. Vizelettel, széklettel, izzadással és légzéssel együtt hozzávetőlegesen naponta két és fél liter távozik a szervezetből, amit muszáj pótolni tested megfelelő működése érdekében, mert a dehidratáltság bizony komoly bajok forrása is lehet.

Szájszárazság

A szomjúság első jelei közé tartozik a szájszárazság megjelenése. Sokan előbb kapják elő az ajakírt, mint az ásványvizes flakont, pedig nem minden esetben az erős szél vagy napfény okozza az ajkak kiszáradását. Fontos, hogy mindig legyen nálad legalább egy fél literes palack, amiből gyorsan pótolni tudod az elvesztett folyadékmennyiséget.

Megváltozott vizelet

Ahogy egyre kevesebb folyadékot viszel be a szervezetedbe, úgy változok meg a vizeleted is. Már nem vízszerű és átlátszó lesz, hanem sárgás, később akár sötétebb színű is és szúrósabb szagú. Ennek oka az, hogy a folyadékhiány miatt tested nem a megfelelő mennyiségű vízzel lesz „átmosva”, így a felhalmozódott méreganyagok sokkal szembetűnőbbek lesznek.

Agyi szöveteid is összezsugorodnak

Mivel minden szerv helyes működésének egyik alapja a megfelelő folyadékpótlás, így azon sincs mit csodálkozni, hogy az agyi szövetekre is hatással van a dehidratáltság. Ez koncentrációzavarban, a reakcióidő lelassulásában és fáradtságban nyilvánul meg leghamarabb. Tehát akár dolgozol, akár tanulsz, az rendszeres folyadékpótlás nélkül egész biztosan nem fog menni.

Megnő a méreganyagok koncentrációja

Ha nem iszol elegendő vizet, biztos lehetsz benne, hogy sokkal betegesebb leszel. Ugyanis így a folyadék nem söpri ki a szervezetben felhalmozódott méreganyagokat, hanem azok továbbra is ott maradnak a testedben, és így gyakorlatilag a szervezet megmérgezi önmagát.

Keringési zavarok léphetnek fel

Kellő folyadék hiányában az erekben nem tud megfelelő ütemben áramlani a vér, ami miatt komoly keringési zavarok is felléphetnek. Már egy-két nap folyadékhiány esetén is akár halálos kimenetelű trombózist is lehet kapni, illetve hosszú távon visszerekkel, érszűkülettel is számolnia kell azoknak, akik nem isznak eleget, és tartósan dehidratált állapotban tartják szervezetüket.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X