Főoldal > DIÉTA > 6 ok, amiért éhesnek érezheted magad

6 ok, amiért éhesnek érezheted magad

diétaéheséhségételétkezésevésfogyástáplálkozás
0

Írta:

Már megint éhes vagy, pedig nemrég ettél? Állandóan küzdesz az éhség ellen? Megmutatjuk, mi lehet ennek az oka!

1. Nem aludtál eleget az éjjel

A pihenés hiánya könnyen előidézheti a hamis éhségérzetet: a pangó energiaszint, és a fokozódó étvágy mind a kevés alvásnak tulajdonítható. Törekedj rá, hogy meglegyen a napi nyolc óra, ám ha ezt nem mindig engedheted meg magadnak, figyelj oda arra, hogy mindig tápláló, természetes, energizáló ételeket vegyél magadhoz a nap folyamán – például friss gyümölcsöket, komplex szénhidrátokat és sovány fehérjét – így egész napra jóllakott leszel.

2. Szomjas, esetleg már dehidratált vagy

A dehidratáltság tünetei (álmosság, alacsony energiaszint) nagyon hasonlítanak az erős éhségérzet esetén jelentkező szimptómákhoz; ennek hatására is könnyen azt gondolhatod, hogy muszáj valamit azon nyomban elmajszolnod. Mielőtt ennél, igyál meg egy nagy pohár vizet, vagy egy csésze gyógynövényes teát és várj legalább tíz percet! Valószínűleg már nyoma sem lesz a mardosó éhségnek.

3. Épp túl vagy az edzésen

Egy kimerítő edzés után nem csoda, ha valami finom harapnivalóra vágysz. De ettől függetlenül, ez még nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a testednek extra kalóriákra van szüksége. Válassz sült csirkét vagy más sovány húsfélét (a fehérje energiával tölti fel az izmaidat) és mellé jöhet barna rizs vagy teljes kiőrlésű gabonaféle, ezekkel az étkekkel előidézheted, hogy a tested a mozgást követően hamarabb regenerálódjon és az éhséget is tovább kivédheted.

ehes2.jpg ()

4. Nem telt el elég idő az előző étkezés óta

Jóízűen elfogyasztottad az ebéded, de még mindig éhesnek érzed magad? Mielőtt azt feltételeznéd, hogy nem ettél eleget, jusson eszedbe az, hogy lehet, túl gyorsan falatoztál az ebéd során. Ahhoz, hogy megelőzhesd az étkezés után jelentkező farkaséhséget, gondolj a következőkre: egyél lassan, a falatok között tedd le a villát, a tányérodra mindig ízletes és egyben laktató ennivaló kerüljön, és ez tartalmazzon jó zsírokat, fehérjét és szénhidrátot is. Ha netán még mindig éhes lennél, szopogass el egy mentolos cukorkát, így elháríthatod a sóvárgást.

5. A körülötted lévő nők csemegéznek

Egy amerikai tanulmány szerint a nők hajlamosak más nők étkezési szokásait leutánozni, tehát ha a kolléganők folyton csemegéznek valamit, akkor te is erős késztetést fogsz erre érezni. Ha ez gyakran előfordul, akkor légy te az, aki példát mutat a többieknek egészséges táplálkozásból!

6. Alkoholt ittál

A szakértők régóta úgy vélekednek, hogy az alkohol nagymértékben hozzájárul a megnövekedett étvágyhoz. Mi a megoldás? Azelőtt egyél, mielőtt megrendeled a pohár bort, sört vagy koktélt. De hogy másnap se essél az alkohol hatására történő túlevés csapdájába (különösen, ha nem csekély mennyiségű szeszes italt kortyoltál el), igyál nagyon sok ásványvizet, így a dehidratált tested is „újratöltheted”.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X