Főoldal > EGÉSZSÉG > Sok folyadékot iszol, mégis folyton szomjas vagy?

Sok folyadékot iszol, mégis folyton szomjas vagy?

betegségfolyadékfolyadékpótláshidratáltságitalszomjúságvíz
0

Írta:

Biztos, hogy elegendő folyadékot iszol, mert ügyelsz a megfelelő folyadékpótlásra, mégis állandó szomjúságot tapasztalsz nap, mint nap?

A rendszeres testmozgáson, netalán édes-sós ételek fogyasztásán kívül számtalan oka lehet a kínzó szomjúságérzetnek, amire érdemes odafigyelned, és szükség esetén orvoshoz menned.

Cukorbetegség

Talán az első jele a cukorbetegségnek a folyamatos szomjúságérzet. Mindez azért alakul ki, mert a szervezet a felesleges glükóztól vizelet formájában próbál megszabadulni. Ha tehát magasabb a vércukorszinted, és ez tartósan fennáll, egész biztosan többet fogod az illemhelyet meglátogatni. Mivel a folyadék vizelet formájában ez esetben gyorsabban távozik a szervezetből, mint egyébként, sokkal gyakrabban tapasztalhatsz szomjúságot.

Menstruáció

Menzesz alatt sokkal gyakrabban nyúlsz az ásványvizes palackod után, mint máskor? Ez teljesen normális. Több oka van, hogy ilyenkor szomjasabbak vagyunk. Egyrészt a vér, mint folyadék ürül szervezetünkből, amit pótolni kell. A hormonális változások is szomjúságot okoznak, de a hirtelen vérveszteség okozta vérszegénység miatt is gyorsabban kiszáradunk, mint a könnyebb napokon.

Bizonyos gyógyszerek mellékhatása

Előfordulhat, hogy egyes gyógyszeres mellékhatásaként erős szomjúságérzetet tapasztalsz. A pirulák ugyanis gyakran vízhajtó hatással rendelkeznek, és a megnövekedett WC használattal egyenes arányban tapasztalhatsz megnövekedett szomjúságérzetet is. Jobb ennek utánajárnod, és tudatosan figyelni a folyadéktöbblet bevitelére.

47894993 - healthy lifestyle. portrait of happy smiling young woman with glass of fresh water. healthcare. drinks. health, beauty, diet concept. healthy eating.

A vér magas kalcium-, nátriumtartalma

Megeshet az is, hogy semmi komoly probléma nincs a háttérben, egész egyszerűen csak több kalciumot és nátriumot vittünk a szervezetünkbe, mint az szükséges lenne. Ha tartósan fennáll az intenzív szomjúságérzet, próbáld csökkenteni szervezeted kalcium- és nátriumszintjét. Viszont a csökkent káliumtartalom szintén szomjúságot okozhat.

Vesebetegségek

Vesebetegségek esetén a fehérje-, víz- és elektrolit-háztartás felborulása miatt szintén túlzott szomjúságérzet jelentkezhet. Ha túl régóta fennáll már nálad ez a probléma, és szinte minden eshetőséget kizártál, irány a háziorvos és egy alapos kivizsgálás, hogy mielőbb a végére járhass a dolgoknak.

Májbetegségek

A májbetegségek miatt kialakuló szomjúságérzet hátterében a májműködés csökkenése áll. Ennek következményeként ugyanis hasmenés, illetve szájszárazság alakulhat ki. Emiatt pedig a túlzott mértékű szomjúság rendszeresen jelentkezni fog.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X