Főoldal > EGÉSZSÉG > 6 dolog, amit a vizeleted üzen neked

6 dolog, amit a vizeleted üzen neked

betegségdehidratáltegészségszederterhességvizelet
0

Írta:

Azt már valószínűleg tudod, hogy a víz, a sör és a kávé fogyasztása milyen hatással van a toalett használatának gyakoriságára. De milyen egészségi állapotról és egyéb szokásokról mesélhet még a vizeleted?

Most bemutatunk párat dr. R. Mark Ellerkman segítségével, aki egyben a vizeletvisszatartási-problémák nagy szakértője is. Most megtudhatod, hogy néhány konkrét egészségügyi és életmód kérdésre hogyan ad választ a vizelet szaga, színe és gyakorisága.

1. Terhes vagy

Annak az oka, hogy a vizeletből miért lehet olyan egyszerűen kimutatni a terhességet az, hogy röviddel a fogamzás után (amikor a megtermékenyített petesejt beépül a méhbe) a magzat rögtön megkezdi a kiválasztó hormon, a humán chorion gonadotropin vagy hCG termelését – ez az, ami kimutatható az otthoni terhességi tesztcsíkkal – mondja dr. Ellerkmann. Néhány nő már azelőtt tudja, hogy terhes, mielőtt kimutatták volna, mert ezt elárulja nekik a vizelet erős, szúrós szaga. 

Persze, a gyakori vizelési inger igazán bosszantó része lehet a terhességnek. Pedig az ok csupán annyi, hogy a veséknek ilyenkor még keményebben kell dolgozniuk, mert már kettőtöknek – a magzatodnak és neked is el kell távolítania a salakanyagát. Ráadásul, amint növekszik benned a magzat, te is egyre nagyobb leszel és a méh egyre intenzívebb nyomással nehezedik a húgyhólyagra. Emiatt aztán szinte állandóan (reggel, délben és a legidegesítőbb, hogy még éjjel is) igen gyakran szaladgálsz a WC-re.         

2. Sérülésed vagy valamilyen betegséged van

Amikor – orvosilag szólva – vörösvértestek vannak a vizeletben, közismertebb nevén ez az úgynevezett “vérvizelés”-es állapot, akkor az különféle állapotokra utalhat dr. Ellkermann szerint. Ilyen például a vesekő vagy egy ütközéses sérülés, melyet ritka esetben okozhatnak olyan megerőltető edzésgyakorlatok, mint a nagy távolságok lefutása.

Ám az édes vizeletszag is jelzés. Utalhat a cukorbetegségre, melynek oka, hogy a szervezet nem megfelelően dolgozza fel a glükózt.

Ha elmúltál 35, és szabálytalanná vagy fájdalmassá válik a menstruációd, esetleg megnő a vizelési inger gyakorisága, akkor lehet, hogy miómád van. Ez a méh jóindulatú daganata, ami nyomja a húgyhólyagot (mérettől függően lehet egy olajbogyó, da akár grapefruit nagyságú is). Nyilvánvaló, hogy amennyiben elkezdesz vérezni vagy a vizelet szaga eltér a normálistól, vagy bármilyen egyéb aggályod van, keresd fel az orvosod!

wc2.jpg ()

3. Nagy szeder rajongó vagy

Megőrülsz a répáért, a banánért vagy épp a cékláért? Bizonyos gyümölcsök és zöldségek sötét pigmenteket tartalmaznak – ilyen például az antocianin, mely a céklának és a szedernek mélyvörös színt ad – ettől különböző színárnyalatot kaphat a vizelet is. Rózsaszínt péládul abban az esetben, ha valamilyen piros vagy lila terményt eszel, narancssárgát pedig, ha az elfogyasztott étel karotinban gazdag volt, mint amilyen a sárgarépa, az édesburgonya és a sütőtök.

