Főoldal > EGÉSZSÉG > 11 tipp, hogy elkerüld a cukorbetegséget

11 tipp, hogy elkerüld a cukorbetegséget

anyagcserecukorcukorbetegségegészségéletmódétkezésszénhidrátváltoztatás
0

Írta:

A cukorbetegségre senki sem vágyik. Ha szeretnéd elkerülni, fogadd meg tanácsainkat!

1. Fogyassz ecetet étkezés előtt!

Hogy miért? Az ecet ugyanis olyan enzimeket tartalmaz, melyek pozitívan befolyásolják a vércukor-szintedet. Étkezés előtt fogyassz el 2 kanállal belőle, vagy ha így nem bírod, akkor a főétel előtt fogyassz el egy kis salátát 3 kanál ecettel, melyet feldobhatsz lenmaggal, joghurttal is, így máris sokat tettét azért, hogy elkerüld a rettegett cukorbetegséget.

2. Sétálj!

Hagyd a kocsit a garázsban! Ezzel nemcsak az üzemanyag árát spórolod meg, hanem az egészséged érdekében is nagy lépést teszel, szó szerint. Azok az emberek ugyanis, akik hetente legalább négyszer edzenek, vagy naponta fél órát mozgásra szánnak, 80 százalékkal csökkentik a diabétesz kialakulásának kockázatát. Bármennyire is időszűkében vagy, egy kis séta mindenképpen belefér a napodba. Kelj fel korábban, és sétálj el a munkahelyedig, így a napi mozgást is letudod egyben.

3. Légy „magértő”!

A teljes értékű magvak szinte univerzális csodaszerek. Csökkentik a mellrák kialakulásának kockázatát, a cukorbetegség kialakulását, sőt a vérnyomást is csökkentik. Müzliválasztás előtt mindig nézd meg az összetevőket, illetve hogy mennyi rostot, kalóriát, vitaminokat tartalmaz az adott termék. Ügyelj arra, hogy cukormentes terméket vegyél. Részesítsd előnyben azon termékeket, melyek zabot, quinoát, amarántot tartalmaznak, míg a rizses, kukoricás változatot inkább hagyd a polcon. 

4. Igyál kávét!

Bár furcsának tűnik, de kimutatták, hogy a nagy kávéfogyasztók, akik 4-5 csészével is legurítanak egy nap, jóval immunisabbak a diabétesszel szemben, mint azok, akik nem kedvelik a fekete italt. Ha nem szereted a kávét, más módon is hozzájuthatsz a koffeinhez, mint például tea vagy étcsoki formájában. Jó hír, hogy a fő koffeinforrások mindemellett káliumot, magnéziumot és antioxidánsokat is tartalmaznak. Azért ne ess túlzásba, fogyassz naponta 2 csésze kávét, a többit pedig tea formájában.

cukor2.jpg ()

5. Mérsékeld a gyorskaják fogyasztását!

Megértjük, hogy idő híján sokszor nem futja másra, csak gyorsan bedobni valamit a közeli gyorsétkezdében, de sajnos a zsírral és cukorral teletömött kaják igencsak megnövelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Mindemellett hizlalnak is. Mit tehetsz? Ha minden kötél szakad, és nincs más választás, akkor legalább a kisebb adagot válaszd, és ha lehet, zöldséget is fogyassz mellé!

6. Zöldség minden mennyiségben!

Még egy rossz hír: azok a nők, akik hetente legalább ötször fogyasztanak vörös húst, jelentősen növelik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Nem kell egyből pacalra gondolni, elég hétfőn egy steak, kedden egy hot-dog, és máris megvan a baj.  Nem azt mondjuk, hogy teljesen mondj le a vörös húsokról, de mindenképpen mérsékeld a fogyasztását, viszont egyél annál több zöldséget.

7. Fűszerezd meg az életed!

Méghozzá fahéjjal. Ugyanis ez a finom fűszer egy kísérlet alkalmával bizonyítottan 10 százalékkal csökkentette a vércukor-szintet. Mindez azért van, mivel a fahéjban lévő enzimek stimulálják az inzulin receptorokat. Mindemellett a fahéj a koleszterin-szintet is csökkenti, így két legyet ütsz egy csapásra.

8. Nyugi!

Az állandó stressz ugyanis megemeli a vércukor-szintet, melynek előbb-utóbb cukorbetegség lesz a vége. Mindez a védekező reakció része. De pár egyszerű gyakorlattal elűzheted az idegeskedést. Kezdd a napot jógával, relaxációval, meditációval, vagy egyszerűen sétálj egyet. Mielőtt üvölteni támadna kedved, végy három mély lélegzetet. A hétvége pedig legyen a családé és a kikapcsolódásé. Hagyd magad mögött a munkahelyi feladataidat.

9. Aludd ki magad!

Ismét a nyugodt, rendszeres alvás mellett tesszük le a voksunk. Azoknál ugyanis, akik rendszeresen 6 óránál kevesebbet alszanak, ráadásul nyugtalanul, nő a cukorbetegség kialakulásának kockázata. Akik még ennél is kevesebbet, a kockázat tovább nő. Mit tehetsz? Alvás előtti szintén jöhet egy kis relaxáció, illetve délután már ne nagyon fogyassz kávét, hagyd a munkát az irodában, és mellőzd az éjszakai tv-műsorokat is.

10. Ne légy sokáig szingli!

Bár kétségtelenül számos előnye van a szingliségnek, az biztos, hogy a cukorbetegség szempontjából nem túl előnyös ez az életforma. Kimutatták ugyanis, hogy az egyedül élő nők sokkal jobban ki vannak téve a cukorbetegség kockázatának, mint azok, akik partnerrel vagy családdal élnek együtt. Ennek oka, hogy az egyedül élő nők hajlamosabbak a dohányzásra és az alkoholfogyasztásra

11. Csináltass vérképet!

Egy sima vérteszt is kimutatja már, hogy mennyire vagy kitéve a cukorbetegség kockázatának. Nem árt megcsináltatni, hisz jobb még most tenni a dolog ellen, mint aztán a betegséggel életed végéig küszködni. A 45 év felettieknél különösen fontos a tesz elvégzése, de azon fiataloknál is, akik túlsúlyosak, magas a koleszterin-szintjük és a vérnyomásuk.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X