Főoldal > EGÉSZSÉG > Durva dolgok derülnek ki a vizeletből!

Durva dolgok derülnek ki a vizeletből!

baktériumbetegségegészségegészségügyi problémafájdalomgyógyuláshúgyúti fertőzéspisivesevesebetegségveszélyvizelet
0

Írta:

A vizeletből sok mindent meg lehet mondani az ember egészségére vonatkozóan. Figyelj oda rá, és tanuld meg megjegezni a színét, szagát, hogy többet megtudj a belső szerveidről és így észrevedd, ha változás történt!

Amikor úgy érzed, valami gond van, a pisid fontos kiindulási pont lehet, még az orvosod számára is.

Fontos a színe!

Amikor a vizeleted színe sötétebbé válik, először gondolj a folyadékpótlásra! Leggyakrabban színváltozás fordul elő, ez jelzi, hogy mennyit iszol. A másik, ami befolyásolja a vizelet színét, az az étel. De mindezek mellett ott vannak a gyógyszerek, vitaminok, melyek szintén módosíthatják a színét.

Ha átlátszó…

A világos vizelet azt jelenti, hogy jól hidratált vagy. Bizonyos esetekben azonban jelezheti, hogy túl sok vizet ittál. Ez azért veszélyes, mert könnyen kimoshatod a testedből a sókat így. Általában a test jelez, hogy mennyi vízre van szüksége, ne erőltesd túl, de komolyabb egészségügyi problémát nem okoz a túl sok víz. A cukorbetegség egyik jele a gyakori vizelés, túl sok vízfogyasztás és színtelen vizelet. Ha úgy érzed, folyamatosan szomjas vagy, esetleg kérj egy diabétesz-tesztet!

Ha halvány szalmasárga, borostyánszínű, mézszínű…

A halványsárga az egészséges vizelet színe, az egyre sötétebb vizelet a dehidratáltság jele lehet. Amikor a vizelet sűrűbb, általában erősebb szagú is lesz. Bizonyos ételek is elszínezik a vizeletet, mint például a cékla.

Ha barna

A barna vizelet lehet a kiszáradás jele, de májbetegséget is jelezhet. A hepatitis okozta májgyulladás következtében is sötétebbé válik a vizelet.

Ha rózsaszín és vöröses…

A vörös a legtöbb esetben aggasztó szín. Már egyetlen megmagyarázhatatlan vörös vizelet esetében is érdemes orvossal konzultálni. Azonban piros és rózsaszín vizeletet könnyen okozhatja néhány étel, például a cékla, szeder, rebarbara – ha ilyeneket ettél, lehet piros a vizeleted.
A vörös szín azonban vérvizelést is jelenthet. Ezt számos dolog okozhatja, néhány jóindulatú, de néhány igen komoly elváltozás is: húgyúti fertőzések, vesekő, prosztata-megnagyobbodás és rákos megbetegedések. A vizelést ilyenkor általában csípő fájdalom is kíséri.

Ha kék…

Bizonyos esetekben kékes színűvé válhat a vizelet. Ezt leggyakrabban gyógyszerek és ételfesték okozza. Több gyógyszer is kékes árnyalatúra színezhetik a vizeletet, de egy másik magyarázat a kékes elszíneződésre egy örökölt, úgy nevezett porphyria nevű anyagcsere-betegség.

vizelet2.jpg ()

Ha zöld…

Ismét a legvalószínűbb, hogy zöld színű étel okozza. Például spárga fogyasztása, vagy fekete medvecukor, vagy bármely erős színű étel is lehet az elszíneződés okozója. Gyógyszer is okozhatja az elszíneződést. Zöld vizeletet okozhat például néhány antibiotikum is – erről azonban az orvosod biztosan tájékoztat, ha ilyet ír fel valami miatt. Gyakran látszik a gennyes vizelet is zöldnek, ez viszont húgyúti fertőzésre utal.

Ha fekete

Ha a vizelet fekete színű lesz, az okok három csoportba sorolhatók: élelmiszer, gyógyszer és vegyipar, egészségügyi. Ha az első kettőt kizártad, érdemes felkeresni az orvosod, hogy megkeresse a probléma forrását!

Figyelj a szagára!

A vizelet illata általában arról tanúskodik, hogy miket ettél vagy milyen gyógyszereket szedsz. A szokatlan szag aggasztó, hacsak nincs valami magyarázat az elváltozásra.

Milyen az állaga?

A tejszerű vizelet a húgyúti fertőzések egyik tünete lehet. De jelenthet vesekövet vagy néhány szexuális úton terjedő betegséget is. Hüvelyi folyás is okozhatja a zavaros vizeletet.

A habos vizelet nem utal túl komoly problémára: általában csak annyit jelent, hogy erősen pisilsz. Bizonyos esetekben azonban fehérje jelenléte okozza, ezt pedig ki kell vizsgáltatni, nehogy vese- vagy epeproblémára utaljon. Ha folyamatosan fennáll a probléma, keresd fel az orvosod.

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X