Ezért, ha csak arról van szó, hogy rá vagy kattanva valamelyik növényre vagy csak igazán nagy rajongója vagy a céklának, akkor valószínűleg a vizelet színe nem utal semmi olyanra, amitől tartanod kellene, csak figyeld meg, hogy az eredeti szín visszatér-e, miután már nem eszed nagy mennyiségben az adott zöldséget, gyümölcsöt (vitaminok is lehetnek különböző hatással a vizeletre, például a C-vitamin és bizonyos gyógyszerek). Ne feledkezz meg a hírhedt spárga pisi szagról sem, amit az ártalmatlan zöldség egyik vegyülete okoz.  

4. Húgyúti fertőzésed van

Igen, az a szörnyű égő érzés nagyon jól jelzi, hogy rettegett húgyúti fertőzésed van, mint ahogy a vizelési inger gyakoriság is (ha több mint hétszer kell kimenned egy nap pisilni – állítja Dr. Ellkerman). Ezek a jelek arra figyelmeztetnek, hogy itt az ideje, hogy felhívd az orvosod. Egyéb tünetei is lehetnek a húgyúti fertőzésnek: ilyen a láz, a hidegrázás, a kismedencei- vagy derékfájás és ritkább esetben a vörös vérsejtek jelenléte, mely rózsaszínné színezi a vizeletet. Ezzel szemben a fehér vérsejtek zavarossá vagy kellemetlen szagúvá is tehetik a pisidet.

Ha ezek közül a tünetek közül bármelyiket tapasztalod, akkor valószínűleg szükséged lesz antibiotikumra, hogy megszűnjön a fertőzés. Ez esetben fordulj orvoshoz, aki egy egyszerű vizeletmintából ki tudja mutatni a húgyúti fertőzést. Azt jó, ha tudod, hogy az áfonyalé nem tud segíteni, ha már összeszedted a fertőzést, de talán a megelőzésben hatékony lehet – megnehezítheti a baktériumok dolgát, hogy a húgyhólyag falára tapadjanak.

5. A konyhád roskadásig van borral, csokival, kávéval és csípős szószokkal

Sajnos, ha stressz inkontinenciában szenvedsz, akkor ezek fogyasztása ronthat az állapoton. Bár ez nem túl gyakori a negyvennél fiatalabb nők körében (de előfordulhat, ha már van egy babád, vagy átestél nőgyógyászati műtéteken). Ilyenkor a kávé, az alkohol, a cukor és a fűszeres ételek is irritálhatják a hólyag falát,  súlyosbítva az állapotot.

6. Dehidratált vagy

Már talán hallottál arról, hogy a vizelet mély, sötét sárga színe jelezheti a kiszáradást. És ez így is van. Amikor megfelelően hidratált vagy, akkor a pisid színének egyértelműen világosnak, de legfeljebb szalmasárga színűnek kellene lennie (a vizelet színéért az urichrome nevű pigment a felelős, amely világosabbra vagy épp sötétebbre árnyalja azt attól függően, hogy a vizeletben mekkora koncentrációban van jelen), és rendszeresen, a különböző tényezők függvényében kb.óránként kellene WC-re járnod. Az erős vizelet szag, ami mutatja a magas koncentrációt, szintén jelzi a kiszáradást is. Igen, ilyenkor javasolt a napi legalább 8 pohár víz elfogyasztása, de persze, ez nem jelenti azt, hogy „részegre” kell innod magad vízzel. Mivel a zöldségek és gyümölcsök vízben gazdagok, ezért, ha ezeket eszed, már segítesz magadnak abban, hogy elegendő mennyiségű víz jusson a szervezetedbe.

Azért ügyelj arra is, hogy a megfelelő folyadékpótláshoz szükséges a saját tested megfigyelése. Ha erősen edzel, akkor például egyértelmű, hogy több folyadékra van szükséged (ám sportitalra kifejezetten csak akkor, ha marathonra edzel vagy valamilyen nagyon intenzív és nagyon hosszan tartó tréningmunkát végzel.) Ezért fontos tehát, hogy tisztában legyél a saját tested szükségleteivel, hiszen a fáradtság és ingerlékenység szintén utalhat kiszáradásra. 

Fotó: Profimedia – Red Dot


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X