Főoldal > EGÉSZSÉG > Vigyázat, kiszáradás-veszély!

Vigyázat, kiszáradás-veszély!

dehidratációfolyadékhidratációiváskiszáradásszomjúságvíz
0

Írta:

Dehidratációról, azaz kiszáradásról akkor beszélünk, ha a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit bevittünk. De hogyan fordulhat ez elő és mikor kell különösen odafigyelned rá? Most kiderül!

A szomjúság rossz „ómen”, azt jelzi általa a szervezet, hogy sürgősen folyadékpótlásra van szüksége, vagyis elkezdett kiszáradni. Ilyenkor a fontos ásványi anyagok, például a nátrium és a kálium egyensúlya borul fel a testünkben, pedig ezek létfontosságúak az izmok és az idegek működéséhez. Kiszáradás esetén a testtömegünk legalább 1%-kal csökken az elégtelen folyadékbevitel miatt, de persze ennek is vannak fokozatai: lehet mérsékelt, közepes vagy súlyos.

Sport közben is pótold!

A dehidratáltság elsősorban akkor fenyeget, ha túl kevés vizet iszol, ám vannak olyan esetek is, amikor a szokásos mennyiségű folyadékfogyasztás ellenére is jelentkeznek a tünetek. A sportolás például növeli a szervezet folyadékigényét, ezért mozgás közben mindig tarts a kezed ügyében palackos vizet, és időről időre pótold az elveszített folyadékot. Futásnál 10 km-enként, edzés esetén pedig 15 percenként érdemes inni egy-két korty vizet. Ha az edzés időtartama meghaladja az 1 órát, áttérhetsz a sportitalokra is, amelyek elektrolitokat is tartalmaznak, ezzel akár a mozgás hatékonyságát is növelheted.

Vízzel a stressz ellen

Ha a munkád nagyon stresszes, esetleg nehezebb fizikai munkát végzel, elengedhetetlen, hogy folyamatosan hidratálj. A testet és a lelket egyaránt meggyötri, ha nem jut elég folyadékhoz, de azt is hamar észreveszed majd, mennyivel jobban megy a munka, ha közben szinten tartod a folyadékbevitelt: frissebb és energikusabb leszel tőle, és

Figyeld a jeleket!

  • kiszáradó ajkak, szemszárazság
  • fejfájás
  • fáradtság, kimerültségérzés
  • szédülés
  • csökkent vizeletmennyiség
  • izomgyengeség

Fontos, hogy dehidratáltság esetén se igyál meg húzóra egy egész üveg vizet, mert azzal csak megterheled a gyomrod és a veséd! Ehelyett apró kortyonként, akár egy óra leforgása alatt fogyassz el nagyjából 8 dl folyadékot (vizet vagy cukrozatlan gyógyteát).

A cikk a Wellness magazinban jelent meg!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X